Boken gir et bilde på 1990-tallets abortdebatt fra et samfunnsvitenskapelig ståsted, og gir innfallsvinkler til abort som moralsk og politisk tema. Forfatteren forsøker her å ta argumenter og politiske aktører på alvor. Den bygger på forfatterens hovedfagsoppgave "Abort, Retry, Ignore? Fosterpolitikk i Norge på 1990-tallet" (1997). Med litteraturliste og stikkordregister.
Økende bruk av ultralyd og større kunnskap om fosterets arveanlegg har blåst nytt liv i abortdebatten i Norge. Skal en kunne ta abort utfra egenskaper ved det enkelte foster? Alliansen mellom Arbeiderpartiet og SV når det gjelder selvbestemt abort slår sprekker i spørsmål som angår moderne fødselsteknologi. SV samarbeider heller med Kristelig Folkeparti og Senterpartiet i enkelte slike "nye" fosterpolitiske saker. Denne boken noen nye innfallsvinkler til abort som moralsk og politisk tema. Mye av det som har vært skrevet både for og imot dagens lovgivning er preget av forenkling og programerklæringer. Forfatteren forsøker å ta argumenter og politiske aktører på alvor, og gir leseren nyttige og klare perspektiver på 1990-tallets abortdebatt fra et samfunnsvitenskapelig ståsted. Dag Stenvoll (1968) er cand.polit. og er ansatt ved Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste i Bergen. POLITIKK OG VELFERD er en bokserie med Stein Kuhnle og Per Selle som hovedredaktører. Den vil presentere bøker som bygger på redaktørenes løpende forskningsvirksomhet i velferdspolitikk og velferdsorganisering, på hovedfagsarbeider innen velferdstemaer ved Institutt for sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen, og på andre arbeider som har sammenheng med instituttets forskningsvirksomhet omkring politikk og velferd.
Forlag Alma Mater forl.
Utgivelsesår 1998