Slemme jenter

noveller

av (forfatter).

Aschehoug 2023 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 4.92 (12 terningkast.)

36 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

AnneWangs eksemplar av Slemme jenter - noveller

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Noveller

Lesedato

2023

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Ei jente forelskar seg i ei anna jente, men vert sviken idet ho kjenner seg trygg på at kjenslene er ekte. Ein forsvunnen barndomsvenn heimsøker ei ung, idealistisk kvinne og slår sprekker i sjølvbiletet hennar. Ei kvinne får Ritalin av ein mann ho freistar å erobre og vert kasta inn i opp- og nedturar ho ikkje greier å styre.

Sju noveller med jenter i hovudrolla. Jenter som vil vekk frå kvardagen og jaktar etter spenning og grenseoverskridingar. Jenter som kjenner på einsemd og utanforskap, og som har mødrer frå Asia og fedrar på sjøen. Jenter som leitar etter meining, men finn ho på feil plass, som er skada og som skadar.

VINNER AV TARJEI VESAAS' DEBUTANTPRIS 2023
«Gjennom syv stramt komponerte noveller følger vi ulike jenter på forskjellige stadier i livet. Med glassklare observasjoner, psykologisk innsikt, og stilistisk teft utviser Goksøyr både risikovilje og følsomhet.»
FRA JURYENS BEGRUNNELSE

«... sterk debutsamling. Monica Goksøyr skriv innsiktsfullt og rått om samtykkelov, med hint til offentleg kjende metoo-saker.» Olaug Nilssen, Bergens Tidende (5 av 6 hjerter)

«Tekstane er velskrivne, velkomponerte og med psykologisk teft for sinnets labyrintar. Fleire av novellene er små perler av skarp observasjon, kvardagsrealisme og røynslene med å vekse opp i eit bygdemiljø utan særleg toleranse for det som bryt med tradisjonane. (...) Monica Goksøyr har gjennom Slemme jenter avlagt ein svært god sveineprøve.» Oddmund Hagen, Dag og Tid

«Monica Goksøyrs solide debutsamling opnar rom ved havet og rom i byen, og lèt lesaren pendle mellom dei med bankande puls i bringa. (...) Det er både driv og kraft i Monica Goksøyrs bølgjande, bevegande noveller. (...) Goksøyrs forteljarar er lunefulle og engasjerande. (...) Goksøyr skapar store indre rom i novellene, og gir seg plass til å kvervle opp tvitydige erfaringar og grums frå fortida. Det skapar bølgjer av framdrift og innsikt i notida, og held lesaren i rørsle.» Eivind Myklebust, Klassekampen

«Her byr Goksøyr på praktfulle, sømløse overganger mellom minner og nåtidsplan (...) Hun blander godt og vondt, sorg og smerte, skjønnhet og glede, får tak på og viser fram disse tingene for leseren med ømhet og nærvær, det er sårt og dypt menneskelig, skrevet i et klart språk uten fiksfakserier og med sparsom metaforikk, men innimellom med setninger tunge av tvetydighet og meningsdybde. Småting og små observasjoner fremkaller minner og utløser assosiasjoner, og alt sammen veves fint sammen til leseverdige små fortellinger som setter spor i leseren.» Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

«Glassklare observasjoner. Monica Goksøyr har stålkontroll på alt fra saksbehandlervirksomhet til #metoo-erfaringer i en gjennomført novelledebut. (...) Om Monica Goksøyr fortsetter i samme stil, kan det hende at staten, der hun i dag jobber som jurist, snart må se seg om etter en ny ansatt. Monica Goksøyr debuterer med en markant novellesamling.» Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2023

Format E-bok

ISBN13 9788203396656

EAN 9788203396656

Språk Nynorsk

Sider 168

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 7 3 0 0 0

Bokomtaler

Spanande debut! Mange gode noveller her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tarjei Vesaas’ debutantpris 2023.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Slemme jenter - novellesamlingen til Monica Goksøyr fortjener gode anmeldelser er min konklusjon etter å ha lest boken utgitt i 2023. Et flott bokomslag som på mange måter beskriver innholdet. Monica Goksøyr ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for novellesamlingen, og her i juryens begrunnelse ble også bokomslaget omtalt – et utdrag fra begrunnelsen:

«Aller først litt om noe som sjelden blir nevnt under litterære prisutdelinger, omslaget. Det er dominert av en prangende rosa katt. Først da jeg leste Even Teistungs anmeldelse i Klassekampen, oppdaget jeg at det var noe mer der. Bak det stiliserte og fargerike kattedyret, som ved nærmere ettersyn kan få tankene hen på Asia, finnes et bilde av noe mer hjemlig; fjord, fjell og en grå, vestlandsk fergekai.
Det er en fin observasjon, for det gir novellene både klangbunn og spennvidde. I mange av de syv novellene i Slemme jenter har hovedpersonen thailandsk mor og norsk far. Selv om dette sjelden er forfatterens hovedanliggende, klinger denne annerledesheten med, som en alltid tilstedeværende bevissthet om å bli sett av blikk som inneholder et sett med forventninger og fordommer. Om dette skriver Monica Goksøyr med naturlig autoritet.»

Forlagets omtale:

«Sju noveller med jenter i hovudrolla. Jenter som vil vekk frå kvardagen og jaktar etter spenning og grenseoverskridingar. Jenter som kjenner på einsemd og utanforskap, og som har mødrer frå Asia og fedrar på sjøen. Jenter som leitar etter meining, men finn ho på feil plass, som er skada og som skadar.»

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Alle bøker som jeg har lest i disse månedene


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Heim - åtte lesingar" av Ingrid Z. Aanestad
  • "Historien om min seksualitet" av Tobi Lakmaker
  • "Sommerfesten" av Marte Qvenild
  • "Godset - roman" av Signe Holm
  • "Dette norske livet - roman" av Nils-Øivind Haagensen
  • "Brød og melk" av Karolina Ramqvist
  • "Den andre moren - roman" av Tina Åmodt
  • "Jeg skal hente deg - roman" av Gine Cornelia Pedersen
  • "Hele verden skal elske oss - noveller" av Maria Børja
  • "Ein dag vaknar me og det er sommar - roman" av Ingrid Z. Aanestad
  • "Felefeber - ungdomsroman" av Elin Hansson
  • "Jo har skjedd" av Kristine Rui Slettebakken
Alle bokanbefalinger for dette verket