Jeg har som mål å lese flere Nobelprisvinnerene i litteratur. På denne lista vil jeg legge inn de jeg har lest og fylle på etterhvert.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Jeg har laga meg ei egen Bokhylle som heter Nobelprisvinnere. Der prøver jeg å samle bøkene av de prisvinnerne jeg har lest.. Det har blitt noen gjennom årene...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Absolutt en fin løsning!

Men, for jeg har et men her også …, da støter vi vel på det problemet at vi ikke kan lagre én bok i to forskjellige hyller. Dermed blir det rot i hyllene mine. Jeg vil gjerne ha hyllene «romaner, norske», «romaner utenlandske», «noveller» osv. komplette. Og hva skal jeg i så fall gjøre med Sjolokhov, har bare lest første bind av hans Stille flyter Don ....

Jeg tror jeg lander på løsningen med en liste over utvalgte enkeltverk av hver nobelprisvinner jeg har lest, kanskje …

Så artig at vi fikk en liten diskusjon omkring dette. Bra initiativ, Kristine Louise!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skjønner deg godt. Jeg måtte ta et valg, og det endte med at alle bøkene av Nobelprisvinnerne kom i en hylle. Det er ikke helt optimalt i forhold til de andre hyllene men slik ble det nå.

Her er en eldre tråd om Nobelvinnere

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg holder på med å sette opp en liste over "mine" nobelprisvinnere.

Synes det er et tankekors at lille Norge har tre nobelprisvinnere (Bjørnson, Hamsun og Undset), men Henrik Ibsen er ikke blant dem. Jeg våger den påstand at Ibsen må være den største. Han er i hvert fall den som fortsatt leses og settes opp over hele verden.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Valget av fredsprisvinnere har vi jo stundom undret oss over. Det kan vel være likedan med litteraturprisen: Av og til har komiteen trolig sett litt stort på det. Er det for eksempel noen her på Bokelskere som har lest noe av nobelprisvinneren Winston Churchill?

Bjørnson hadde mange kvaliteter, også litterært, men likevel rakk han neppe Ibsen til knærne. At de var samtidige, gjorde nok sitt til at Ibsen ble utelatt etter at Bjørnson fikk prisen. Man kan jo merkelig nok ikke "begunstige" samme nasjon flere år på rad (jf. spekulasjonene omkring de seineste prisvinnerne)!

Jeg tilstår at jeg som leser har hatt større glede av Hamsun enn av Ibsen, men vil helst slippe å rangere dem!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ein annan ting som kan vere verdt å tenke på (eg greier ikkje å lå vere å tenke litt statistisk på det); Dei fleste nobel-aktuelle forfattarar har framleis ein god del leveår att etter at dei begynner å figurere på listene over aktuelle kandidatar, og vil såleis få mange lodd i lotteriet. Ibsen kunne få max 5 (han fekk vel berre 3), sidan han gjekk bort i 1906.

Vidare må ein ta med i reiknestykket at sidan prisen var ganske ny, så var der fleire "Nobel-verdige" kandidatar å velge mellom enn i seinare år. Eller forklart på ein annan måte; dersom prisen hadde blitt innstifta ti år seinare, i 1911, ville sikkert dei tidlegare vinnarane Mistral, Echegaray y Eizaguirre, Sienkiewicz, Kipling, Eucken, Lagerlöf og von Heyse vært aktuelle for prisen, og såleis ville det vært litt mindre sjanse for Maeterlinck som vann det året.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Aller Anfang ist schwer ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er andre som har lurt på det same.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for informativ lenke! Det er tydeligvis ikke bare litterære kvaliteter som har vært vurdert blant "de aderton".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sånn har jeg også ordnet meg. Skulle jeg lage ei liste, måtte det eventuelt være over det enkeltverket jeg liker best av hver forfatter.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg holder også på med dette målet. men har fortsatt mange å lese. Bestilte to nye bøker av nobelprisvinnere i dag fra haugenbok nemlig Patrick Modiano (vinner 2014) med boken Gater i mørke og Svetlana Aleksijevitsj (vinner 2015) med boken Krigen har intet kvinnelig ansikt. Men jeg synes også Nordisk Råds litteraturpris også har mange interessante bøker, og jeg prøver også å lese mange fra den listen også.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Krigen har intet kvinnelig ansikt var sterk og god. Patrick Modiano er jeg veldig nysgjerrig på. Ja kanskje jeg må lage meg en liste over hvilke bøker jeg har lest som har fått Nordisk Råds litteraturpris også. Hi hi, så mange gode bøker, men for liten tid til å lese:-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En artig idé og en artig liste – som jeg kunne tenke meg å kopiere!

I den forbindelse vil jeg nevne at jeg nylig var i en diskusjon om Svenska Akademinen utdeler litteraturprisen for ett enkelt verk eller for et samlet forfatterskap. Akademiens egne nettsider tyder på at de ikke er hundre prosent konsekvente i dette spørsmålet (se Enstaka arbeten eller livsverk?)

Lykke til med den noble lesingen!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tusen takk:-) Ja, jeg har sett at de ikke er helt konsekvente i hva prisen gis for. Noen steder står det for en spesifikk bok, mens andre ikke. Knut Hamsun f.eks fikk prisen for Markens grøde. Jeg har lest andre bøker av ham, men ikke den (enda) så tok ham ikke med på lista. Det er et langtidprosjekt dette her, så kommer nok til å bruke lang tid. Det er jo så mye annet som også må leses.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tente som sagt umiddelbart på ideen! Men så ble det plutselig en hel masse spørsmål å ta stilling til :-)

Hamsun, som du nevner, hadde vel neppe fått prisen om Markens grøde var hans eneste virkelig gode bok … er det ikke da lov å føre opp en annen?

Enkelte av vinnerne har jeg lest mange bøker av. Skal jeg legge inn alle sammen i listen (for eksempel 11 bøker av John Steinbeck og 8 av Jose Saramago)!

Flere av vinnernes bøker har vært dramatisert eller filmatisert. Men å føre dem opp fordi man har sett teateroppsetningen eller filmen blir vel juks …

Ha, ha, ja det er mangt man kan lage seg «problemer» av! Har du tenkt noe på hvordan du vil løse denne typen spørsmål?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg tenkte jeg skulle bruke denne lista som utgangspunkt jeg: Liste over Nobelprisvinnere i litteratur Her er det noen få forfattere som tilsynelatende har fått priser for ett verk, ellers så er jeg enig med deg i at det må være mer enn den ene boken som har vært utslagsgivende for at noen har fått prisen. Så kanskje jeg skal legge inn Pan og Viktoria? Ellers må det jo være riktig å legge inn flere bøker av samme forfatter syns jeg. Også syns jeg hvis man har sett en teaterforestilling må være greit å legge inn skuespillet. Ja ja, ......og forøvrig kan man gjøre som man vil. Hi hi, det viktigste er at lista til hjelp og inspirasjon i målet om å lese flere nobelprisvinner tenker jeg:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, jeg tror jeg ombestemmer meg litt jeg. Tror jeg vil ha bare en bok av hver vinner på lista. Ellers blir det vanskelig å få plass i en liste etterhvert... Og det gjør det letter å ha oversikt over hvor mange av vinnerne man har lest... Tror jeg:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sjølv så har eg tatt med alle. Tel bøker eg har i bokhylla (har lest dei fleste) + lydbøker eg har høyrt. Skulle antalet nokon gong bikke 100 så er planen min å dele inn i to lister, f.eks vinnarar før og etter 1966 (året eg vart fødd).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja nettopp :-))))

Et alternativ kan jo være å legge inn den boken vi liker best av den aktuelle forfatteren, ev. den Svenska Akademien utpeker. Så kan vi, hvis vi vil, føre opp hvilke andre bøker vi har lest av samme forfatter, i feltet til høyre for boken!!

Hamsuns Pan og Viktoria synes jeg kan passere :-)
Poenget er vel, som du sier, å få en oversikt over hvilke nobelprisvinnere vi har lest.
Teateroppsetninger er jeg mer usikker på ...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er det mye gull! Legg for all del til Toni Morrison på lista di, hun er fantastisk i hvordan hun skriver om de fargede i USA. Min nr.1!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, jeg har en jobb å gjøre her skjønner jeg. Har bare lest 9 av 110 vinnere.... har ikke lest noe av henne enda, men det skal jeg helt klart gjøre:-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei Kristine Louise, om det blir sånn at du leser "kun" ei bok av hver nobelprisvinner så vil jeg anbefale, og nå tenker jeg Toni Morrison, enten Elskede eller Kjærlighet, de to storselgerne - fantastiske bøker! Ut i fra titlene høres de klissete ut men det er de ikke. Språket er nøysomt, poetisk og konkret med ganske lange setninger. Det er faktisk noe malerisk over språket hennes. Jeg har lest flere av bøkene hennes to ganger, så som Sula, Sangen Om Solomon, En Nåde, bestselgerne m.fl. og du verden hvor mange ganger jeg har måttet stanse i enden av et avsnitt, helt hensatt, for å få igjen pusten - og derpå lest samme avsnitt om igjen. Kort oppsummert, jeg og Toni er bestevenner :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips:-) Målet er vel minst en bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Stig TJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnneWangMarianne MHarald KBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveig