Min datter og jeg leser noen bøker sammen, og nå ønsker vi oss tips om gode ungdomsbøker som er egnet for høytlesning. Vi er ikke fremmed for å lese voksen-bøker sammen hvis den bare er spennende nok. Så hvis så du kjenner til en bok du tror kan leses høyt sammen med en ungdom, så blir vi veldig glade om du gir er lite vink.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 27 svar.

Mitt barnebarn på 14 leser The fault in our stars eller på norsk Faen ta skjebnen av John Green, med stor iver. Den står også på Hilde S' s flotte liste. Kanskje den kan være noe for dere? Støtter deg hundre prosent på at høytlesning er en fin ting - både for den som blir lest for, og den som leser. Du og datteren din har noe fint sammen :-)

Lykke til!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvor gammel er hun? Og skal det være fantasy? Eller mere hverdags greier og romanse? :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tidligere i vår var jeg på et littaraturseminar og der fikk vi presentert flere populære, og nye ungdomsbøker. De er delt inn etter sjanger.

Dystopia
Dødslekene, Suzanne Collins
Gone, Michael Grant
Cassias valg, Ally Condie
Uglies, Scott Westerfeld
Dystopia, Terje Thorkildsen (nynorsk)

Vampyrer, hekser, engler, skyggejegere og udødelige
Merket, P.C. Cast
Den siste lærling (serie), Joseph Delaney
Mørk engel, Laini Taylor
Skyggejegerne, Demonenes by 1. bok + film, Cassandra Clare
Våk over meg, Amy Plum
Ever for alltid, Alyson Noel

Krim og spenning
Oslo L, M. Khan
Dødelig kaos 1, Matt Dickinsom
I hunt killers, Barry Lyga
Jeg er nummer fire, Pittacus Lore
Nummer nï, d.s.
De siste seks, d.s.

Livet og kjærligheten
Rubinrød, Kerstin Gier
Faen ta skjebnen, John Green
Hvis jeg blir, Gayle Forman
Perfekt kjemi, Simone Elkenes
Det blir pinlig uansett, Bjørn Sortland & Tyra Teodora Tronstad
Din vakre jevel , Arne Svingen & Helene Uri
Svarte Mathilda (nynorsk), Tor Arve Røssland
Odinsbarn, Siri Pettersen
Divergent (kino nå), Veronica Roth

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her var det mye å velge mellom, så utrolig bra. Tusen takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøkene er valgt ut av Ann Helen Hatlestad, Stavanger bibliotek. Listen er basert på populære bøker blant ungdommer i alderen 13-15/16 år, men mange av disse er populære blant mye eldre ungdommer og voksne. Hun gikk kort gjennom alle bøkene og flere av disse har slått godt an hos elevene på skolen der jeg jobber :-).

Kos dere med høytlesning, en flott måte å være sammen på!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her kommer noen forslag til bøker jeg syns er spennende. Både for ungdom og voksne :)
Det ligger i blodet av Matt Haig.
Høsten av Jan Henrik Nielsen.
Søsteren min på peishylla av Annabel Pitcher.
Blacklands av Belinda Bauer. En psykologisk krim, ingen blodig gørr, men spennende liekvel!
Nådegaven, Katsa av Kristin Cashore, kun første bok har kommet på norsk, de andre er på vei!
I morgen, da krigen kom av John Marsden, dette er første bok i en serie, anbefaler hele. Men den kan inneholde ganske sterke scener utover i serien, så er det sagt :)

Håper noe faller i smak!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen, tusen takk for spennende forslag. Og sterke scener er noe ungdommene synes er helt okei, så...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bokaserien den fjerde parallell bok nr 1 er Lasarusfenomentet. Husker ikke forfatteren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne serien hørtes virkelig spennende ut. Det ser ut som at det er fem bøker i serien, vet du om de bør leses kronologisk? Tusen takk for tipset :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjetil Johnsen er forfatteren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjøpte den første boka på Mammutsalg, og har ikke lest de andre. Bør nok lese kronologisk. Norsk forfatter.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje du kan få tankene våre litt på gli ved å nevne noen bøker dere tidligere har hatt glede av?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi leser 13 gode grunner av Jay Asher nå, ellers har det gått i Gutten i stripete pyjamas, Harry Potter og Huckleberry Finn. Vi har prøvd oss på Oliver Twist, men det gammeldagse språket ble utfordrende, så den skal vi ta frem senere. Vi har også prøvd oss på Ikke uten min datter, men det ble for langtrekkelig i starten. Ellers er ikke type bok utslagsgivende, for vi liker mye forskjellig, vi er mer opptatt av at det er spennende å lese sammen. Vi ønsker oss bøker som har konkrete handlinger, og som ikke må tolkes for å forstå, hvis du skjønner hva jeg mener.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, da fikk i alle fall jeg en nærmere idé om hva dere kan være ute etter. Hva med litt mer Mark Twain, da? Eller - hva med Gobi-bøkene til Tor Åge Bringsværd? Jeg tror de skulle passe for både foreldre og avkom...!

Og så skrev Maria Gripe mange bøker som ble populære også her i landet. Agnes Cecilia er etter sigende full av spenning og mystikk. Tordivelen flyr i skumringen laget jo Barnetimen et prisvinnende hørespill av - jeg tror nrk radio sender det i reprise i sommer!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for tips. Gobi-bøkene har jeg ikke vært bort i før, så de må jeg studere nærmere. Tordivelen flyr i skumringen er en gammel klassiker i vårt hjem, men det er den eneste av Maria Gripe vi har lest.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

:D! Det slo meg at bøkene til Jules Verne(uttales "Skyll vær'n" om du trenger å spørre på bibliotek eller i bokhandel - det vet du kanskje, men som gammel franskstudent legger jeg ved ørlite grann franskundervisning just in case...) kanskje også kan være verdt å kikke nærmere på - det er mange av dem, og jeg tror de er ganske forskjellige (så det kan være verdt å kikke på flere enn én). Lykke til med jakten videre!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fint med litt franskundervisning :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste "Flukten til Watership" for mine sønner, og den hadde vi stor glede av, og vi kan fremdeles referere til den, 20 år senere;-) Den handler om kaniner som på sin flukt i et typisk engelsk landskap opplever forskjellige samfunn og styreformer. Jeg tror det i utgangspunktet er en ungdoms/voksenroman, selv om dette med å ha kaniner som hovedpersoner høres barnslig ut.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Egner den seg for en (fremmelig) 10-åring? Jeg leser alltid høyt for barnebarna om sommeren, men i år er jeg så sent ute med planleggingen. Har du/dere ev. andre tips til høytlesing for en 10 år gammel belest jente. Jeg skal ha glede av boken, jeg også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har dere lest blekkhjerte av Cornelia Funke?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kaninene syngeri mørket av Klaus Hagerup er artig, og referansene til Alice i eventyrland gjør at man flere bøker å følge opp med. Jeg syns Klaus Hagerup sine bøker også fungerer godt for voksne, og er fortsatt svært glad i Markus bøkene og Høyere enn himmelen. Ellers vil nok en 10 år gammel jente like Vindeltorn av Tone Almhjell godt, om hun ikke alt har slått kloa i den. Den er også fint oppbygd for høytlesning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tusen takk for gode tips! Sjekker dem opp.

Jeg har også tenkt på Alice i eventyrland med Tove Janssons illustrasjoner. Jeg har faktisk bare lest og sett diverse Disney-versjoner. Har noen av dere erfaring med originalversjonen? Er den lesverdig for en 10-åring?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste Alice bøkene på engelsk og om man er veldig indoktrinert på Disney versjonen kan man lett bli litt forvirret, men den er absolutt lesbar for en 10-åring.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha!
Boken er allerede bestilt, sammen med Sajo og beverungene og Flukten til Watership (som ser ut til å være litt for lang for den uken vi har til rådighet). Skal bli spennende å se hva vi velger i år! Det kommer nye somre etter denne :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje, - du kan jo prøve. Hun vil nok glede seg over kaninlivskildringene, - og spennende er den også! Det er som sagt over 20 år siden jeg leste den, og jeg husker ikke så detaljert, Og jeg husker heller ikke akkurat hvor gamle guttene var, det er fire år mellom dem, og eldstemann syntes nok den var finest, og han har et mye klarere minne om den enn den yngste ...

Kanskje det er andre her inne som vet dette bedre?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er bestilt - så får vi se :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anniken RøilAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne-Stine Ruud HusevågHarald KEgil StangelandLailaMads Leonard HolvikPiippokattaBjørg RistvedtSynnøve H HoelAneSiw ThorbjørnsenIngeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne Jensen