Fossefallmesteren

en kort historie om å drepe

roman

av (forfatter) og Sverre Dahl (oversetter).

Pelikanen 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

3 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Jan-Olav Selfors' eksemplar av Fossefallmesteren - en kort historie om å drepe

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Romaner

Lesedato

2023

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Christoph Ransmayr (f. 1954) er en av Østerrikes absolutt betydeligste forfattere i dag; "den største samtidsforfatter på tysk språk", skrev nylig en anmelder i italienske La Repubblica.

Ransmayrs forrige roman, Cox eller tidens gang (Pelikanen 2020), fikk strålende anmeldelser da den kom (2016), og ble raskt myntet som «et brilliant stykke verdenslitteratur». Også her hjemme høstet han anerkjennelse, og «den ikke sjelden brilliante Cox» ble feks i BLA omtalt som «et svimlende historisk idéverksted.». Nå er Ransmayr igjen aktuell med en roman som høstet enorme kritikker, som har solgt mer enn 1,2 millioner bøker i Tyskland, og det med et både dystopisk, men fantasifullt grensesprengende verk som tematiserer klimakrisen og økologisk sammenbrudd i et fremtidig Europa bestående av ørken, vannkrise krig og eksistensielle drama.

Romanen Fossefallmesteren har minst to hovedtemaer. På den ene siden er den en dramatisk familiehistorie om menneskelig skyld og tilgivelse. Men denne er spunnet inn i en dystopisk fremtidsbeskrivelse av et Europa som er splittet opp i en lang rekke småstater og interesseområder i nasjonalistisk strid med hverandre og dominert av stormannsgale makthavere og funksjonærer som forsvarer sitt eget. Her dreier det seg først og fremst om å skaffe områdene tilstrekkelig med drikkevann. Bakgrunnen er en økologisk katastrofe, der stigende hav har fått store landområder til å forsvinne samtidig som innlandsområder er tørket ut til ørken.

I et brusende fossestryk styrter en turistbåt nedover de fryktede kaskadene i Den hvite elv i landet Bandon. Fem mennesker drukner. Fallmesteren, slusevokteren, hadde kunnet hindre denne ulykken. Da han et år etter katastrofen forsvinner, begynner hans sønn å tvile: Var hans rasende, fortidsbesatte far en morder? Letingen etter sannheten fører sønnen dypt inn i sin egen fortid: Barndommen hjemme hos slusevokteren og en innvandret mor fra Dalmatia er på mange måter fredelig om enn ikke lykkelig. Sønnen

Bokdetaljer

Forlag Pelikanen

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788283831344

EAN 9788283831344

Genre Dystopier

Omtalt sted Europa

Språk Bokmål

Sider 196

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket