Omtale fra forlaget
In a rising Saudi Arabian city, far from weary, recession-scarred America, a struggling businessman pursues a last-ditch attempt to stave off foreclosure, pay his daughter's college tuition, and finally do something great. In A Hologram for the King, Dave Eggers takes us around the world to show how one man fights to hold himself and his splintering family together in the face of the global economy's gale-force winds. This taut, richly layered, and elegiac novel is a powerful evocation of our contemporary moment - and a moving story of how we got here.
Forlag Penguin
Utgivelsesår 2013
Format Heftet
ISBN13 9780241965153
EAN 9780241965153
Omtalt sted Saudi-Arabia
Språk Engelsk
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Alltid en fryd å lese Eggers, og en bok lagt til Saudi-Arabia. (Det kan bli vel mye norsk skjønnlitteratur for min del, og da var denne en god avveksling.) Liker pendlingen fra en åpning med mye absurd humor, til delvis mørkere preg etter hvert.
Slutten var litt uforløst, men ellers var det ei fin bok.
Denne siste boka av Dave Eggers tar oss med en amerikansk forretningsmann til Saudi-Arabia. Det skal bygges en ny by og vår mann håper Kong Abdullah kan gi hans firma tilslaget på it-løsningene. Det er uvisst når kongen har tenkt å dukke opp og i den ørkesløse ventetiden utspiller boka seg. Situasjoner og tilbakeblikk er mesterlig lett formidlet. Hva forbinder vi med den arabiske halvøy? Jeg leste Et hologram for kongen med Marte Dalelv og Martine-saken i bokhodet. Det doble settet med normer; de ville festene, redselen for naboens blikk – vår forretningsmanns møte med tre, fire velinformerte mennesker gir leseren innblikk i hvordan livet her virkelig er.
Han treffer en drosjesjåfør som flykter fra en voldelig, innflytelsesrik mann som innbiller seg at drosjesjåføren har et forhold til kona hans. Vi føres i flukt inn i landet og opp til en fjellandsby. Han treffer en dansk kvinne som tar han med på en fest på et konsulat der de middelaldrene fester utagert og rølpete. Han treffer en arabisk kirurg og blir invitert hjem til henne. Det er snorkling, ulvejakt og ungdom som kjører seg til døde i bil konkurranser inne i ørkenen.
Og det er kinesere som hele tiden utkonkurrerer Vestens firmaer.
Globaliseringa spiser opp jobbmarkedet i vest. Sånn jeg leser boka, forteller forfatteren blant annet gjennom historien om Alan Clays sitt forhold til sin fraskilte kone og sin fagforeningsfar en historie om forvitring av det vestlige sosiale samfunnet. Det er ikke tilfeldig hva den misfornøyde, overklassekona representerer eller at han trenger å forsvare henne overfor dattera, som nå står uten penger til sin utdannelse. Alan har ikke spart i gode tider, og overlates dattera til han nå, etter å ha vært fraværende under store deler av oppveksten hennes, vil det bli for mye for han på flere enn en måte.
Det er drøssevis av pekere mot at boka skal leses i et samfunnsperspektiv, men skrivemåten er som sagt så effektiv og bærer leseren så lett gjennom sidene at det mørke perspektivet ikke føles så truende. Hmmm, det ga meg i grunnen en sånn ekkel før-katastrofen følelse…
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketChildren, when they become teenagers and then young adults, grow unforgiving. Anything but perfection is pathos. Children are judgemental on an Old Testament level. All errors are unforgivable, as if a contract of perfection has been broken. But what if one's parents are granted the same mercy, the same empathy as other humans? Children need more Jesus in them.