Anton Martin Schweigaard

professorpolitikeren

av (redaktør).

Akademisk publisering 2009 Innbundet

2 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken tar for seg Anton Martin Schweigaards liv og virke, med fokus på hans politiske standpunkter. Bokens forfattere kommer fra områdene juss, økonomi, statistikk, idéhistorie og historie for å favne Schweigaards omfattende virkefelt. Gjennom dyptgående studier i hans vitenskap og politikk og sammenfattende vurderinger av hans arbeid og samfunnsmessige posisjon gir de et utdypet og nyansert bilde av Schweigaard. Har personregister.

Omtale fra forlaget

Anton Martin Schweigaard (1808-1870) var en av de mest sentrale menn i den norske embetsmannsstaten. Med basis i sitt professorat i juss, økonomi og statistikk var han Stortingets ledende politiker gjennom nesten tre tiår. Han hadde dermed ett grunnlag i embetsverket og ett grunnlag i sin folkevalgte posisjon, han var en virkelig professorpolitiker. Bokens forfattere kommer fra juss, økonomi, statistikk, idéhistorie og historie for å favne Schweigaards omfattende virkefelt. Gjennom dyptgående studier i hans vitenskap og politikk og sammenfattende vurderinger av hans arbeid og samfunnsmessige posisjon gir de et utdypet og mer nyansert bilde av Schweigaard enn tidligere. Utvalgte politiske standpunkter blir nøye gjennomgått og sett i forhold til hans vitenskapelige produksjon. Hans særlige moderniseringsstrategi blir fremhevet og paradokset i at han som særlig fikk skolegangen finansiert av en næringsdrivende mormor, var negativ til å styrke kvinners rettigheter i næringssammenheng. I et kapittel blir hans posisjon forsøkt samlet i begrepet autoritær liberalisme. Det fanger opp Schweigaards spesielle form for næringsliberalisme så vel som hans autoritære holdninger i de saker som den nye venstrebevegelsen med Johan Sverdrup i førersetet hevdet. Også hans egen vitenskapelige utvikling gjennom hans omdiskuterte forhold til romerretten blir sett i sammenheng med den politiske utvikling på Stortinget.

Bokdetaljer

Forlag Akademisk publisering

Utgivelsesår 2009

Format Innbundet

ISBN13 9788281520295

EAN 9788281520295

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Norge

Omtalt person Anton Martin Schweigaard

Språk Bokmål Nynorsk

Sider 385

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket