När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla människor glädjas
att fira få advent

På søndag er det første advent og det betyr at vinduene fylles med adventslys og julegardiner, det betyr også at det endelig er greit å høre på julesanger på fullt volum.

En av mine favoritt-julesanger er vel egentlig ikke en julesang i hele tatt, men for meg kommer alltid Jesus to child av George Michael til å minne om jul. En annen favoritt er den klassiske og mer oppløftende julesangen Here comes Santa Claus med Elvis Presley.

Har dere noen favoritter som bare må spilles når julen nærmer seg?

Julelitteraturen venter jeg litt med, men tilfeldigvis så feirer de også første advent i Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell. Jeg har bare kommet halvveis, men så langt er den akkurat så fin som jeg hadde håpet.
Den andre boka jeg leser er Once Upon A Time, A True Story of Memory, Murder and the Law av Harry N. MacLean, en interessant bok om et 20 år gammelt uløst mord.

God helg og god advent!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 44 svar.

En kjapp liten oppdatering. Har nå hørt halve "Rapsgubbene" av Karin Brunk Holmqvist, og koser meg :) Godt med en lett "pausebok" innimellom!
Ellers har jeg så vidt begynt på "Mitt urolige sinn" av Kay Redfield Jamison. Denne er jeg veldig spent på!!
Dette står om boka:
Hun er en av de fremste eksperter på manisk-depressive lidelser. I 30 år, gjennom skoletid og studier, voldsepisoder og selvmordsforsøk, avslører hun aldri hemmeligheten sin: Kay er selv manisk-depressiv. Slik har hun gått foran i kampen for å hjelpe pasienter til å akseptere og forstå sykdommen, og for å gi dem den behandling og støtte de trenger. Her forteller hun sin historie.

Håper jeg også utover i boka får ordnet litt opp i alle begrepene som går litt i surr nå ;)
Manisk-depresiv, bipolar, borderline, emosjonelt ustabil, osv... er alt det samme, bare forskjellige navn utfra tid og diagnosesystemer? Noen som vet?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Veldig bra bok! Jeg har lest to av hennes bøker. Hun er imidlertid blitt kritisert for å tro at alle/de fleste genier i verden lider av det samme som henne selv. Dvs hun er i svært godt selskap:) Manisk-depressiv og bipolar er det sammen, dertil kommer at noen bare er maniske, mens andre bare er depressive, men bipolar betyr at man skifter mellom begge deler. Borderline har ingenting med dette å gjøre, men er en måte å klassifisere mennesker på etter personlighetstype, egentlig personlighetsforstyrrelse. Borderline handler om mennesker som har problemer i relasjoner, de elsker deg og hater deg samtidig, eller skifter sterkt mellom disse veldig fort, for å si det veldig forenklet. Emosjonelt ustabil tror jeg kan brukes i mange ulike sammenhenger, i kontrast til å være en labil person. Bipolar regnes som en til dels arvelig, biologisk, eventuelt biokjemisk lidelse, mens borderline er en lidelse basert på sosiale vanskeligheter i oppveksten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå er jeg ikke helt i komfortsonen min så jeg burde sikkert ikke kommentere, men jeg gjør det allikevel. Sånn jeg har forstått det så er Bipolar det som tidligere kaltes Manisk-depressiv. Nå brukes de vel litt om hverandre. Borderline og emosjonell ustabil mener jeg er ganske like, men jeg tror det er små forskjeller som skiller de to, uten at jeg kan si akkurat hva forskjellene er.

Den boken hørtes forresten veldig interessant ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, så langt er jeg med deg!
Ser at jeg kanskje uttrykte meg litt vagt tidligere i dag. Jeg har tidligere spurt en fagperson og fått bekreftet at borderline og emosjonelt ustabil er det samme! Forskjellen er on du bruker det norske diagnose systemet eller det amerikanske.
Men hva skiller altså disse to fra bipolar/ manisk-depressiv?
Ja, er spent på den! Synes sånt er interessant :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da misforsto jeg, men da fikk jeg hvertfall vite at jeg ikke var helt på jordet :-)

Ble nysgjerrig selv så jeg måtte lese litt på nettet og det ser ut til at Bipolar er et klinisk syndrom, mens Borderline er en personlighetsforstyrrelse, men de ligner veldig på hverandre. Noen av forskjellene skal være at Borderline har større og kortere svingninger i syklusene, de er også ofte styrt av ytre påvirkninger. Bipolare går inn i lange perioder som varer dager, uker eller måneder, mens Borderline kan ha disse svingningene flere ganger iløpet av en dag. Den maniske perioden ser også ut til å være mye mer fremtredende i de som er bipolare.
Mange får feil diagnose, noe som er uheldig da disse to ser ut til å ha ganske ulik behandling, men det sier noe om likhetene.

Da lærte hvertfall jeg litt mer idag, så takk for spørsmålet :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og tusen takk for svaret! :D Dette har jeg tenkt endel på uten å finne disse klare forskjellene!
Du var helt klart ikke på feil spor. :) Da vet jeg litt mer hvordan jeg skal tenke i fht hu i boka også ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er bare glad for at jeg kunne hjelpe, selv om det egentlig var Google som hjalp mest :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min favorittsang i julen er: White Christmas med Bing Crosby, men den har jeg ikke spilt på mange år fordi jeg syns ikke jula er like magisk lenger. Ikke bare på grunn av mangelen på snø, men har ikke vært i julestemning på mange år så jeg har sluttet å spille julesanger frivillig på mange år. Tro jeg har vokst jula av meg på en måte. Men husker at jeg spilte den sangen veldig ofte hver jul da jeg var yngre. Nå feirer jeg jula bare fordi jeg "må". Magien og alt som hører med er fullstendig borte. Jaja, sikkert meg det er noe galt med.

Litt sent ute med mitt bidrag denne lesehelgen, men bedre sent enn aldri:)

I går ble jeg ferdig med Rovdyret av Jan Erik Fjell og natt til i dag ble jeg ferdig med Søt jente 13 av Liz Coley. I dag blir min nye stuelektyre: Jellicoe Road av Melina Marchetta (ungdomsroman) og den nye nattlektyren i natt blir: Lykkeravnene av Paul Durham. Viktig å lese litt variert.

Ved siden av leser jeg fremdeles i: Too good to be true: The colossal book of urban legends av Jan Harold Brunvand. Den tar litt tid for det er en stor bok med små bokstaver. Så den leser jeg litt av og på.

Har satt opp julestjerne i vinduet og stake, men mangler å sette adventslys på bordet og noe annet nips som skal settes rundt i leiligheten, men det skal gjøres i kveld før Farmen-finalen starter. Så det blir vel advent og jul i år også selv om jeg ikke er i stemning til det. Har vel blitt gammel og kjedelig. Sliter med dagsformen også av mange årsaker så det er ikke så greit, men man kan ikke falle helt ut av alt heller,

God helg til deg også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er barnet i meg fortsatt til stede og det håper jeg det blir i mange år ennå :-) White Christmas er jo utrolig koslig.
Men du MÅ da ikke feire jul? Er det forventningene fra andre som får deg til å gjøre det eller synes du kanskje det er litt hyggelig allikevel?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da er du heldig som fortsatt har barnet i deg, det har jeg ikke jeg. Jeg ble som sagt fort gammel og kjedelig. Jeg må jo ikke feire jul, men alle mine nærmeste kommer jo til å feire jul og vi møtes jo i jula også, så jula er ikke til å komme seg unna. Og ser det på min plikt å holde tradisjonen i gang i leiligheten også. Det er vel mest av tradisjon jeg velger å ha jul også her i leiligheten selv om jeg hater jula og går fort lei av den. Men jeg er et tradisjonsmenneske og er vokst opp med tradisjoner, så det er vanskelig å komme seg unna. Jeg feirer ikke fordi det er hyggelig, at jeg liker det osv ... Syns at jula er som resten av året. Ikke noe spesielt:/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Både tradisjon og familie kan jo være hyggelig, så får jula komme litt på kjøpet. Det er det jeg synes er hyggelig med selve jula, at familien samles. Selv om det bare er foreldrene og søstra mi så er det noe eget med at vi alle samles og koser oss.
Gammel og kjedelig er nok jeg og, men jeg koser meg for det :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bra at noen kan å hygge seg, tror jeg har mistet den evnen og jeg ser foreldrene mine og mine nærmeste så ofte (pga hjelpeløshet av helsetilstanden jeg er i) at jeg rekker nesten ikke å savne dem haha. Får trøste meg med at det blir kalkun og ribbe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det gjelder å finne det lille positive i alle situasjoner :-) Selv er jeg ikke så glad i ribbe, men medisterpølser og medisterkakene går lett ned. For ikke å nevne den beryktede kabareten fra 70-tallet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Klarer ikke å se det positive i ting. Er født pessimistisk haha:) Men skal bli godt med kalkun da. Det er ikke noe man spiser hver dag og ribbe er godt! Men bortsett fra det er jula det samme. Tror jeg har mistet evnen til å glede meg til ting:/ Jaja ....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er ikke særlig julete av meg, egentlig heller tvert om! I år ser jeg faktisk litt frem til adventstiden :) syns det er så koselig med alle lysene rundt omkring.
Julemusikk må vente litt lenger, men da jeg kjører hjem på julaften må jeg høre både "driving home for Christmas" og "last Christmas". Adventsstjerne, stake, adventslys og julegardiner har derimot kommet opp i dag.
I bøkenes verden vet jeg ikke helt hva som skjer, om jeg begynner å bli litt mettet for en stund eller om det er feil bøker el hva det er... Begge de to siste bøkene jeg har lest har jeg sett frem til og hatt store forventninger til, men jeg har ikke blitt oppslukt av noen av de. Først Boktyven,
og nå sist Stalker av Kepler. Kjedelig :(
Holder også på med Fullt lys og stummende mørke av Rigmor Galtung, men den er så depresiv foreløpig at den må taes i små doser.

Dermed vet jeg ikke helt hva jeg skal finne på å begynne på nå for å få tilbake den gode lesekosen. .

God helg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tips for å få tilbake leselysten er å lese små korte noveller eller rett og slett komedie! Dette hjelper i alle fall meg! :-) God advent!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk :) tror kanskje det har løsna litt nå. Funka bra med lydbok i dag i alle fall!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lydbøker er veldig bra! Hvis oppleseren stemmer bra til boken er det enda bedre. Har selv begynt å høre på Brudekisten av Unni Lindell i dag!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne helgen har jeg begynt på to veldig forskjellige bøker. Brødrene fra Iron House av John Hart er en spennende krimbok. Huset Dilberne av Fay Weldon er en koselig bok om en rik familie som bor i et stort herskapshus.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er en meget bra krimbok, vil også anbefale Ved elven av John Hart.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

God helg ja:-) i dag blir det en slapp dag på sofaen med Brødre i blodet , tredje boka om Elling, for igår var jeg på et festlig julebord. Er ikke så opptatt av juleforberedelser og advent, men syns det er superkoselig med alt lyset som dukker opp i vinduer og i busker og trær denne helgen. For min del kunne vi begynt med denne lyspyntingen allerede når vi stiller klokken til vintertid.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er jeg helt enig i, når mørket kommer skulle vi satt opp adventslys :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne helga blir prega av fotball. Men det blir heilt sikkert tid til litt lesing også. Er nyleg ferdig med eit par-tre bøker eg har lest parallelt, så no gjeng eg i djupe tankar om kva som skal bli neste bok. Moment å legge vekt på (ikkje prioritert rekkefølge);
- Kva bøker har stått lengst på vent?
- Kva har eg mest lyst til å starte på?
- Kva for ei liknar minst på dei siste 5-6 bøkene eg har lest?

Det blir nok Medmenneske av Olav Duun. Den er jo ganske kort, så skulle eg bli ferdig før helga er over så startar eg truleg på Flaggermusmannen av Jo Nesbø.

Jula bryr eg meg ikkje så hardt om enno. Lenge til, god tid, etc. Og slik held eg det gåande heilt til alt må ordnast i siste liten.

God helg!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Som det gode medmennesket du er, tipper jeg du flyr rundt som flaggermusmannen og handler i ganske god tid før ungdommene på bensinstasjonene ringer jula inn. Ikke for det, de har både vindusspylervæske og bøker der...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er du han som løper rundt på kjøpesenteret på julaften?
Ikke en dum dag å handle på faktisk, da jeg jobbet for noen år siden var det to kunder innom i løpet av hele dagen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Heh, jeg har jobbet i informasjonsskranke på stort kjøpesenter. Der man selger gavekort. Der er det ikke stille på julaften, for å si det sånn. Også er det alltid han siste stakkaren som kommer løpende etter at kassa er stengt og tømt, med desperasjon i blikket.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Der vil jeg tro det er mer trafikk ja. Jeg jobbet i klesbutikk og der var det to desperate menn som ikke engang visste størrelsen til kjæresten.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

...........år etter år........!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg er ikkje spesielt "julete" av meg, så eg pleier å usette pynting og andre juleførebuingar til eit godt stykke ut i desember. Adventstida er liksom så masete og prega av kunstig mykje kos og altfor høge forventningar. Tykkjer eg.
Når det gjeld helgelesing, så driv eg framleis på med Maurtuemordene av Hans Olav Lahlum. Lydboka for tida er den personlege sakprosaboka Morfar, Hitler og jeg av Ida Jackson.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det blir litt hva man gjør det til tenker jeg, men heldigvis kan vi bestemme selv hvordan vi vil feire. Om det oppleves som mas og lite koselig så ville jeg nok utsatt det så lenge som mulig jeg og.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ingen adventstid uten O helga natt av Jan Werner! Man kan sikkert si mye om den mannen, men jammen kunne han synge!!!

Denne helga leses slutten på "Den uendelige historien" av Michael Ende, Englepappa, historien om Ylva og pappa leses når det er ro og fred rundt meg, det er ei vond bok! Og så har jeg nettopp begynt på "23 salen" av Ingvar Ambjørnsen. Kan ikke uttale meg om den ennå, nyss startet.

God adventshelg!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den sangen har jeg faktisk ikke noe forhold til, men at Jan Werner kunne synge er det liten tvil om. Sangen er også veldig fin fant jeg ut etter å ha hørt noen versjoner på youtube.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jan Werner synger strålende på O Helga Natt. Kongen er dog Jussi Bjørling! Andrevalget blir Happy Christmas, War Is Over, med Lennon.

Kan være riktig med vakker sang og musikk inniblant denne helga, for boka jeg er halvveis i er Mammas Svik, boka omhandlende Gjerdrum- og Alvdalsaken. Grusom lesning. Helt forferdelig!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mammas svik var en GRUSOM bok!! Mener noen snakket om at det var kommet enda en bok om den saken, men er ikke sikker? Viktig bok da, selv om den er grusom.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det stemmer at det er ei oppfølgerbok. Den heter Brev Til Min Datter og er "Eline"s beskrivelse av livet etter rettssaken og hennes forhold til sin egen datter, de nye møtene med barnevernet, som i følge en trailer gjør alt for å rette opp egne fadeser fra forrige tragiske saksbehandling. Må lese den etter hvert!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk! Da har jeg tittelen, må vel lese den og. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Første advent på søndag og her er lysfatet allerede pyntet med fire lilla. Utebelysningen ble også hengt opp i dag. Adventstakene som skal stå i vinduene venter vi med til søndag, og julepynten får vente noen uker til. Nå leser jeg Borderline av Liza Marklund. Boken har tilfeldigvis lilla forside, og det passer jo bra nå i adventstiden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er adventsstjerna hengt opp, men ikke tent. Vanligvis ville jeg ventet til søndag, men jeg fikk hjelp av søster så da måtte det gjøres på fredag :-) Julepynten er noen uker unna her og, vanligvis pyntes det ikke før 23, men siden jeg feirer jul hos foreldrene mine så spørs det om noen nisser får komme ut noen dager før.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå skal jeg bli ferdig med Jeg er Malala. Jeg er imponert over den jenta. Tøffeste jenta i verden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg leser "Den hemmelige Historien" av Donna Tartt. Etter mye om og men i bokhandelen sto det mellom denne og Atwoods "Year of the flood." Pengene dekket bare én, så da tok jeg denne. Lei av faglitteratur og håper på et godt skjønnlitterært avbrekk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, endelig advent. Gleder meg skikkelig i år, er så mørkt og trist at jeg synes det er så koselig med alle lysene i vinduene. Har hatt fri i 3 dager så her er huset julepyntet og fått bakt litt julekaker. I kveld er det julebord og skal smake godt med litt julemat, deilig å få ferdig mat. Jeg koser meg med "vinter over verden" av Ken Follett, synes den er veldig bra. Når det gjelder julesanger så er det mange fine, men synes "marys boychild" med Boney M får meg i julestemning .God advent til deg og alle bokelskere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den er fin ja, det var faktisk favoritten når jeg var liten. Litt lys i vinduene hjelper veldig og gjør alt litt koseligere synes jeg :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Blir nok ferdig med boka Kanskje kan jeg bli diktator. Etter å ha lest både denne og Fatland sin bok Sovjetistan, er jeg VELDIG klar til å overta som despotisk diktator i Norge.. Vet noen om andre slike bøker?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Advent og innetid. Fortsatt beinet i gips, så med god samvittighet sitter jeg her og leser. Julesangene har jeg ikke begynt å spille ennå,men min absolutte favoritt er O Helga natt med Jussi Bjørling. På bokfronten leser jeg Robert Barrons verk om Katolisisme og ei lita bok jeg hadde liggende av en Laurens van der Post som heter Farlig ferd til det indre.
God helg til alle.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaKirsten LundJohn LarsenTheaAnn ChristinRandiAgretemorTone HJulie StensethGrete AastorpGladleserDaffy EnglundReadninggirl30MarianneNAvasomniferumBjørn SturødHanne Kvernmo RyeAnne Berit GrønbechHilde Merete GjessingWenche VargasJarmo LarsenKaramasov11MaikenFlyvebladTine SundalLesevimsaNorahIvar SandLeseaaseFindusEllen E. MartolIngrid HilmerTrude JensenEgil StangelandFrode TangenHarald KRottulfNeraIngunn S