Boken presenterer Kaare Espolin Johnsons (1907-1994) kunst gjennom 14 bidragsytere. Gjennom boken tolkes hans kunst fra forskjellige innfallsvinkler og ståsteder. Journalisten Pedro Rosa Mendes ser kunstnerskapet i lys av en reise med hurtigruten fra Bodø til Kirkenes, kunsthistoriker Ulla Angkjær Jørgensen tar for seg hans virke i Arbeidermagasinet, teolog Øyvind Norderval studerer hans arbeider i et teologisk perspektiv og kunsthistoriker Gunnar Danbolt relaterer kunstner og kunstverk til kunsthistoriske kategorier. Boken undersøker Espolin Johnsons kunstnerskap på tvers av kunsthistoriske ordenssystemer og med utgangspunkt i forståelsen av at kunstverkets mening ikke er endelig. Har litteraturliste.
Kaare Espolin Johnson (1907-1994) er et sentralt navn blant våre figurative kunstnere. Med sine poetiske og storslåtte skildringer av Nord-Norges natur og hverdagshelter har han vunnet popularitet i vide kretser. Hans bilder har en karakteristisk og lett gjenkjennelig stil med skildringer av det nord-norske folks tøffe og strabasiøse hverdag på havet og med jorda. I denne boka presenteres Espolin Johnsons kunst gjennom 14 bidragsytere. De mest kjente er Gunnar Damboldt og Harald Flor. Boken gis ut i samarbeid med Galleri Espolin.
Forlag Galleri Espolin Tapir akademisk forlag
Utgivelsesår 2007