Med denne essaysamlingen forsøker forfatteren å stille noen fundamentale spørsmål til samtidslitteraturen. Han spør om hvordan vi leser, hvordan vi anvender det vi leser og hva som setter på spill i den nye og unge litteraturen på tampen av 90-tallet. Han følger tematiske og holdningsmessige spor i den nye litteraturen av forfattere som Hanne Ørstadvik, Lars Ramslie, Linn Ullmann og flere. I tillegg går han grundigere inn på to av deres forgjengere og samtidige: Jon Fosse og Jan Kjærstad. Har kildehenvisninger.
Tom Egil Hverven er blant annet litteraturkritiker og essayist. Da hans essay om familiens plass i nyere norsk litteratur ble publisert i Vinduet i fjor, vakte det debatt og reaksjoner på mange hold. I stor grad har dette essayet bidratt med nye perspektiv og begreper til andre tilnærminger til den unge norske litteraturen.Denne samlingen inneholder essays Hverven har publisert de siste par årene, dessuten flere nyskrevne essays. Fellestrekk for dem alle er konsentrasjonen om nye norske forfatterskap, samt det gjennomførte forsøket på å anvende litteraturen; det vil si å lese den i både en etisk og estetisk sammenheng.
Forlag Tiden
Utgivelsesår 1999
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket3 bokelskere følger dette verket.