Dette er den eneste boken jeg har lest i Angélique-serien, men jeg mistenker at det kan være den mest spennende i samlingen. Jeg ble positivt overrasket over hvor flytende to forfattere (mann og kone) klarte å gjøre denne historien. Boken var mesterlig oversatt fra fransk til engelsk av Monroe Stearns.
Handlingen er satt til 1700-tallet. Historien starter i Paris. Angélique, som i de tidligere bøkene hadde kommet seg fra fattigdom til rikdom og giftet seg 2 ganger, hvor begge ektemennene hennes tilsynelatende hadde omkommet under forskjellige omstendigheter, var nå tatt på sengen av ny informasjon som indikerte at den første ektemannen hennes kanskje ikke var død allikevel.
Kongen av Frankrike vil gjerne ha henne til seg selv, men hun vil ikke ha noe med den pompøse karakteren å gjøre. Hun bestemmer seg for å legge alt hun eier og har bak seg, og legge ut på en reise for å finne ut sannheten om hva som hendte med mannen hennes.
Ved hjelp av den ene sønnen hennes, som under mystiske omstendigheter hadde lært om en tunnel som ledet fra eiendommen deres og ut gjennom Paris, kom hun seg helskinnet forbi vaktene som var satt på ordre av kongen til å holde henne i byen. Aller først gikk turen til Marseille, hvor hun strebet med å unnslippe etterforskerne som var i hælene hennes, og med å finne et båt som ville ta henne til Kreta, hvor det visstnok fantes en handelsmann som var den siste som hadde sett mannen hennes i live. Farene er mange, men Angélique er fast bestemt på å sette til livs denne spektakulære planen sin om å reise som kvinne på tvers av Middelhavet i en tid hvor pirater var loven og kvinner var skatten som hvem som helst hadde rett til. Hun overtaler omsider broren til kongens nåværende elskerinne til å ta henne med ombord på den kongelige skuta som han befaler, etter å ha lokket han med kroppen sin og ytringer om at de vil treffes igjen og fornye lidenskapen utallige ganger.
Underveis blir flåten angrepet av den største piraten på den tiden, den maskerte Rescator. Piraten ville imidlertid bare frigjøre slavene som den franske flåten brukte til å ro båtene sine. En liten sjøkamp senere og franskmennene seiler videre. Imidlertid skal skjebnen til Angélique ta en vending som hun ikke kan kjempe mot. I det kapteinen lar henne være igjen mens han selv drar etter Rescator for å fange ham, oppstår det en revolusjon ombord skuta hvor slavene kommer seg fri og tar over kommandoen. Slavene er ledet av Nicholas, som er en gammel kjenning av Angélique fra første bok i serien. Han vil ha henne til seg selv. Når de ankommer italiensk land, forsøker han å utnytte henne, men den eneste overlevende fra kapringen av skuta kommer til unnsetning og redder den fagre, blonde kvinnen. Sammen rømmer de inn i landet for igjen bli fanget av banditter i et slott. Ved hjelp av en apoteker som hun også kjente fra før, og som var med henne hele veien fra Marseille, og en annen kaptein av en liten båt som hun hadde pratet med tidligere, som hadde avvist å seile med henne, men som nå led samme skjebne som fanget av den italienske herren, klarte hun å rømme i gruppe med dem, ut på havet på nytt.
Det tar ikke mange dagene før det er mer trøbbel i gjære. En annen nådeløs pirat, D'Escrainville, «Middelhavets terror», oppdager båten deres og vil komme ombord og 'inspisere' varene deres. Gruppen kjemper imot så godt de kan, men blir til slutt altfor svake for den massive besetningen til piraten. D'Escrainville gjenkjenner raskt verdien i Angélique og ønsker først å ha henne for seg selv, men bestemmer seg for å ta henne med til Kreta for å selge henne som slave.
Sakte, men sikkert, kommer Angélique seg til destinasjonen sin, men under helt andre omstendigheter enn det hun hadde tenkt seg. På Kreta blir hun stilt opp for auksjon til høystbydende. Det ser veldig mørkt ut for henne i det rike afrikanere byr høye summer; summer så høye at ingen andre kan ha råd til å betale mer, helt til det dukker opp en kjent skikkelse i auksjonslokalet, storpiraten Rescator. Han byr en vanvittig sum for å eie henne, og tar henne med seg med lovord om at hun ikke er kjøpt, men faktisk burde anse seg selv som en fri kvinne med han. Han er en brutal mann, men det virker som han er en mann som holder ordene sine. Likevel, igjen med hjelp av apotekeren, Savary, og kompanjongene hans, rømmer Angélique fra skjebnen sin. Ut på havet, nå i retning Malta. På Malta, som ble ansett som den største kristne nasjonen på den tiden, fikk hun muligheten til å komme seg til hektene igjen.
En dag dukker det opp en budbringer med en beskjed som skal komme fra den forsvunnede mannen hennes. Blind av håp, legger hun på nytt ut på havet i retning Afrika. Underveis blir den maltesiske skuta angrepet og kapret av algeriske pirater. Det var et bakholdsangrep. De visste at hun kom.
I Algeria blir Angéliques opphold kort, for hun er tiltenkt Sultanen av Marokko. Skjebnen hennes har blitt skissert av Sultanens ledende evnukk, som har som hovedoppgave i livet å tilfredsstille sin overordnede med de vakreste og sjeldneste kvinnene som er å oppdrive. Angélique blir tatt til haremet i Marokko, hvor hun skal bli Sultanens tredje kone og etter all sannsynlighet, favoritten hans.
I denne delen av boken får vi mye fokus på de kristne slavene som er fanget i Méknes, hvor Sultanen har palasset sitt. Slavene har en leder, en franskmann ved navn Colin Paturel. Colin er en urokkelig type som gjør alt for å beholde æren samtidig som han gjør det han kan for å forbedre livet til de andre slavene. I Méknes dør Savary, apotekeren, og Angélique er helt alene i verden.
Det blir effektivisert en vellykket rømning, med Angélique, Colin og en gruppe andre slaver. Målet er å komme seg til den spanske beleiringen på den marokkanske kysten og søke asyl der. Ferden deres gjennom ørkenen og fjellområdene er fylt med farer og døden er uunngåelig for de fleste. Angélique og Colin omfavner hverandre i et lidenskapelig øyeblikk som oppsummerer håpløsheten de har vært gjennom, lidenskapen de føler og viljen deres til å ville leve videre.
Alt i alt var boken veldig bra skrevet med lite repeterende beskrivelser. I og med at navnene var alle utenlandske, hadde jeg litt problemer med å følge med akkurat hvem som gjorde hva, men jeg led ikke stort av den grunn. Det var noen fine sitater i ny og ne, men det meste var skrevet på en forløpende måte, og ikke mye med refleksjon som fokus. Det var noen merkelige hendelser, som f.eks. hvordan Angélique stolte blindt på budbringeren fra Afrika og la i vei, og noen merkelige valg som skipskapteinene gjorde, som hadde fatale konsekvenser. Denne usannsynligheten trakk litt ned på helhetsvurderingen av boken, men den spennende og historisk interessante fortellingen gjorde dette til en knall bok.
Jeg savnet å få vite hva som skjedde med Rescator og forventet at han skulle komme og ta tilbake Angélique som hadde rømt fra ham. Samt få en konklusjon om hva som skjedde med den første ektemannen hennes. Til syvende og sist handlet det om å overleve og å finne frihet.
Terningkast: 4