Nyere norsk kristendomshistorie

av (forfatter).

Fagbokforlaget 2005 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.00 (1 terningkast.)

3 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Kjetils eksemplar av Nyere norsk kristendomshistorie

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Religion

Lesedato

2014

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka forteller historien om kristendommen i Norge fra 1600-tallet og fram mot vår egen tid. Den viser hvordan Norge har gått fra eneveldets religionsmonopol til religiøs og livssynsmessig pluralisme. Har litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Nyere norsk kristendomshistorie forteller historien om kristendommen i Norge fra tidlig nytid og frem mot vår egen tid. I hele denne perioden har den kristne tro bidratt til å utvikle det norske samfunnet til det det er i dag. Den kristne tro er en viktig del av norsk kulturarv og tradisjon. Vi har å gjøre med de lange linjer i norsk åndshistorie. Med kristendommens plass og rolle i samfunnet har det imidlertid skjedd gjennomgripende endringer i perioden. Møtet med det moderne representerer et viktig vendepunkt i norsk kristendomshistorie. Fra å være en monopolreligion i et enhetssamfunn har kristendommen gått over til å bli én blant mange religioner i et pluralistisk samfunn. Selvsagt var det flere etapper på veien mot det flerreligiøse samfunn. Vedtaket av den såkalte dissenterloven i 1845 peker seg ut som særlig avgjørende. Fra nå av var det ikke bare mulig å melde seg ut av statskirken (Den norske kirke), som ifølge Grunnloven av 1814 gjaldt som «Statens offentlige Religion», det var også mulig å bli stående utenfor ethvert trossamfunn. Med andre ord var kirketilhørighet ikke lenger en plikt for nordmennene. Denne prinsipielt viktige endringen, som fant sted midt i 1840-årene, åpnet for en pluralisme innenfor kristendommen. Den nyere utviklingen har i neste omgang gitt en pluralisme som også omfatter ikke-kristne religioner og livssyn. I 1964 ble religionsfriheten endelig skrevet inn i Grunnloven det var på tale alt i 1814. Senere har de såkalte innvandrerreligionene gjort sitt inntog i Norge. I dette mangfoldige bildet av religioner og livssyn må nå kristendommen finne sin plass.
Hallgeir Elstad er dr.theol. og professor ved det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo. Ved Fagbokforlaget har han tidligere utgitt Illustrert norsk kristendomshistorie (2002) sammen med Per Halse.
KRL-biblioteket: Dette heftet er en del av KRL-biblioteket som er et pensumsalternativ innenfor KRL-faget. Fagbokforlaget har invitert en rekke ledende fagfolk til å skrive om det fagområdet de har jobbet mye med. På denne måten formidles de ulike KRL-temaene av personer som kjenner faget og målgruppen godt. KRL-biblioteket er også til stor nytte for både lærere i grunnskolen og andre som interesserer seg for emner innenfor religion, livssyn og filosofi. Fagredaktør for serien er Olav-Kansgar Straum.

Bokdetaljer

Forlag Fagbokforlaget

Utgivelsesår 2005

Format Heftet

ISBN13 9788245001488

EAN 9788245001488

Serie KRL-biblioteket

Omtalt tid 1900-tallet 1800-tallet 1700-tallet 1600-tallet

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 115

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 0 1 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket