Parterapi

kjærlighet, intimitet og samliv i en brytningstid

av (forfatter).

Universitetsforlaget 2010 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

7 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Beate Kristins eksemplar av Parterapi - kjærlighet, intimitet og samliv i en brytningstid

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Familieterapi

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka er beregnet på alle som arbeider med par eller utdanner seg til familieterapeuter, og ønsker å utfordre til refleksjon over parterapi og kjærlighetens vilkår i vår tid. Har litteraturliste og register.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Universitetsforlaget

Utgivelsesår 2010

Format Heftet

ISBN13 9788215014883

EAN 9788215014883

Språk Bokmål

Sider 143

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Anne Kyong Sook Øfsti | Parterapi Kjærlighet, intimitet og samliv i en brytningstid. Universitetsforlaget, 2010. 143 sider

I denne boken utfordrer terapeuten og forskeren Anne Øfsti parterapeuter til å reflektere over sine egne tatt-for-gitt-holdninger, språkhandlinger, verdier og metodiske tilnærminger når de samtaler med par som strever med samlivet.
Øfsti viser på en modig måte hvilken rolle terapeuter spiller, og hvilken kunnskap terapeuter trenger å forholde seg til for å gripe den kompleksiteten som kjærlighet representerer i menneskers liv i dag
Boken er skrevet med utgangspunkt i forfatterens doktorgradsprosjekt. Hun forsket på parterapeuters tanker om kjærlighet, intimitet og seksualitet. Boka tar opp temaer som den språklige vendingen i terapi, kunnskap om kjærlighet, tidsbilder, parterapeutiske temaer og situasjoner, når tvilen gnager i praksis, parterapi som profesjon i dag og om å styrke de marginale stemmene. Kapitlene er lettleste, skrevet med et tydelig, nyansert og motiverende språk. Forfatterens nærhet til praksisfeltet vises godt gjennom hennes bruk av levende og gode eksempler som gjør tankene veldig lett omsettelige til praksis.
Øfsti viser på en modig måte hvilken rolle terapeuter spiller, og hvilken kunnskap terapeuter trenger å forholde seg til for å gripe den kompleksiteten som kjærlighet representerer i menneskers liv i dag. Spesielt interessant synes jeg det er å følge forfatterens samfunnsengasjement som en rød tråd gjennom boken. På en nyansert og enkel måte klarer hun å tilby en terapeutisk praksis som inkluderer både mikroperspektiv (ansikt til ansikt; relasjonen mellom terapeut og klient) og makroperspektiv (sosiokulturelt), som hun har kalt den språklige vendingen i parterapi. Øfsti viser hvordan språket både konstruerer og konstituerer virkelighetsoppfatninger, og hvordan dette fører til at noen diskurser får mer gyldighet enn andre.
Det er veldig interessant og inspirerende å se hvordan forfatteren benytter den Foucault-inspirerte forskningen til sosiologen Nikolas Rose, om hvordan psykologien har utviklet seg til å bli det indre rammeverket som en hel kultur bruker til å lete etter forklaringer på hvordan mennesker sliter i sine relasjoner, og hvordan dette har blitt en dominerende diskurs. Inspirert av Rose utfordrer forfatteren oss til å lete i en mer utvidet kulturell forståelsesramme når vi skal utvikle våre metoder for å snakke med par om deres problemer. Aller viktigst er det at boken bidrar til etiske refleksjoner om hvordan terapeuter bruker både sin posisjon og sitt språk til å påvirke pars liv: «Oppfatninger og meninger om kjærlighet former terapeuters og klienters tanke og handling i terapi, for de er samfunnets idealer om hvordan det er riktig å leve, føle og elske» (s. 23).
Dette er en bok som berører, utfordrer og inspirerer, jeg anbefaler den til alle som er interesserte i og jobber med par som strever i sitt kjærlighetsliv. Ikke minst vil jeg anbefale den til de som er interesserte i å utfordre seg selv og lære mer om sin egen påvirkning som terapeut i terapeutiske relasjoner. Jeg får lyst til å lese mer av Anne Øfsti, så jeg håper hun kommer med en oppfølger om ikke lenge.
Anmeldt av Ottar Ness, Høgskolen i Buskerud og Familievernkontoret i Sør-Trøndelag

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

”Jeg har noe å skjule, men det jeg har å skjule, tåler ikke dagens lys. Ikke fordi det jeg skjuler er så stygt, men fordi lyset er så grelt.”

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"I vår tid har vi rester og nye varianter av den romantiske kjærligheten, samtidig som vi har en hel verden av erfaringer og praksiser som bryter med den romantiske kjærligheten. Det kan bli ensomt. Mellom de ulike diskursene finnes erfaringene; i kulturens bruddflater ligger praksisene. Kanskje trenger vi terapeuter som leter etter praksisene i mellomrommene, slik at mennesker som strever hardt, kan få hvile litt."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi som terapeuter kan, om vi orker, slippe marginale stemmer til, for å skrive mennesker inn i et fellesskap. De marginale stemmene er ikke ekstreme. De legger seg tett opp til det normale, for å bli akseptert, og anerkjent. Som en lillesøster som vil bli hørt. Eller en gråtone som vil bli sett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Språklig rusk om uklare følelser kan virke slipende på vår tenkning. Men når det
ikke lenger er et rusk, når det glir inn i språket som en selvfølge, har det ikke
lenger en skjerpende virkning. Stillhet er aktiv lytting. Man stilner seg selv for å
høre en lyd som er langt unna. En lyd som er vanskelig å få tak i. I en stemme
som er knapt hørbar. Hvem skal være denne hørselen? Hvem skal være den hørsel
som er trent og villig til å lytte til det mangetydige, flerstemte individet. Som
ikke lukker fortellingen til en tynn strek, med begynnelse og slutt, til en renskåret
handling, til en vilje uten skygger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Saras nøkkel" av Tatiana de Rosnay
  • "Snømannen - roman" av Jo Nesbø
  • "Stieg Larssons Menn som hater kvinner - Bok 1 : tegneserieroman for voksne" av Stieg Larsson
Alle bokanbefalinger for dette verket