Det er kanskje dristig å hevde at man har funnet en bokskatt etter bare å ha bladd litt, tittet på bilder og lest noen avsnitt hist og her. Jeg våger likevel påstanden!

Boken inneholder reisebrev den tsjekkiske forfatteren Karel Capek sendte hjem fra en reise gjennom Danmark og Sverige, til Bergen og fra Bergen med båt til Nordkapp.

Mitt inntrykk er at Capek tar landskapet, naturen og folkene på kornet. Han fører en treffende, lett og humoristisk penn. Et eksempel fra Fyn: «Og det ser virkelig ut som var det tatt ut av en enorm eske med leketøy og satt pent utover det jevne, flate landskapet; her har dere, barn, lek nå; her er små hus og fjøs, her er brune kyr og her er hester med hvit man. Her har dere en hvit liten kirke, og jeg skal fortelle dere hvorfor det er tretten tagger på tårnet; det er tolv apostler og øverst Kristus selv. Og plant nå alt dette utover den grønne marken i rader og ruter, slik at det blir pent og fullstendig å se på; her setter dere en vindmølle og her postbudet i sin røde jakke (…) her er jo Odense, H.C. Andersens lille by; derfor er disse lekende blitt levende, derfor vifter disse kyrene med halen (…)»

De tilsynelatende enkle strektegningene formidler den samme treffsikkerheten og lune humoren. En nydelig bok.

Capek og konas reise foregikk i 1936, men boken ble først oversatt til norsk i 1995. 1936 var også det året Salamanderkrigen, kom ut, en bok som gjorde Capek aktuell for nobelprisen. Jeg skal prøve å gjemme En reise til Norden til reiselektyre. Dette lille møtet med Capek førte også til at Salamanderkrigen rykket frem i min lesekø. Gleder meg til begge bøkene!

Jeg fikk kjennskap En reise til Norden i Hurtigruta, en litterær reise – en skattkiste når det gjelder kystlitteratur.

PS - se Salamanerkrigen også her!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Čapek stend høgt på lista mi over forfattarar eg ikkje har lest noko av, og som eg skal lese noko av. Det er først og fremst R.U.R, Salamanderkrigen og kanskje Krakatit eg har planar om. Denne reiseskildringa kjende eg ikkje til, men den sklir rett inn på lista.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lillevi! Jeg skrev en omtale av "Salamanderkrigen" for ca 1 år siden. Om det var en god omtale vet jeg ikke. Det jeg derimot vet at denne boken for meg var en lese-opplevelse av de sjeldne og omtalen ble skrevet på en bølge av begeistring. Oppdaget en ny stor forfatter ! Nå får jeg på grunn av dine ord her veldig lyst til å lese "En reise til Norden". Igjen et eksempel på hvordan dette forum kan skape gode forbindelser. Til forfattere. Og til bøker. Takk skal du ha!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk skal du ha, Rolf!
Ja, jeg mente du hadde skrevet en omtale om Salamanderkrigen, men fant den ikke. Jeg måtte først gå inn på din side og finne din utgave der. Nå har jeg laget en lenke også til din utgave og omtale. Omtalen gleder jeg meg til å lese (men etter at jeg har lest boken selv :-))

Vil gjerne høre om du finner En reise til Norden og hva du i så fall synes om den!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lillevi! Flott. Her viser du oss ved din oppfinnsomhet og evnet til ikke å gi opp hvordan man finner "gamle" omtaler fra et av medlemmene. Nå vet vi alle det. Flott :Takk skal du ha. Jeg skal nå jakte på "En reise til Norden", har satt mine hjemlige hjelpere i sving med det så regner med at det vil bære frukter. Så kan vi på en eller annen måte her på våre sider, diskutere den. Alt til sin tid. Jeg har så mange planlagte bøker på en privat liste, den ser ut til bare å bli lengre enda jeg leser og leser. Synes jeg. Bare i mine egne hyller baller det på seg. Leser nok senere enn før, det er som konsentrasjonen taper seg med årene, rett og slett fordi jeg i stigende grad ser ut for å måtte konsentrere meg om flere ting på en gang. Men nysgjerrigheten etter nye opplevelser er stadig en drivkraft. Nå i kveld fikk denne nysgjerrigheten meg til å "lukte" litt på en roman av August Strindberg, som har stått på stedet hvil og glant på meg i samme hylle i årevis. Det førte til at jeg slukte et par kapitler i en fei, og er vel dermed i veg med å lese en bok utenom planen min, nok en gang! Men, Capeks reise til Norden skal jeg nok få tak i. Den vil bli lest ! Takk for ditt svar, Lillevi!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundReadninggirl30VannflaskeAnn ChristinMarit HåverstadDolly DuckLisbeth Marie UvaagDemeterTanteMamiegretemorTor-Arne JensenmgeTone HTheaINA TORNESJanne Kristin HøylandArne SjønnesenRonnyIreneleserSolveigTuridmajaInger-LiseEivind  VaksvikToveBertyPiippokattaDaniel S.EvaCarine OlsrødAvaEileen BørresenKjell PsveinSissel ElisabethStig TLinda NyrudMarianne_BenteHilde H HelsethKristoffer