Kjærlighetens egenartede hukommelse

en roman fra Sierra Leone

av (forfatter) og Guro Dimmen (oversetter).

Gyldendal 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.20 (5 terningkast.)

52 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

StineMas eksemplar av Kjærlighetens egenartede hukommelse - en roman fra Sierra Leone

Lesetilstand

Ønsker meg denne.

Hylle

Vil lese

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Adrian Lockheart er en ung psykolog som rømmer fra livet sitt i England til et sykehus i Sierra Leone. Han blir venn med sin kollega, kirurgen Kai Mansaray. Elias Cole er en eldre, døende pasient på sykehuset. Hans historie er knyttet opp til borgerkrigen og til hans besettelse av en kvinne, Saffia. Hans historie fanger etter hvert inn begge de to unge mennene og forandrer livene deres dramatisk.

Omtale fra forlaget

En bevegende samtidsroman om kjærlighet, krig og hemmeligheter, med den brutale borgerkrigen i Sierra Leone som omdreiningspunkt.

Adrian Lockheart er en ung psykolog som rømmer fra livet sitt i England til et sykehus i Freetown, Sierra Leone, Vest-Afrika, der minnene om borgerkrigen i årene etter 2000 ennå er levende. Adrian plages av varmen, av skitt og støv, og av alle hemmelighetene som fremdeles fins i landet. På tross av at de har svært forskjellig utgangspunkt, blir han nær venn med sin kollega, den unge ortopediske kirurgen Kai Mansaray. Begge er sterkt overarbeidet i et land der posttraumatisk stress og krigsskader florerer. Akkurat da Adrian synes han begynner å få orden på livet sitt, bestemmer Kai seg for å dra utenlands.
Elias Cole er en eldre, døende pasient på hospitalet. Hans historie, som har uhyggelige, mørke trekk, er tett knyttet opp til krigen og til hans besettelse av en kvinne, Saffia, og hennes karismatiske og opprørske mann, Julius. Elias' brokete livshistorie ? som utgjør store deler av romanen ? fanger etter hvert inn begge de to unge mennene og forandrer livene deres dramatisk.
En roman om vanlige mennesker under uvanlige omstendigheter, og en skremmende historie om hvilke følger vold og undertrykkelse kan få for det enkelte menneskets livsvei.
En samtidsroman om krig og kjærlighet som tematisk og stilistisk er i slekt med bøker av både Michael Ondaatje og Chimamanda Adichie.
OM FORFATTERENAminatta Forna (f. 1964) har slekt fra Skottland og Sierra Leone. Hun er journalist (bl.a. i BBC) og dokumentarfilmskaper. Faren hennes ble henrettet under borgerkrigen, og hun har tidligere skrevet en bok om livet hans, The Devil that Danced on the Water (2003) og dessuten en prisbelønnet roman, Ancestor Stones (2006).
OM BOKA
«Forfatteren har et litterært grep der en historie vikles inn i detneste til en stor, dyptpløyende fortelling om et land der mange fikk blod påhendene og sårene har vanskelig for å gro. Persongalleriet som kommer itillegg til hovedpersonene gir leseren et rikt tilfang på øyeblikksbilder fraet sammensatt samfunn. Teksten veksler mellom høyt tempo og dvelende blikk inni de utfordrende relasjonene mellom mennesker. Kjærlighetens egenartede hukommelse er en storleseropplevelse.»
Tone Bratteli, Bistandsaktuelt
«Aminatta Fornas roman fra hjemlandet Sierra Leone er til å synke ned i, langsomt la seg omslutte av stemningene hun skaper gjennom 500 sider vàr og sømløs prosa, et tekstlig åndedrett som puster varme ...Forna er blitt sammenlignet med store navn i afrikansk litteratur, som Achebe og Adichie. Kanskje, men ikke nødvendig. Hun har skaffet seg sitt eget rom som en stilsikker og dyptpløyende forfatter, der mennesker og omgivelser er presist tegnet, der komposisjonen er elegant, selv om den kunne vært strammere. Oversettelsen til Guro Dimmen fanger fint inn det følsomme tekstuniverset.»
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen 5 på terning
«Men boken er en leseopplevelse av de sjeldne, og argumenterer for romantiske prinsipper: Selv om kjærlighet ofte brynes mot vold, bedrag og mangel på personlig mot, er den menneskenes ypperste drivkraft på godt og vondt.»May Grethe Lerum , VG 5 på terning
«Forna er en svært talentfull forfatter som ikke viker tilbake for å gå løs på de vanskeligste spørsmålene om hvorfor mennesker gjør det de gjør: fra små svik til vakre og kjærlige handlinger.» Monica Ali, forfatter av Brick Lane

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788205401884

EAN 9788205401884

Omtalt sted Sierra Leone

Språk Bokmål

Sider 508

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 2 1 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Slik dag følger natt" av Yasmina Khadra
  • "En gang skal vi fortelle hverandre alt - roman" av Daniela Krien
  • "Klagesang for Easterly" av Petina Gappah
  • "Før monsunen" av Threes Anna
  • "Skjebnedansen" av Lucy Foley
  • "En verden av fremmede" av Zoë Ferraris
  • "Adjø Istanbul" av Irfan Orga
  • "Porten i Marrakech" av Linda Holeman
  • "Lappskatteland - en familiesaga" av Annica Wennström
  • "Eszters arv" av Sándor Márai
  • "Alltid Amber" av Kathleen Winsor
  • "Andre rom, andre undere - noveller" av Daniyal Mueenuddin
Alle bokanbefalinger for dette verket