Jeg skal skrive særemne om Tomas Espedals bøker i februar og i den anledning tenker jeg at det hadde vært greit med så mange synspunkter som mulig rundt hans forfatterskap. Jeg er altså interessert i hva dere mener om Espedal og deres meninger rundt problemstillingen.

Min problemstilling er som følger: "Hva er det ved Espedals forfatterskap som gjør at han ikke oppnår kommersiell suksess selv om kritikerne elsker bøkene hans, og hvorfor høster de så gode kritikker?"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 15 svar.

[ Slettet av bruker ]

Skulle ønske jeg også valgte ham, jeg angrer nesten nå, men det er for seint for min del :) En av mine yndlingsforfattere og virkelig et forbilde. Jeg leste Biografi, Dagbok og Brev først (for ca. to år siden), og ble mest fascinert av språket og stilen hans, tror jeg. Har senere lest Imot kunsten og Gå. Han har en veldig original og egen stemme, noe jeg tenker skiller ham fra mange bestselgerforfattere (skal ikke være for bastant på det, men det kan være en teori).

Kanskje kan bøkene hans virke litt kjedelige eller "tunge" for enkelte? Eller tørre, til og med. De er ikke bygget opp på den vanlige måten og utfordrer leseren mer enn det en standard rett-fram fortelling (med spenningskurve og det hele) gjør. Det kan også hende at han appellerer mest til de som har et litt romantisk forhold til litteratur/forfatterrollen, siden han tross alt virker ganske romantisk selv.

I Vagant 3/2010 er det en artikkel om ham som kanskje kan være interessant for deg. Syns problemstillingen din er spennende. Jeg har registrert at han har blitt mye mer populær i det siste, etter at han ble nominert til Nordisk råds litteraturpris osv. (han lå på topp ti-lista til en bokhandel i sommer), men det er jo sant at han ikke har oppnådd kommersiell suksess.

Lykke til! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for innspill og tips!

Jeg tror Espedal blir en forfatter som kommer mer og mer inn i mediebildet. Før eller siden. Selv oppdaget jeg han i en annonse i Klassekampen, som er en litteraturvennlig avis. Jeg synes det var veldig rart at læreren min ikke visste hvem han var, men tidene bedrer seg håper jeg.

Hva handler artikkelen i Vagant om? Er det noe direkte relatert til problemstillingen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja. Det kan i hvert fall kalles en veldig gjennomført analyse av forfatterskapet hans. Han sammenliknes med Knausgård (begge skriver jo biografisk), men det står ikke egentlig noe som er direkte knytta til problemstillingen. Så det er ikke sikkert den vil være til noe hjelp da.

Lærere er ikke alltid like oppdaterte som elevene, er min oppfatning! Min hadde ikke en gang hørt om Stig Sæterbakken...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er det dette her?:http://vagant.no/article/130867

Jeg kommer til å lese det uansett. Alt om Espedal er så å si relevant for problemstillingen. Og i tillegg så synes jeg det er veldig interessant :) Takk, takk!

Det er sant at mange elever kan mer enn lærerne på enkelte områder innenfor norskfaget (som jeg har opplevd mange ganger, ikke bare på litteraturhistorie). Men jeg synes det likevel er litt trist at de ikke hører om samtidsforfatterne i Norge. Leser man alt annet enn VG og DB, må man jo få det med seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er den, ja. Da får du kose deg med den :)

Vi skulle hatt bibliotekarer som lærere, tror de har rette ånden!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hadde kanskje vært noe, det ;D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvorfor Espedal får så gode kritikker - ja, det har jeg også lurt på.

Jeg har bare lest "Gå - eller kunsten å leve et villt og poetisk liv". Ideen er at det å gå i seg selv frigjør tanken. Noe jeg i all beskjeden opplever selv. Jeg gledet meg derfor til boken. Fant noen gode (noen svært gode) partier, men altfor mye skravling og tomme ord.
Slik jeg ser det, lever dessverre ikke Espedal opp til sin egen tese. Han går og går, men bringer få inspirerende tanker og lite ny innsikt til torgs.

Lykke til med oppgaven!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk!

Kanskje noe mer står i mellom ordene? Jeg vet ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg fant det ikke ... Det er ikke helt sant, for særlig i starten og på slutten fant jeg en del bra. Men - gjør deg opp din egen mening!

Jeg synes du har en interessant problemstilling for oppgaven din. Den vanlige lesers smak opp mot kritikernes. Min lille teori er at norske kritikere har en lei tendens til å gå i flokk. Hvem tør offentlig kritisere en bok kollegaen har rost opp i skyene. Jeg er i hvert fall ikke med på at det er oss "vanlige lesere" det er noe i veien med! Vel, dette er bare noen strøtanker fra meg:-)

Lykke til igjen med en spennende oppgave!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk, takk!

Ja, det kan være en faktor.

Så leser kritikerne bøkene i et litt annet lys kanskje, og de merker om en bok er gjennomarbeidet eller ikke. Der står Espedal veldig sterkt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis jeg har forstått innlegget ditt riktig, er jeg uenig. Espedals "Gå - osv" (som er den eneste jeg har lest) preges nettopp av at den IKKE er godt gjennomarbeidet. Som en annen bokelsker sier i en annen tråd: I denne boken gås og drikkes det mye, men hovedpersonen fremstår som en underlig blanding av snobbete og enkel.

Espedal har en god idé, som han etter min mening kunne ha fått så mer mer ut av ved å jobbe mer - både med teamaet og språket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er interessant å se helt forskjellige perspektiver på ting. Selv mener jeg "Gå" er et meget godt verk som strekker seg unna mange av klisjeene. Jeg kan se at hovedpersonen kan virke enkel, men det skinner kanskje hen i at det er en slags romantisk bok, som ofte har ensidig perspektiv på ting.

Og, ja, det er en kort bok, tematisk bred synes jeg, men alt kan bli lengre og større. Jeg tror at Espedal kunne ha gjort det bedre, men han lever av å skrive, og har derfor ikke råd, etter det jeg vet. Han har jo gjort det bedre og bedre, så kanskje vi får se bøker av ham som også står til andre kriterier. Han vant jo Gyldendalsprisen, så nå har han "råd til å tvile" når det gjelder en snarutgitt bok, som han selv sa.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke lest noe særliv av ham, og kan vel derfor ikke hjelpe deg direkte.

Men magasinet Bokvennen nr.2, 2010 hadde et intervju med Espedal, der han snakker endel om problemstillingen din selv, så jeg tenkte at det kanskje kunne hjelpe litt, i hvert fall!

Lykke til!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk! Skal sjekke det ut!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bård StøreHarald KLogikaKirsten LundBjørg RistvedtDemeterHegeMargretheTarjeikriraAndreas BokleserAnne Berit GrønbechTove Obrestad WøienEli HagelundRufsetufsaOleTorTor Arne DahlTonesen81Linda NyrudNinaVibekeVegard BorgenKjell F TislevollRandiMorten MüllerMarieKjetilEster SBjørg  FrøysaaKjell PsomniferumHildeBente NogvaEllen E. MartolAstrid Terese Bjorland Skjeggerudsnurreingar hAnne Helene MoeBenedikte