Air

roman

av (forfatter) og Sverre Dahl (oversetter).

Pelikanen 2025 Innbundet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

I den lille skotske byen Stromness på Orknøyene bor Paul, en sveitsisk dekoratør og interiørdesigner. Når han får et obskurt, men lukrativt oppdrag i Norge fra et eklektisk designmagasin, legger han ut på en reise som tar ham til Stavanger, og med det også ut over grensene for vår virkelighet. Christian Krachts roman kaster oss ut av nåtiden, bort fra en livstrøtt sivilisasjon der man stadig jakter etter det uoppdagede og naturlige, og inn i et speilaktig litterært landskap som henter sin topografi fra fantasy-litteraturen. Air har blitt beskrevet som en ironisk voksenversjon av Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte, men i Krachts verdener viker gjerne de dype følelsene for fascinasjonen for overflatene, og her i så stor grad at romanens virkelighet til slutt blir et todimensjonalt maleri. Christian Kracht (f.1966) har på få år seilt opp som en av den tyskspråklige litteraturens største og mest spennende figurer. Romaner som Imperium (2013), Jeg blir her i solskinn og i skygge (2014) og De døde (2017) er nå oversatt til mer enn 30 språk. Hans forrige roman Eurotrash ble i 2021 nominert til både den sveitsiske og den tyske bokprisen. Air ble nominert til Bokmessa i Leipzig sin bokpris for 2025.  «Christian Krachts nya roman är en ironisk vuxenversion av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta [...] Den här typen av pojkrumsfantasier och eskapism har alltid tillhört Krachts romanvärld. Det är drömmar om avlägsna öar och fridfulla platser bortom civilisationens tryckkokare. Romanfigurer som inte vill dö för att de är ledsna men «av likgiltighet», som det heter i Air. Män som kämpar för sitt liv, inte för att det är dem särskilt kärt men för kampens och äventyrets skull, kanske för att våldet i sig bär på något kittlande. Det finns i författarskapet en fascination för den våldsamma döden, och det oväntade, plötsliga våldet. Så också i Air.»–  Mats O. Svensson, Vagant 19/04/2025

Forlag Pelikanen

Utgivelsesår 2025

1 bokelsker følger dette verket.