Aktivitetsbasert kalkulasjon

teknikk, retorikk, innovasjon og diffusjon

av (forfatter).

Fagbokforlaget 1994 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Doktoravhandling om produktkalkulering med spesiell vekt på aktivitetsbasert kalkulasjon, kjent som ABC. Avhandlingen tar utgangspunkt i kritikken av de tradisjonelle formene for produktkalkulering og analyserer egenskaper ved de nye løsningene. Inneholder litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Denne doktoravhandlingen består av seks arbeider innen området produktkalkulering, med spesiell vekt på aktivitetsbasert kalkulasjon, bedre kjent som «Activity Based Costing» eller ABC. Avhandlingen tar utgangspunkt i kritikken av de tradisjonelle formene for produktkalkulering og analyserer egenskaper ved de nye løsningene. Avhandlingen kan deles i en teknisk orientert del og en empirisk del. Den første delen analyserer egenskapene ved ABC, problemområder og den manglende koblingen mellom retorikk og teknikk i ABC-litteraturen. En analyse av tidligere arbeider viser også at alle elementene i ABC er diskutert tidligere og at de fleste elementene var sentrale i lærebøkene som ble benyttet på 1930-, 40- og 50-tallet i Norge. I den empiriske delen analyseres egenskaper ved norsk kalkulasjonspraksis. Analysen er basert på en sammenligning med internasjonale og tidligere norske undersøkelser. Resultatene viser at norsk kalkulasjonspraksis er mer nyansert enn fremstillingen i «Relevance Lost»-litteraturen, men at prinsippene for fordelingen av indirekte kostnader i hovedsak ikke er endret siden 1948. Analysen av hvem som adopterer ABC viser en svakt signifikant forskjell i andel indirekte kostnader for adoptører og ikke-adoptører. Konkurranseforhold, eksisterende kalkylesystem og produktdiversitet er imidlertid ikke egnet til å diskriminere mellom adoptører og ikke-adoptører. Den siste delen av avhandlingen diskuterer et alternativt perspektiv på hvordan og hvorfor regnskapsinnovasjoner spres. Referanserammen som utvikles utvider de tradisjonelle teknisk-rasjonelle adopsjonsmodellene, og trekker inn institusjonelle forklaringsvariable. Trond Bjørnenak er født i Grimstad i 1964. Han er siviløkonom HAE fra Norges Handelshøyskole og har en cand. mag. grad i informatikk fra Universitetet i Bergen. «Aktivitetsbasert kalkulasjon» er forfatterens doktoravhandling.

Bokdetaljer

Forlag Fagbokforlaget

Utgivelsesår 1994

Format Heftet

ISBN13 9788276740318

EAN 9788276740318

Språk Bokmål

Sider 200

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket