DET ALLER BESTE

Det aller beste, hørte hun at de sa,
vi gir deg det aller beste vi har,
leder deg mot sannheten,
redder deg fra deg selv,
fra din natur,
ja fra undergang,

leder deg til det vi tror på,
koste hva det koste vil,
målet helliger midlet,
fortsatte de å preke,
inn i det absurde,

men også langt inn i respektløsheten,
så til de grader krenkende
ble det for henne,
hun ble til ingen hun,
og det kunne hun jo ikke være,

så hun sa, nei hun viste dem,
med sine valg i livet,
at nei, nei,
hun kan ikke ta imot
det de mener er best,
hun trenger noe annet,
trenger å få være seg selv,
respekt, anerkjennelse er
det aller beste for meg, sa hun til dem,

og fortsatte: akkurat det dere ikke kan gi meg
er det jeg trenger aller mest,
og det dere vil og kan gi meg,
det som er deres aller beste,
det kan jeg ikke ta imot,
for da forsvinner jeg som meg,

forsvinner i underkastelse,
bare dere og deres gjelder,
utsletter meg selv,
det blir undergang
for meg det, forklarte hun.

Derfor var det best for henne
å stikke av gårde i tankene
stenge av for alt det vonde
låse inn krenkelsene
for å holde ut
så hun ikke

merker savnet etter noen som
respekterte
anerkjente
lot henne være seg selv
som barn og voksen

ukjent

Godt sagt! (0) Varsle Svar

A person is like a novel: you never know how they’re going to end up until the very last page. Or else it wouldn’t be worth reading…

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Husk å komme med forslag til lesesirkelen av 2024. Jeg legger tråden ut litt tidlig da jeg ikke er på nett neste uke. Du har tid fram til 8. mai. Da lager jeg en stemmetråd. Ha en god leseuke!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vil gjerne lese Vesaas. Mitt forslag denne gangen er "Fuglane"

I følge Jan Erik Vold er Fuglane fra 1957 den viktigste romanen skrevet på norsk i det tjuende hundreåret - den boka vi ikke kunne klart oss uten.

Boken står også oppført på listen over 1001 bøker du bør lese før du dør.
Så da er det vel bare å gå i gang da 😁 håper du blir med 👍🏼

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Linnés levnadstecknare Dietrich Stoever myntade 1792 devisen «Deus creavit, Linnaeus disposuit» – Gud skapade, Linné ordnade.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det nærer seg tid for å komme med forslag til neste kategori etter å ha lest
"Olive Kitteridge" i lag. Har du mere å si om den boken så kan du gå til tråden her.

Neste kategori er: Eldre nordisk litteratur (En), utgitt før 2000

Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå og velge bok
(Det kommer en valgtråd etter forslagsfristens utløp), men alle kan delta i diskusjonen under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.

Forslagsfrist:
onsdag 8.mai 2023

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hur ska då Linné själv bedömas? Han ordnar människans variationer hierarkiskt, de olika varieteterna beskrivs med värdeomdömen, och afrikanen placeras i alla de olika versionerna längst ner. Han klassificerar människan fördomsfritt bland djuren, han använder aldrig begreppet ras utan varietet och som principiellt är påverkbar av till exempel var man bor, i hans hierarkiska listor (som inte är helt samstämmiga) står indianen överst, alltså inte europén, och slutligen uttrycker sig Linné odelat positiv om samerna. Det finns gott om ytterligare argument för motsidan, till exempel att Linné inte klassificerar polygenetiskt, alltså inte tänker sig en skapelse av Adam och Eva på ett ställe medan den övriga mänskligheten uppstått på ett annat ställe. Vidare att han inte mäter skallar. Vidare att man inte finner exempel på antisemitism hos Linné, vidare – och kanske viktigast – att han inte sorterar efter förnuft helt enkelt eftersom sapiens har med sapientia att göra, en karaktär som inte bara europén utan hela människosläktet kan ha om de uppfyller definitionens villkor om at känna sig själv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

skriv lenkebeskrivelse herNy tråd: Forslag til ny bok i lesesirkelen (Eldre nordisk litteratur (En), utgitt før 2000)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Han overlevde fordi han selv drepte dem, med sin taushet, ved at han gikk med på det. Men det samme ville de gjort dersom de hadde vært i hams sted. Alle holdt seg til reglene, for det var forutsetningen for å komme til neste øyeblikk, og alle ønsket å komme til neste øyeblikk, hver kapo, hver fange, hver nykommer, hver tysker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"The yellow rose of Gaza."

  • "The yellow rose of Gaza, with Abubaker Abed."

  • "We are joined by Abubaker Abed, writer and constributor to The Electronic intifada, live from the Gaza Strip."

  • 27 april 2024.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Han innså nå hvor fri Nahmijas var for fordommer, til tross for sin bitre livserfaring. Etter à ha sittet sammen med ham og diskutert hvilke tiltak som var nødvendige for à gjore livet lettere i Banja Luka og generelt, undret Lamian seg på hva Nahmijas ville ha sagt dersom han visste at han, Lamian, hadde knust hodene på folk med stokker, puffet dem levende ut i en pøl så d druknet, kjøpt de utsultede kvinnelige fangenes underkastelse for en brodbit og en melkeslurk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var lengre samling av bøker ja. Hørtes ut som en spennende handling og interresant hva som skjer videre. Håper du får en god lesning og ha en god søndag :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Med over 20 bøker ut i serien om GABRIELS HUS - gjentar forfatteren seg noe - atter en gang opplever vi "demonutdrivelse" - at Kaisa er besatt av onde krefter, og at disse kreftene har samiske røtter. Noe som er hyggelig å lese, og en fin utvikling i en karakter, er Solveigs rolle - hun har blitt mildere i sin graviditet - men lykkeligere på alle måter, og bringer frem et bånd til familien vi som lesere ikke hadde trodd skulle skje. Dette er et stort pluss.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En sterk anbefaling som jeg stiller meg bak.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«Siden jeg ikke kjenner noen ledige menn, siden det er midt i en pandemi der stillheten, ensomheten og meningsløsheten ligger som en tåke rundt meg, der jeg bare kan møte noen få andre og skjenkestopp utelukker uteliv, bestemmer jeg meg for å forsøke nettdating. Jeg må slutte å tenke at vi for første gang i historien bare kan se frem til katastrofescenarioer, at det ettertraktelsesverdige utelukkende ser ut til å ligge bak oss: tiden for relativ lykke. Og vi beklager at vi ikke forsto det allerede den gang, da den fortiden var samtid. Men nå skal jeg ta tak og bli på lag med nåtiden og fremtiden. Til nå har jeg foraktet den sen kapitalistiske intimitetsindustrien som nærer seg av menneskers eksistensielle og systemproduserte ensomhet og utnytter deres nød og behov for kjærlighet, tilknytning og sex. For at jeg ikke skal gå i hundene, tenker jeg at jeg må gjøre det samme som mange andre ser ut til å gjøre. Ville ikke det kunne fylle det tomme krateret i meg, jeg som i evigheter har kjent hudsulten gnage? Jeg er et av de hungrende hjerter. Jeg går til markedet for kjøtt, lyst og kjærlighet, den eneste gjenværende areaen for menneskemøter i pandemiens tid. Jeg skal begi meg inn på å vurdere, bedømme og sortere det ene mennesket fra det andre, i rask rekkefølge, før jeg blir vurdert på samme måte. Vi er levende varer med blodfylte, bankende hjerter, kjønn og brustne håp, ferske, varme varer på markedet. Hektisk puls pumper selvfornedrelsene inn i algoritmenes digitale blodbaner. Noen lykkes. Kanskje jeg kan bli en av dem.
Jeg setter meg foran pc-en og sjekker ulike datingplattformer mens jeg besvergende mumler at ja, jeg er rede til å ta ansvar og forsøke å overkomme den sterke indre motstanden mot å møte mennesker på denne måten. Venninner har fortalt meg at utvalget er usselt og at jeg må regne med mange avvisninger, så spørsmålet er om det kommer så langt som til møter i det hele tatt. Men det må finnes unntak. Det finnes alltid unntak. Noen eldre kvinner har funnet kjærligheten på denne måten. Det står i ukebladene.»

Sitatet over er fra romanen Alt jeg frykter har allerede skjedd av Wencke Mühleisen. Romanen ble utgitt i 2024 og er den første boken jeg leser skrevet av Wencke Mühleisen. Jeg tenker at det blir flere, og at den neste blir Jeg skulle ha løftet deg varsomt over.

Jeg anbefaler dette intervjuet fra 13.4.24: "Jeg har selv opplevd å bli ghosta" forteller Wencke Mühleisen, om Tinder-dating.

Og denne samtalen mellom Wencke Mühleisen og Sissel Gran fra 14.4.24:

«Jeg kan ikke gå i tog og demonstrere mot ensomheten og det fortærende savnet etter en annens kropp, det eneste jeg kan gjøre er å betale for et tinderabonnement.»
I Alt jeg frykter har allerede skjedd blir hovedpersonen dumpet av livspartneren sin. Kjærlighetssorgen er altoppslukende. Hvordan skal hun finne glede i livet nå? Eller vise seg naken for et nytt menneske igjen?
Enklere blir det ikke av at hovedpersonen er 69 år, og både hun og de potensielle mennene hun kan date er på vei inn i pensjonsalder. Klarer hun tanken på sin egen eller andres gamle kropper, orker hun være åpen for nye partnere, og vil noen i det hele tatt åpne for henne?

Forlagets omtale:

«Den første alenevåren tenker hun at naturen er et sløseri med skjønnhet for en død sjel, hun holder seg i live av ren høflighet.
Hun klarer ikke tanken på å leve herfra og ut uten noen å ligge inntil. Hun oppretter profiler på ulike apper, den eneste gjenværende areaen for menneskemøter i pandemiens tid. Samtidig gremmes hun ved tanken på å gå til sengs med en ukjent, ufullkommen kropp, vise frem sitt eget forfall og blottstille seg for et fremmed menneske.»

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke lett å stoppe tidens tannhjul. Selv med verktøy og fagkunnskap av god gammel sort. Erik Fyksen driver sin bensinstasjon i en liten bygd i Innlandet. Riksveien har tatt kjæresten, og nå kommer det ny vei og truer hele livsgrunnlaget hans. Det er lettere å stole på det man kan enn det man ikke kan. Men alt har en tendens til å gå ut på dato.
Myttings debut bok viser kjærlighet til den norske bygda. Det er troverdige karakterer, kniving, handler under bordet og lojalitetsbånd. Og amerikanske biler. Handlingen følger tempoet på bygda, litt tregt, men så smeller det til.
Til syvende og sist må man skru livet sitt i en vinkel som passer med tiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Knyttneven er hevet. Historien som fortelles fra arbeiderstrøket i Glasgow i 1980 årene slår og setter lyskaster på viktigheten av at vi lager samfunn med sikkerhetsnett for de som faller utenfor.
Agnes har alokholproblemer samtidig som hun har barn å ta seg av. Men det blir barna som må ta seg av henne. Og det går mest ut over den minste med det største hjertet. Det er rått, vondt og tragisk. Men også sjelfult og troverdig, der handling og miljø males i samme palett. For det er hele, om enn sårede mennesker vi får lov å møte, med store hjerter og sterk lojalitet. Litteratur på sitt beste.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Gabriels Hus nummer 20 har flere elementer av overnaturlighet i seg - det er Kaisa som finner en runebomme i en grotte, som gir henne overnaturlige krefter, som igjen gjør at hun kan kaste gand over folk. Boken er i tillegg veldig mørk, med hensyn til elementer som familievold, incest og utroskap. Selv om jeg liker måten historien fortelles på, dras karakteren litt ned i denne boken, da det blir litt for mye, til at det blir troverdig for menneskene som opplever dette. På nytt har Maria fått gjenferd i huset.....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jenter som bare ventet på at kaloritelleren på pulsklokka skulle vise et bestemt tall før de løp hjem og spiste 100 gram cottage chese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tips!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundNina M. Haugan FinnsonRisRosOgKlagingRuneFrode TangenJohn LarsenTorill RevheimTor Arne DahlPirelliTurid KjendlieHanne Kvernmo RyeIngeborg GHeidi LTorJulie StensethLiljaTanteMamieJBReadninggirl30Tor-Arne JensenEgil StangelandHilde VrangsagenMarteHarald KIngunn SgretemorSol SkipnesTheaBenedicteBeathe SolbergIreneleserStig TNina J.B.PiippokattaGrete AastorpTone HHeidiRandiHeidi HoltanMorten Jensen