Dette er en helt grei innføring i helsefordelene ved soling, men samtidig synes jeg Holicks nyere bok "The Vitamin D Solution" var et par hakk bedre. Selvom Holick tar et lite oppgjør med solfobien som preger vårt samfunn i dag, og viser til nødvendigheten av sol på kroppen, uten solkrem for å få den nødvendige dosen med D vitamin, så synes jeg allikevel at han er noe forsiktig. Han påpeker at overdrevet soling kan være skadelig, men så spørs det om han med det mener soling til man blir solbrent eller generelt for mye soling. Han påpeker såvidt at for mye soling skjer når man kommer over grensen der huden blir noe rødlig, men samtidig nevner han ikke så mye rundt dette med å vende huden til solen, og dermed kunne holde seg lengre perioder ute i solen før denne "rosa" grensen er nådd.

Han nevner såviidt noen områder ved livvstil som kan påvirke helsen når man soler seg med tanke på fettinntak, noe jeg delvis må si meg uenig i. Uenig i at all mettet fett er ugunstig i møtet med solen, men enig i at det usunne, bearbeidede fettet kan gi negative responser i huden med tanke på dette. Dette har også andre "solforfattere" påpekt. Men å ta all mettet fett over en kam er å fare temmelig uvitenskapelig fram. Holick skriver ikke om andre vesentlige årsaker som i møte med sol kan føre til hudkreft. Dette gjelder bl.a. solbrillebruk, dårlig stilt biologisk klokke (selvom han er litt inne på dette) som gjør at huden ikke er beredt til å ta imot sterkt sollys når den evenuelt blir utsatt for det, og ikke minst det kunstige lysets påvirkning, samt sollys gjennom vinduet som noen årsaker til hudkrefttilfellene, som dessverre litt over normal soling ofte får skylden for. Han snakker noe om morgenlyset, men ikke om hvordan morgensol kan være med å gi deg viss solfaktor til soling senere på dagen.

Bortsett fra dette så synes jeg Holick gir mye grei informasjon rundt de forskjellige sykdommene som man kan bli bitt av med for lite D-vitamin i kroppen og hvordan ulempene med mulig hudkreftrisiko av for mye sol på lang vei oppveier mot alle de sykdommene som man vil kunne bli disponert for med for lite sol og d-vitamin. Han gir oss også et poeng av at vitamin D tilskudd ikke er det samme, og ikke like effektiv som vitamin D fra sollyset. Selvom hans andre bok er noe mer informativ så synes jeg denne er en helt ok innføring i temaet, selvom det ble mye repetisjon for meg som leste hans andre og nyere bok før denne.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Barn har en helt annen status nå enn for en generasjon siden, i dag er det deres behov som er i fokus hele tiden, de er som små forbrukere med store krav. Og foreldrene står på pinne for å gjøre dem lykkelige i en alder av tre år, livredde for konsekvensene av det minste feiltrinn. Jeg tror ikke jeg en eneste gang reflekterte over om dere var lykkelige som barn, fortsatte mamma - men det ble jo folk av dere også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sandemo-Klassiker fra 1977 - skrevet og utgitt noen år før Sagaen om Isfolket. Dette er en roman der Sandemo er på sitt beste. Hun har klart å lage troverdige karakterer, det er et spennende plott - og dialogene og storylinen er også preget av en god humor - så denne boken var en fryd å lese. Katja og Jonas, hovedfigurene, blir man veldig glade i. LES <3

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boken er jo en ganske berømt bok, og til tross for at den er en bok om en liten kaninflokk, så har den noe episk ved seg. Forfatteren virker dyktig. Han driver historien godt, tar ikke noe snarveier. Det er en fin rød tråd gjennom hele boken. Den er koselig, morsom og spennende. Det er også en bok man kan lese sammen med barn, dog kanskje ikke de aller yngste.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Franskmenn har også fenomenet "inneklemt dag"! De kaller det "pont", altså bro. Jeg regner med at det er den røde torsdagen som er broens ene fundament, og helga det andre - broa går over den irriterende arbeidsdagen som ligger mellom.

Dette er bare én av lærdommene fra Stephen Clarkes morsomme roman om en brite i Frankrike. Jeg tror den er nokså sevbiografisk. Hovedpersonen Paul kommer til Paris for å etablere en fransk kjede av britisk-inspirerte tesalonger. Ting går raskt fra eksotisk via morsomt til katastrofalt.

Alle fortidigde supermakter og naboland burde oppført seg som Frankrike og Storbritannia; de har lagt ned våpnene seg imellom for mange år siden, og har i stedet en passelig intens putekrig gående. A year in the merde sveiper over det franske samfunnet fra bunn til topp, fra camembert til korrupsjon, fra streiking til sjekking. Særlig de første 150 sidene fikk meg til å le høyt stadig vekk. Boka mister litt energi midtveis, når vår mann skal prøve å kjøpe seg hytte på landet. Og kjøp og salg av eiendom er og blir et av klodens kjedeligste emner, selv for en humorist som Stephen Clarke.

A year in the merde svinger seg fint og litt uventet tilbake til gamle høyder mot slutten, da alt virker tapt. Veien til et godt fransk liv er å gi etter og bli som franskmennene, er moralen. Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk takk! Så morsomt at du har lest alle de 3! Jeg har ikke kommet langt inn i nr 2 enda, ikke noe klima enda:D , men jeg synes allerede at den er mer lettlest enn den første.

God helg til deg også.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest alle tre bøkene på norsk og jeg må si jeg liker de. Kan forstå om man føler seg fanget og delvis kjeder seg med gjentakelsen, men det er gjerne det jeg synes er fascinerende.

Som leser ønsker jeg å finne ut hvorfor er gjentakelsen i den dagen og forstå mer av forfatteren motivasjon å skrive en slik bok. Synes også bok nummer to tar opp aktuelle tema uten å avsløre mye av handling som klima og det er meget godt skrevet synes.

Håper du får en god lesning med bok nummer to. Ha en god helg :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg husker at jeg satte meg ned i en lenestol med føttene opp og slukte nesten hele boken på én gang med en lesemate hittil ikke var registrert i historien -ikke fra venstre til høyre og ikke fra høyre til venstre, men i ringer: Jeg jafset i meg tekststykker som en larve, i konsentriske sirkler som spredte seg fra den understrekende setningen «Hamlets manglende evne til å foreta en avgjørende handling i mote med den triumferende ondskapen.» Jeg hadde rett og slett ingen annen nøkkel for hånden, det fantes ikke en eneste liten ting fra denne kofferten som brått ble snappet fra meg, som i løpet av de tjue årene siden min fars dod ikke ville ha blitt til støv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, jeg har forsøkt å finne denne boken, men har ikke lykkes. Finner den kun hos Akademika men får vite at den ikke er tilgjengelig. Har du den og kunne du evt. tenkt deg å selge den?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke Mortons beste slik det står på omslaget, det er min mening. Altfor detaljert som f.eks at «hun la brød i brødristeren men ventet litt med å skru den på» til mye detaljer om bakgrunnen til mennesker som er helt perifere i historien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt skrevet - og herlig morsom med ramsalte nordnorske dialoger. Likte løsningene på enkelte tråder som kommer frem i denne boken - samt de nye karakterene som inntreffer. Det er også nydelig å se at Sara faktisk får det godt fremover - at den lykken man ante i forrige bok, faktisk viser seg å vedvare. Gleder meg til neste bok!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessant krim der handlingen er lagt til Charon Vounty i Virgina, en småby der hverdagsrasisme lever i beste velgående. Her rykkes vi ut av småbyfreden med en dramatisk skoleskytingsepisode som utløser en storstilt etterforskning, for læreren som blir drept i skoleattentatet er kjent som en omgjengelig og likandes lærer…

Etterhvert avsløres gamle hemmeligheter, rituelle mord og intrikate sammenhenger. Romanen er også krydret med mystiske bibelsitater som den bestialske morderen strør om seg med.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Husk å stemme på ny bok - Du har tid fram til 19. mai
Litt lengre tid denne gangen (det må vi av private årsaker).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Allis sønn" av Magnhild Haalke!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Constance Ring av Amalie Skram

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Fuglane" av Tarjei Vesaas

  • 1 stemme
Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Hendelser ved vann" av Kerstin Ekman

  • 1 stemme
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Uår av Knut Faldbakken

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Frist for å avgi stemme er søndag 19.mars 2024 kl. 20:00
Vi må bruke litt lengre tid på å stemme fram boken denne gangen (av private årsaker).

DENNE TRÅDEN SKAL KUN BRUKES TIL STEMMEGIVNING.
(Unntak: Innlegg for å løfte tråden)

Du stemmer ved å klikke på "Godt sagt".
Stemmene kan trekkes tilbake underveis, men ved fristens utløp må du ha stemt på to eller flere bøker.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan avgi stemmer.
Dersom to eller flere bøker deler førsteplassen, må vi ha ny(e) valgomgang(er).
Nedenfor følger en liste (nye tråder) over de nominerte bøkene.

Og for de som måtte lure (spesielt til nye medlemmer):
+ 1 stemme i teksten er en stemme fra administrator da jeg som trådstarter ikke kan stemme ved å trykke "Godt sagt" på egne innlegg.

Godt valg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

VivaLaLivrebrekIngunnJChristoffer SmedaasJulie StensethAlice NordliGladleserMarie HolterGrete AastorpBerit RHelena ETonje SivertsenOlaugHege H.Harald AndersenHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAud- HelenTone HJanne Kristin HøylandAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaMargrethe  HaugenVannflaskeTonesen81Heidi HoltanTurid KjendlieLena Risvik PaulsenMarit HåverstadBjørg  FrøysaaFrode Tangenmgeingar hCarine OlsrødAnneOda Marie HIngvild RosslundHarald KRufsetufsa