Bokens død: Etter at jeg fikk min HTC, har jeg lest endel ebøker, og jeg liker det. Jeg liker konseptet med å ikke bruker døde trær i min lesing, og jeg liker at jeg kan lese på senga uten lys.
Det siste får meg til å tenke på barndommen da jeg leste under dyna i lyset av en lommelykt, enda jeg skulle sove. Imidlertid innser jeg at mitt forhold til ebøker er annerledes enn mitt forhold til en fysisk bok. Jeg har liksom ikke et fysisk objekt som jeg har noen eiefølelse til. Dette er forsåvidt også riktig, for jeg kan jo ikke låne bort ebøkene til hvem jeg vil. Når eiefølelsen til bøkene er blitt borte, og det å ikke ha en fysisk bok stående i bokhylla, eller hvilende i handa er så viktig lenger, vil det da dukke opp nye distribusjonskanaler for ebøker?

Det jeg tenker på, er at det er over et år siden jeg la CD samlinga mi opp på loftet, og ble betalende bruker av Spotify. For 99 kroner pr. Mnd. Har jeg tilgang til all den musikk jeg vil ha, både hjemme og på reise. Lignende konsepter begynner å så smått å gjelde film også. Så da lurer jeg på om noe slikt i framtiden vil bli bokdistribusjon? Tenk deg at for 99 kr pr.mnd, så får du tilgang til all verdens bøker, både gamle og nye. Du eier dem ikke, men du kan lese dem akkurat når du vil. Enten du er på reise, eller hjemme. Er du i Kualalumpur og leser på Internettet at Lars Saabye Christensen har kommet med en ny bok, så bare henter du den fra dette kjempebiblioteket til din mobiltelefon eller datamaskin eller lesebrett. Fenger ikke boka deg, og du ikke gidder å lese den, så har du ikke tapt et øre, du bare laster ned en annen om du vil. Selv synes jeg at dette høres besnærende ut, og det er teknologisk uproblematisk. Forfatterne vil få sin del av kaka, slik som nå, men den tradisjonelle bokbransjen vil slite. Slite såpass at den blir en saga blått.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Jeg er en svoren tilhenger av papirboken. Den leve!

MEN - nå reiser jeg og gemalen til sydlige egne for tre uker. Flyselskapene har blitt så strenge med bagasjevekten, og med maks 15 kilo hver har jeg så smått begynt å ønske oss e-bøker! Jeg veier turstøvler, toalettsaker, kameraer, klær for tre uker osv - pluss vår felles litteratur.
Det hadde vært fantastisk om vi kunne ha tatt med alle de bøkene vi ønsket i denne etterlengtede ferien. Jeg øyner at et prinsipp står for fall :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg så noen ved en bussholdeplass lese en bok på mobilen sin. En sånn iphone. Det så så smått og stusselig ut. Også tenker jeg på disse lesebrettene. Tenk å komme til et spennende punkt i historien eller nærme seg slutten, plutselig må den lades opp og vi rekker ikke å finne frem laderen i tide. Høres slitsomt ut...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For ordens skyld: Jeg jobber i Libris med e-bøker og netthandel.

Det er ikke noen tvil om at e-bøker kommer - også i Norge. I Norge lanseres e-bøker ca. 1. april - og da får vi endelig litt mer fart i utvalg og applikasjoner/ leserprogrammer. I USA har salget økt enormt det siste året, og slike teknologi-trender sprer seg. Jeg følger med på den kvartalsvise utviklingen i USA her: http://www.idpf.org/doc_library/industrystats.htm.

Når du sier at inntektene til musikerne er de samme i spotify-modellen, så er vel det direkte feil, så vidt jeg har hørt. Inntektene til musikerne på platesalg har falt kraftig, og de må i større grad basere seg på inntekter fra konserter. Men tror nok det kommer nye forretningsmodeller også innenfor bøker etterhvert.

Det er en ting jeg gjerne vil ha synspunkter på: Inntil man evnt. får Spotify-modellen også for bøker, så betaler man ganske mye for en elektronisk bok. De digitale filene oppleves ofte som ganske "forgjengelige" - det er ikke like enkelt å holde orden på dem gjennom årtier som en bok du har i hylla. Kan det ha noen verdi å kunne få e-bøkene kjøpt på minnekort, slik man kan med lydbøker i dag? Minnekort-standardene vil sikkert endre seg etterhvert de også - men man får et fysisk produkt, med en innpakning, som tar mindre plass enn bøker. Tror ikke dette er noe for alle - det enkleste er jo å laste ned fra nettet - men noen vil kanskje ha noe håndfast?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der har du det. Bokelskere er som oftest også samlere, tildels fanatiske som jeg tolker det på dette forum.
Hva skal de samle på fremtiden?
Litt stusselig å ha en eske med minnekort å ta frem når en snakker om bøker i det gode lag.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For noen år siden snakket man om det "papirløse" samfunnet, som blant annet innebar at rundt omkring på arbeidsplassene kom det ikke til å være behov for så mye papir etter at datamaskinene gjorde sitt inntog for fullt, men sannheten er at det aldri har vært så mye papir som nå, så DEN spådommen slo ikke til. Jeg tror heller ikke at papirboka kommer til å forsvinne:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har jobbet i en bedrift som nærmet seg papirløshet. Deilig! Det hendte jeg skrev ut ting for å lese og notere, men jeg tok ikke vare på papir i det hele tatt. Hadde kun en notatbok og bærbar PC. Jeg synes det er helt topp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er ikke bare en bokelsker, men også en boksamler. Det å ha bokhyller med bøker ser jeg på som møbler. Jeg ville følt et stort tap om jeg ikke kunne ha bøker rundt meg.
Når det gjelder e-bøker så har det kommet for å bli. Sist jeg besøkte bokhandelen så fortalte de at salget av e-bøker bare er stigende. Dette syntes jeg er positivt for jeg tror e-bøker gjør at flere leser og at man leser mer.
Personlig ville jeg aldri byttet ut boken med en e-bok, for det å lese for meg er å kunne sitte med boken i fanget, bla i den, kjenne tyngden av den, lage eseløre på en side hvor jeg finner et godt sitat.
Den trykte boken vil nok ikke bli borte, så for oss som foretrekker den vil den alltid være der, men e-boken har kommet for å bli og det bør vi være glade for. Tror både den trykte boken og e-boken kan leve godt side om side.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Først må jeg si at jeg startet denne diskusjonen fordi jeg er blitt så positivt overrasket over det å lese ebøker på min mobilskjerm. Dog er det en ganske stor skjerm, 4,3 tommer. Og jeg forstår godt alle argumentene om den fysiske boka og bokhyller og bokhandlerne og biblioteker og lukt og display og alt det der. Jeg har selv stor glede av å gå rundt i bokhandler/antikvariater og lete, men det hadde jeg i platebutikker også.

Daffy Englund har et poeng når det gjelder visning av bilder/malerier på en liten mobilskjerm, men når det gjelder tekst, er visningen perfekt etter min mening.
Når det er sagt, så vet jeg at en bekjent benytter samme type mobil som jeg har, til å se filmer, så helt galt som visningsmedie til bilder er den ikke. Det at det byr på vansker å bla seg tilbake i en ebok, stemmer ikke. Faktisk gjør alle de eboklesere jeg har prøvd slikt veldig enkelt.
Det er veldig enkelt å lage bokmerker, og det er veldig enkelt å bla fram og tilbake. Videre gjør disse ebokleserne det veldig enkelt å gå til et bestemt kapittel, og når du lukker leseren, for siden å fortsette, kommer du med en gang til der du var. Som om ikke det er nok, så kan man foreksempel markere et ord eller en setning og få direktesøk på internettet om det skulle være ønskelig.
Markere og ta vare på sitater går også som en lek. Det å sammenligne 2 bøker er ikke bare greit med bokhyller og fysiske bøker. Ihvertfall ikke for oss som har noen hyllemetre, samt kasser på loftet.
Jeg forstår inderlig vel behovet, og har måttet tatt jobben med å katalogisere bøkene mine i et regneark.
Før kunne jeg lete til jeg ble «blå» etter en bestemt bok jeg visste jeg hadde(ofte viste det seg at jeg hadde lånt den bort og glemt det). Med et digitalt ebokarkiv ville det ihvertfall ikke bli vanskeligere å finne leste bøker, det er nå min overbevisning.
Jeg er også uenig i påstanden om at bøker er for «litteraturelskere, og e-bøker for forbrukere» For å være litt flåsete, så kan man elske å høre på musikk, selv om den ikke er live eller på vinyl.

Mvh. Jan

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leser nå De velvillige av Jonathan Littell.
Den virker j.. bra, etter det lille jeg har lest, men det var ikke det jeg hadde tenkt å si. Boka en en murstein av en bok, på 1025 sider pluss tillegg.
Egentlig er den mer enn en murstein, nærmere en «leca splitblokk», noe som får meg til å tenke på enda et argument for å lese bøker på andre formater enn «døde trær» Nemlig håndterbarheten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det blir neppe helt 100 % slutt på papirboken, siden lesebrett alltid vil være en suppliment til de fysiske bøkene. Det som har blitt utgitt før, vil alltid finnes i papirform. Elektronisk teknologi er heller ikke 100 % sikker bevaringslagring, i tilfelle alt kollapser eller blir borte.

Og man vil nok alltid finne bøker i biblioteker, antikvariater, museer og andre steder siden en fysisk bok er et kulturinstitusjon og produkt som de fleste har et positivt forhold til. Samt også behov for å omgås med som en veldig god venn. Ingenting er som å holde en fysisk bok i hånd, ta på den og lukte på gamle og nye bøker.

Men det som muligens vil endre seg er at fagbøker og annen litteratur man ikke har så personlig forhold til vil nok foretrekkes å lese i e-bokformat på grunn av plassmangelen. Mens hvis man virkelig vil kose og hygge seg med en bok, så vil den fysiske boken fremdels bli foretrukket av nostalgi-tilhengerne. Akkurat som LP, CD eller VHS ikke er helt bort fra den menneskelige virkelighet.

Eneste forskjellen er at man personlig mest sannsynlig må bestille den trykte utgaven og velge kvaliteten man vil ha. Dette blir en fordel for både forfatter, bokbindere og brukere; Forfattere får større del av pengerkaka, bokbindere vil få en ny renessanse mens brukere vil få dette billigere og gjøre sin utgave personlig. Miljøet vil muligens også merke dette, siden bare de som vil ha den fysiske utgaven vil bestille den.

De eneste som har noe å tape på det er det dyre og unødvendige mellomleddet, forlagene. De vil nok merke det samme som musikkselskapene og filmdistribusjonsselskapene har merket når de ikke er på lag med resten av folket.

Dessuten er mange bøker også pyntegjenstand, møbel og bekreftelsegjenstand som bekrefter vår personlighet/interesser på grunn av tittelen. Dette har de til felles med CDer og DVDer. Den samme bekrefelsen finner man dessverre ikke på en lesebrett eller i en Ipod. siden disse bare er muligheter. Det eneste som disse dingsene forteller er om man er teknologivennlig og liker å bruke de andre mulighetene som virkelig finnes der ute.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da anbefaller jeg deg å laste ned feks "Sangen om Sørlandet" av Ferdinand Finne.
Jeg er veldig spent på om du fortsatt er like begeistret når du skal se bildene/maleriene på en liten mobilskjerm.
Et annet moment, som i hvert fall jeg er opptatt av, er det å bla seg tilbake i boka. -Hva var det han skrev i tredje kapittelet? Kjapt gjort med boka i hånden, men på en e-bok? Videre vil jeg helt sikkert savne muligheten til å sammenligne to bøker, alltså jeg får assosiasjoner til en annen bok jeg lest og dykker ned i hylla, finner frem boka og har to stk i fanget. Går med e-bok? Tvilsomt.
Nei, i min verden er bøker for litteraturelskere, og e-bøker for forbrukere. (Og folk som er glad i duppedingser)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg håper virkelig ikke at vi ser slutten på papirbøkene i min levetid. Det er noe eget med en fysisk bok, man kan tapetsere veggene med dem, de lukter og låter på en spesiell måte som jeg liker veldig godt, jeg liker vekten av en bok i hånden, det å kunne bla frem og tilbake om jeg finner et sitat jeg liker eller det er noe jeg lurer på. Og jeg elsker virkelig å kunne vise frem alle bøkene mine, selv om jeg ikke bare leser klassikere og tung samtidslitteratur, og jeg har mange rare bøker i min samling. Dessuten vil jeg gjerne at bokhandlerne består som de er, jeg liker så godt å gå mellom hyllene og se hva jeg kan finne.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Huff, det hadde ikke vært noe særlig! Å gå glipp av de jevnlige turene på biblioteket for å låne flere bøker. Det er den eneste plassen jeg faktisk treffer på andre som liker å lese bøker annet enn på denne siden, og det ville jeg ikke vært foruten.

Det er også noe med å gå rundt blant alle bøkene og velge den første jeg finner fra skal lese-listen min. Ikke alt egner seg på skjerm.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg trur det at den følelsesmessige delen av en fysisk bok(eie, berøring, lukt osv)fortsatt er så ekstremt viktig for de aller fleste lesere at det (fremtids)fenomenet du snakker om over her i så fall ikke kommer til å skje i vår levetid...kaaaanskje vil noe lignende som Spotify komme(muligens på en litt annerledes måte, vet ikke helt selv hvordan eller hva jeg mener med det.) Men uansett vil nok papirbøker selge såpass fremdeles at bokbransjen vil klare seg bra i kanskje 100 år til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg håper aldri papirbøker går ut. Jeg takler særdeles dårlig å sitte lenge og lese på en skjerm. Det strider mot all sunn fornuft for meg. Bøker er laget av papir, de lukter på en spesiell måte, de føles når man holde de i henda. Og følelsen og lukten er med på å gjøre leseopplevelsen stor for meg. Jeg kan ikke tenke meg et liv uten papirbøker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det trodde jeg også, men nå har jeg lest flere gamle gratisbøker på min mobil, og leseopplevelsen er den samme. Prøv -jeg kan holde min HTC desire HD i en hånd og bla, med den andre under dyna(har det kaldt på soverommet). Det er rett og slett både behagelig og gøy. Jeg har ikke prøvd tradisjonelle lesebrett og ipadder og slikt, bare min mobil.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Problemet med Spotify har vel vært at selv de mest spilte artistene får utrolig lite igjen for det. Hva skal forfattere leve av hvis det skulle vært et lignende konsept for bøker? Jeg bare spør.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Husk at det er et nytt konsept og pengene vil selvfølgelig bli fordelt rettferdig etterhvert. Hvis ikke, så er ikke Spotify og des like liv laga. Det tar jeg som en selvfølge:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da krysser jeg fingrene for at du har rett i det. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men Aina og Ingrid. Er ikke tanken på å ha mange milioner bøker fra de nyeste til de gamleste tilgjengelig iløpet at et sekund eller to, når og hvor du måtte ønske det, besnærende? :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, jeg slutter meg til Ingrid og Aina i innleggene nedenfor.
Jeg kan ikke se at mitt liv blir fattigere om jeg må vente en dag eller flere på bibliotektet, eller må rote rundt i flere antikvariat for å finne en bok. Øker bare spenningen og gleden ved å vente ...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nei egentlig ikke. Det blir for massivt og stressende for meg. Jeg liker å være i min egen lille bokverden når jeg går i butikker eller sitter på nettet og leter etter nye bøker å kjøpe. Og jeg liker å ha den samme lille verden følelsen når jeg leser.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nei, egentlig ikke. :) Jeg har god tid og trenger ikke en bok i løpet av et sekund. Jeg trives på biblioteket, og det er nesten det eneste stedet i byen jeg synes det er verdt å dra til. Har de ikke boka jeg vil ha er ikke det noen krise for meg, ingen rekker å lese alt de har lyst til likevel. Og er det en bok jeg MÅ ha bestiller jeg den på nettet, så har jeg noe å faktisk glede meg til når jeg henter posten, og ikke bare regninger og reklame. :D

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Sist sett

Stine SevilhaugMonaBLVariosaHarald KTorFlettietteMonica CarlsenHilde Merete GjessingReadninggirl30DemeterPacosiljehusmorgretemorBjørg RistvedtHilde H HelsethStig TJarleLeseberta_23BenedikteHelena EGrete AastorpEileen BørresensomniferumLisbeth Marie UvaagTone HGrete AmundsenAnne-Stine Ruud HusevågKristina Jernstrøm LyseboritaolineKirsten LundCecilie MLailaHeleneEgil StangelandLene AndresenMorten MüllerGodemineHilde VrangsagenMarit HøvdeInger-Lise