Før jeg hiver meg inn i et nytt år, er det på sin plass å oppsummere det gamle. Det var et godt leseår for min del, med mange gode leseropplevelser. Det er det viktigste.

Men med min hang til å kvantifisere og analysere må jeg gjøre en oppsummering:
63 bøker ble det, og av disse var det 25 forfattere jeg aldri har lest noe av tidligere.
Det var en liten overvekt av kvinnelige forfattere, med 33 mot 30.
Jeg har lest bøker fra 21 land, fordelt på alle kontinenter.
Flest bøker fra Norge, med 25 bøker. USA og Sverige representerer de nest mest leste, med 5 bøker fra hvert land.
46 av bøkene jeg leste er første gang utgitt på 2000-tallet, mens jeg har lest 7 bøker fra 1900-tallet frem til 1940, og 3 fra 1800-tallet.
Det var flere enkeltforfattere jeg leste flere bøker av, flest av Selma Lagerlöf med fire romaner.
Av de 63 bøkene var 56 romaner, 4 novellesamlinger og 3 sakprosa.

Min konklusjon blir derfor at 2017 både kvalitativt og kvantitativt var et godt leseår.

Og 2018?
Jeg vil gjerne lese mye forskjellig, også i år. En blanding av gamle klassikere og ny litteratur, og av bøker fra ulike verdenshjørner. Det blir nok ikke så mye skjønnlitteratur som i fjor ettersom jeg skal studere ved siden av jobb, men jeg satser på å beholde lesegleden og kose meg med bøkene jeg leser.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 12 svar.

Artig innlegg! Interessant å sjå andre bokelskarar sine oppsummeringar.
Her er mi sjølvmelding for 2017:

  • 104 bøker til saman
  • 59 krim/spenning, 19 andre romanar, 22 sakprosa, 3 novellesamlingar og 1 diktsamling
  • 40 lydbøker, 34 papirbøker og 30 ebøker
  • 64 bøker skrivne av norske forfattarar, elles fordelt på 9 land, alle vestlege. Her er forbetringspotensiale.
  • 37 "nye" forfattarar
  • 5 terningkast 6, 31 5'arar, 47 4'arar, 16 3'arar, 4 2'arar og 1 bok fekk terningkast 1
  • 69 av bøkene eg las var lånebøker, dvs. lånt på biblioteket, lånt privat og eBokBib. Det er eit tal eg er veldig nøgd med!
  • 74 mannlege forfattarar, 31 kvinnelege. Dei tala er eg mindre nøgd med, for å sei det slik..
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant å gjøre en oppsummering av året. Det fikk meg til å gjøre det samme :)
Har lest en del forskjellig, spesielt siden jeg ble med på leseutfordingen 2017, og måtte finne bøker til forskjellige punkter.

Lest 101 bøker i fjor. Har mest femmere og seksere, deretter treere og firere (jeg tror jeg er litt for grei med terningskastene mine). Bare to av bøkene er ikke rent skjønnlitterær

Det vises tydelig at det jeg liker er sci-fy og fantasy. Ikke lest så mye klassisk i fjor, noe jeg vil lese mer av. Har som de fleste andre lest bøker av mannlige forfattere, men to av de fire nye favorittene mine dette året har vært skrevet av kvinnelige forfattere.

Framover blir det nok derfor mest sci-fi og fantasy og forhåpentligvis innslag av gode klassikere eller mer dramabøker. Ikke lest krim jeg har likt på en stund, så tror jeg setter det på pause.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lurt, kanskje, å gjøre opp en slags status for året som gikk. Jeg fikk noen aha-opplevelser da jeg gikk tilbake i egne spor: Blant annet kan jeg til min gremmelse konstatere at de 88 bøkene jeg leste i 2017, hadde dobbelt så mange mannlige som kvinnelige forfattere. Her må det tas grep!

Forfatterne fordeler seg på 26 land; alle verdensdeler er representert, men hovedvekten ligger på norsk med 30, resten av Norden med 15, Vesteuropa med 18.

Fordelingen av terningkast er kanskje litt påfallende: 8 seksere, 26 femmere, 31 firere, 16 treere, 4 toere og 3 enere! Hvem gidder å fullføre ei bok som bare fortjener en ener eller toer?

Forklaringen er nok litt sær: All denne lavtskårende litteraturen hører til kategorien "nødløsning". Det er kanskje flere som kjenner til abstinensen når det er fire dager igjen av ferien og de har brukt opp alt det medbrakte lesestoffet? Den desperate leitinga i hotellets "bibliotek" der man har lest det som kan være verd å lese og må ta til takke med det man finner?

Når det gjelder videre lesing, har jeg ikke mange forsetter, bortsett fra å være litt mer bevisst på kjønnsfordeling av forfattere. Om jeg greier å "reise kjerringa", får vi se ved neste korsveg. For øvrig leser jeg mye etter innfallsmetoden, pluss at jeg får verdifulle tips fra andre bokelskere.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Liker at du teller opp i etterkant i stedet for å sette mål i forkant. Absolutt lurt. . . Så det var en tråd. Betyr vel flere smarte lesere. Men kan vi finne ut her på siden hva vi har lest det siste året?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvis du har registrert bøkene du har lest, og lagt til lesedato eller iallfall årstall, er det enkelt: Du går inn på "Min side", velger "boksamling" og ruller deg ned til bunnen av lista på venstre side, så finner du det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke registrert hverken det ene eller det andre, så da blir det ingen oversikt for meg. Men takk for hjelpen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da blir det straks verre. Hukommelse er ofte en upålitelig sak. Jeg anbefaler at du markerer bøkene du leser med "har lest" og legger til lesedato, så har du ei liste du kan bruke ved forskjellige anledninger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Liker så godt denne litterære selvangivelsen :) Takk for at du drar det i gang, Randi! Koser meg med å få en oversikt over hva jeg har lest, og se hva de tilfeldige valgene mine har ført frem til. Ja, for som alltid har jeg lest bøker kun etter innfallsmetoden, og har ikke noe spesielt mål utover å nyte litteraturen.

Min litterære selvangivelse er fra 1. juli til 31. desember 2017, siden jeg allerede har avgitt selvangivelsen for første halvår. Dette gir meg dessuten en morsom mulighet til å sammenlikne med første halvår av 2017.

-jeg har lest 76 bøker siste halvår: 57 av kvinnelige forfattere og 19 av mannlige forfattere
-13 ulike land er representert: Norge 30, Sverige 15, Frankrike 7, USA 7, Storbritannia 6, Irland 2, Spania 2, og Afghanistan, Argentina, Chile, Cuba, Danmark og Kroatia med 1 hver
-Hele 39,5% av det jeg har lest er skrevet av norske forfattere, i motsetning til 10,5% første halvår
-52 av 76 bøker er lest på originalspråket (norsk, svensk, engelsk, spansk)
-tre novellesamlinger og to diktsamlinger
-11 forfattere er representert med flere bøker
-30 av bøkene er hørt som lydbøker
-hele 10 bøker er lest i papirutgave, mot kun én første halvår av 2017
-40 bøker har fått terningkast 5 eller 6 av meg.

I sommer sa jeg at jeg hadde lyst til å lese mer av Sør-Amerikanske forfattere, hvilket jeg har gjort. Jeg hadde kanskje et hemmelig ønske om å lese mer av norske forfattere også, iallefall kan det se sånn ut siden jeg har lest hele 30 bøker av norske forfattere det siste halvåret, mot bare 6 det første halvåret 2017. Også fornøyd med å ha klart å lese en hel bok på spansk! Kjøpte den da jeg var på ferie i Spania i sommer. Skaffet meg samtidig lånekort på biblioteket der, og planen er å lese e-bøker på spansk etter hvert.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så hyggelig at du synes det. Til tross for at det ikke blir formidlet direkte lesetips, så synes jeg det er spennende å se hvordan mitt eget og andres bokår ser ut. Jeg blir i alle fall inspirert til å velge nye bøker ut fra en helhetlig oppsummering.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Samme her :) Når jeg ser tilbake på hva som har gitt meg de beste leseopplevelsene, er det lettere å gjøre flere slike valg fremover. Og jeg synes alltid det er inspirerende å se hva og hvordan andre tenker om bøker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her i garden blei det 74 bøker i 2017, det er i øvre del av det som har vært normalomfanget dei siste åra. 57 av bøkene var på papir, 17 var lydbøker. Meiner sjølv at eg har lest brukbart variert, sjølv om ei stor overvekt av forfattarane er norske menn. Berre 13 av bøkene eg las hadde kvinneleg forfattar. 35 av forfattarane var heilt nye bekjentskap for min del.

Eg fekk også lest bøker frå alle kontinent, men berre fordelt på 19 land. Fordelinga blei slik:
Norge (27), USA (11), Storbritannia (8), Danmark (4), Frankrike (4), Italia (4), Egypt (3), Finland (2), Austeriike (1), Australia (1), Brasil (1), Færøyane (1), India (1), Island (1), Japan (1), Portugal (1), Russland (1), Sverige (1), Tsjekkia (1).

Fordelinga i kor gamle bøkene er er kanskje det eg er mest nøgd med. 28 frå 2000-talet (derav 2 frå 2017), 20 frå tidsromet 1945-1999, 16 frå tidsromet 1900-1944, 8 frå 1800-talet og 2 frå før 1800.

Eg har også lest klart flest romanar, 46. Krim/spenning 7, Annan sakprosa 7, Novellesamlingar 4, Biografiar 3, Humor 3, Reiseskildringar 3, og ei lita diktsamling.

Forfattarar eg las meir enn ei bok av: Kåre Holt (3), Naguib Mahfouz (3), Jørgen Brekke (2), Frances Hodgson Burnett (2), Edvard Hoem (2), Jack London (2), Jo Nesbø (2), Martin Andersen Nexø (2), Mark Twain (2), Kjartan Fløgstad (1 ½ )

Eg satte også opp ei liste over nyttårsforsett for 2017 i fjor på desse tider. Det aller meste gjekk i boks.

Alt i alt er eg, som deg, nøgd med leseåret som gjekk.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mitt leseår var noe av det dårligste på lenge. Det ble faktisk bare 354 bøker.
Jeg ble nostalgisk, så mine fineste leseøyeblikk var gode gamle klassikere.
Jeg hadde stor overvekt av skjønnlitteratur versus fag, med stor hovedvekt på trening, sykling og hundelitteratur.
Innen skjønnlitteratur er det i hovedsak krimlitteratur det går i.
De fleste norske forfattere jeg har lest, har vært innen barne og ungdomslitteratur.
Vært et greit leseår, men ingen store voldsomme leseroppleverser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Berit RBente L.Hilde Merete GjessingHanne Kvernmo RyeEirin EftevandLinda NyrudEgil StangelandHarald Kmay britt FagertveitVegard Nordin LøvåAkima MontgomeryPiippokattaCarine OlsrødNicolai Alexander StyveMai-Britt GrøsfjeldHeidi LRufsetufsaBertyritaolineSolMarit AamdalIngunn SAnne Berit GrønbechSiriG LBjørg L.Lars Johann MiljeBjørn SturødsomniferumGromgeKarin BergMartinKirsten LundStian AxdalKristin71NorahKarin  JensensiljehusmorEivind  Vaksvik