Jeg snakket med en ung klok mann forleden,meget dyktig med data og tekniske duppeditter. Han var helt bestemt på at trykte bøker blir borte om få år, slik som cd platene tok over kassettene, dvd filmer blir borte fordi man kommer til å laste ned selv , altså ingen dvd butikker etc. Og at vi vil få elekroniske bøker ?? Ok , jeg likte ikke så godt denne greia jeg nå sitter å trykker vilt på , med mine meldinger osv men er det mulig , blir trykte bøker borte ?.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 90 svar.

"Utviklingen" vil fortsette, uansett hva vi vil mene om det. Bak utviklingen står mennesker som er glad i duppeditter, elektronikk og penger. Hvis forlagen tjener mer penger på e-bok vil nok papirutgaven selvdø etter noen år med overlapping. Husker hvordan det var med mobiltelefon. Jeg var hardnakket motstander da jeg hadde telefon på jobben og hjemme, vær så god å ring på et av de nummerene. Men etterhvert sluttet folk å ringe meg fordi jeg ikke var antreffbar når de ville ha tag i meg. Så nå har jeg mobil.

Men heldigvis vil antikvariatene finnes så lenge det er papirbøker i omløp. Også etter begravelsen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne diskusjonen burde bokmerkes, slik at vi kan lese den igjen om ti år. Det vil bli ganske så kostelig tror jeg. All sentimentaliteten som utbroderes på vegne av trykte bøker vil leses som en ganske skjermflau opplevelse om 10 år, det er min spådom.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tror beklageligvis at E-booken (det er det den heter, ja?) kommer til å ta over snart...

Men jeg håper ikke det! Det er noe eget ved å holde en levende og sjelfull bok i hendene med en fantastisk historie den ønsker å hviske til deg! Tror ikke det blir helt det samme med en flat, kald og død datamaskin...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes sammmenlikningen med vinylplater, cd-er o.l. halter. Som flere har vært inne på, gir papirboken en ekstra opplevelse - noe i tillegg til meningsinnholdet i boken. Design, format, vekt, papirkvalitet, typer - harmonien mellom bokens meningsinnhold og dens fysiske utforming.

Jeg tror papirbokens sanselighet - det kunne å kjenne arkene mellom fingrene, lukte, høre, fornemme med nesten alle sansene - gjør papirboken svært seiglivet.
(Men neppe udødelig - hvis vi trekker de virkelig lange linjene ...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja er nok enig med deg Lillevi , selv om jeg også kommer til å kjøpe meg lesebrett som de fleste andre. Det tar bare litt lenger tid , så er vel også jeg påvirket. Husker da pc, og mobilene kom. Jeg turde nesten ikke trykke på de greiene men man følger opp i tidens utvikling. Men glede meg over mine papirbøker kommer jeg ikke til å slutte med nei.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg håper og tror at digitaliserte bøker først og fremst vil høre fag- og pensumlitteraturen til. Papirboken tjener også til avslapping på en helt annen måte enn lesebrett og e-bøker, idet hver side er håndfast og begripelig, og selve lesebevegelsen kan falle inn i en rolig rytme som jeg tror er vanskelig(ere) på PC og lesebrett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er så enig! :)
Leseopplevelsen ved å bla i en "vanlig bok", kan ikke sidestilles med lesebrettet, etter min mening. Men jeg forstår dem som har argumenter med at lesebrettet inneholder flere bøker på samme tid, og derfor kan slippe å drasse på flere tunge bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Si at det en dag blir kun ebøke å få tak i. Ville det da være noe hensikt å kjøpe ebøker hvis man kunne låne dem gratis på biblioteket?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hm, ser ut til at bibliotekene kan få betraktelige "markedsandeler" ja:-) Men et annet poeng er vel at nå gjelder det bare å hamstre papirbøker! ingen innkjøpsstopp, plassmangel, for lange lister av uleste eller annet vås:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi kommer sikkert til å kjøpe litteratur på en annen måte enn vi gjør i dag. Se på musikkbransjen, der platformer som Spotify og iTunes har radikalt forandret konsum av musikk. CD salg har stupt, men man kjøper billigere enkeltlåter digitalt, eller abonerer på musikk m fx Spotify. Tilsvarende forandringer kommer sikkert til å skje med bokbransjen også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg må få lov til å minne om at den gamle LP'en er på vei inn igjen, først og fremst på grunn av sin evne til å gjengi lyd bedre enn digitale medier. Lyden blir mykere og dypere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den lydkvalitetdebatten lar jeg meg ikke lure inn i. Men hvor mye lp'er tror du selges i forhold til cd'er, og mp3 filer?

Jeg kan forøvrig glatt se for meg at trykte bøker kommer til å få samme skjebne som lp'er, en kuriositet som selges til spesielt intereserte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da vil jeg være en spesielt inresert men også bittelitt med i tiden , så jeg vil ha tilgang på trykte og elektroniske bøker. Jeg har hørt/ min første lydbok nå. !!! Ikke værst bare det.!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Interessen for bøker er mer enn nysgjerrighet innforbi forskjellige sjanger og lesekos. Det er også en hobby for SAMLERE. Mange av oss "bokormer" samler jo på bøker og jeg innbiller meg at vi fortsatt vil forbli mange og vil få kjøpt bøker i framtida.

Ellers mener jeg, jeg har hørt om dette at bøker kommer til å bli borte for godt i mange år nå. Min mann og også yngste sønn jobber innforbi IT, og tror begge at bøker IKKE kommer til å forsvinne. :-) Det er noe med det å åpne ei bok og kunne legge den fra seg fort og lettvindt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg håper i alle fall ikke det. Jeg må ha noe å fylle hyllene mine med, nemlig bøker:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja ,det varmer mitt bokelskende hjerte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne diskusjonen minner meg om en lignende meningsutveksling jeg hadde med noen venninner da cd-platene og –spilleren kom… De sverget til kassetter og jeg til vinyl (vi var jo tenåringer, og likte å stå hardt på det vi mente!), men til slutt ga vi etter og etter relativt kort tid var vi ganske så fornøyde. En stund etter cd’en, kom mini-discen; kjæresten min på den tiden syntes jeg var helt håpløs som kjøpte cd’er (enda mer håpløst var det at jeg ikke ante hva en mini-disc var)!! Hvor er mini-discen nå? Etter cd, gikk jeg over til mp3-format; musikk (og annet) er lett tilgjengelig, men jeg lengter fremdeles svært etter lyden av de gamle, gode vinylplatene mine og spiller dem selvsagt innimellom… Heldigvis; The times they are a-changing; nå ser det ut til at vinyl er på vei tilbake, rett og slett på grunn av det rustikke preget en avspilling av en slik plate gir..

Tror noe av det samme kommer til å skje med bøker. Har alltid foretrukket det å holde i en bok når jeg leser, men jeg har lært meg å sette pris på blant annet lydbøker. Etter tips fra andre bokelskere har jeg også lest noen bøker jeg har funnet i bokhylla på nb.no (ja, på en ekkel dataskjerm!); praktisk, siden en ikke trenger gå ut for å få tak i boka og siden en kan lese noe på rent innfall. Lesebrett har jeg ennå ikke gjort meg kjent med, men jeg er villig til å prøve (skjønner det praktiske elementet)! Tror likevel det vil ta svært lang tid før papirboka eventuelt kommer til å forsvinne; til det er det alt for mange av oss som bryr seg om den (være seg innbundet eller pocket!). Mange lesere er opptatt av nostalgien i det å sitte og holde i, kjenne på, føle ei ”ekte bok” mens vi leser, andre vil gjerne ha et helt bibliotek bare for seg selv (litt stusselig med et lesebrett, da!), mens andre igjen gjerne vil gi videre akkurat den boka de leste, tok i, elsket (!) da de var unge, til kommende generasjoner. Tror nok papirboka vil vare en stund til, ja, men da hånd i hånd med bøker i andre format !

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg tror som flere andre her at de trykte bøkene er på vei ut. Det tar nok tid før den forsvinner helt men jeg vil tro det blir mer og mer sjeldent med trykte bøker.

Har selv kjøpt meg lesebrett for litt siden og det er ikke store forskjellen det og en bok. Det kan for eksempel ikke sammenlignes med det å lese på en pc-skjerm.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Borte om få år, nei. Dagsaviser kanskje. Jeg håper og tror at trykte bøker aldri vil forsvinne. Som smått bibliofil kanskje med vekt på håper. Men mange vil nok som meg forstatt i lang tid aldri kunne sammenligne følelsen av å holde og lese ei bok med å lese på en skjerm. Og er det ikke mye mer behagelig å lese fra et ark med belysning bakfra enn fra en belyst skjerm? Dessuten er bøker også møbel. For ikke å nevne at de er arvegods som i min bok rangerer høyere en de flotteste smykker. Hva velger du? Bestemors rustikke boksamling med bla. Hamsun samlede og uvurderlige førsteutgivelser, eller en minnepinne med all skreven litteratur gjennom tidene?

Nei, bøker vil nok trykkes i mange generasjoner enda.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som flere her poengterer er bøker også et møbel. dette møbelets primære funksjon er at den inneholder litteratur. som litteraturkonsumenter får vi derimot mange nye muligheter med lesebrett. vi kjøper en stol fordi vi ønsker å ha noe å sitte på. hvis det å ha noe å sitte på er eneste viktige poeng, kan man kjøpe den billigste, lettest tilgjengelige, som kan foldes sammen i veska. Noen ønsker seg likevel flere funskjoner som estetikk, stil, tradisjon, arvegods. så da gjenstår det å se hvor viktig møbel en velfylt bokhylle er i framtida. hos meg er den i hvertfall udødelig, selv om et lesebrett er fantastisk på tur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har vært med på å rydde ut et dødsbo med mange bøker, men det var jaggu ikke mange førsteutgaver av Hamsun der. Kun noen få bøker hadde samleverdi, og jeg er ikke kresen når det gjelder bøker. Har etterhvert innsett at min egen boksamling trolig ikke vil ha stor relevans for de som kommer til å rydde ut etter meg til slutt heller(om hundre år forhåpentligvis), så jeg har begynt å kaste, låne og gi bort bøker jeg er ferdig med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mulig jeg lot meg rive med i nostaligien. Men håper iallfall at min boksamling om noen år vil få stor relevans for mine sønner og deres lesevaner. Har ingen stor boksamling enda, men tenker iallefall på mitt ettermæle når jeg kjøper bøker. Kjøper "viktige" bøker innbundet, og har faktisk gjenkjøpt noen pockerbøker jeg likte veldig godt i innbundet:P En smule off topic, men men..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Øystein: jeg liker måten du tenker på (kjøpe viktige bøker innbundet). Jeg driver på sett og vis en form for foredling av boksamlingen selv, men det er mest for egen del, samt for besøkende.

Når jeg var ung hadde jeg en fantasi om at den av mine fremtidige arvinger som hadde mest lyst på min boksamling når arven skulle fordeles, ikke bare skulle arve bøkene, men alle andre verdier også (og i min fantasi var det snakk om betydelige beløp). De andre skulle sitte der og tenke "søren, jeg skulle vært mer glad i bøker". Dette ble et sidespor i debatten, beklager det...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tenker litt på samme måten. Har også etterhvert en stor samling med bøker på feriestedet mitt i tillegg til de bøkene jeg har her hjemme. Og syns at bøker er greie gaver å gi bort til bursdager og jul. Barna mine leser mye, og barnebarna elsker også å lese bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også en diger boksamling, men det er ikke poenget. Poenget er ikke hvilket format man leser i, men at man leser. Jeg tipper at barnebarna kommer til å lese de bøkene de har arvet etter deg, men lese storparten av sine egne, nykjøpte bøker på noe annet enn dødt tre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Poenget er at man leser, helt klart. Men at trær også blir brukt til å lage lesestoff framover også, det trenger vi, for vi trenger fortsatt at skogene våre blir hugget og brukt til noe. Gjenvoksten er for stor overalt nå som husdyra våre nesten er blitt borte fra skogene...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

...det er vel heller et større problem at vi bruker for mye papir pr idag? Det er jo en grunn til at vi prøver å resirkulere etc så mye som mulig? Deforestration er et problem alle andre steder enn skandinavia, f.eks.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vel, i Norge har vi problemer med at det gror igjen mange steder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror virkelig ikke at krattskog som gror igjen på beitemark er det som brukes til å lage papir. Så papirproduksjon er nok ikke noe løsning på det problemet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er nok ikke bare snakk om krattskog her, men vanlig skog også, som mange steder gror igjen fordi det ikke lenger er så mange dyr som er på utmarksbeite.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror ikke trykte bøker blir helt borte, men at de blir en slags kuriositet tviler jeg ikke på! Jeg ser for meg at bøker kun blir trykt i kvalitetmateriale, og at de gjerne blir trykket i begrensede opplag sånn at det blir litt status blant de som liker boka å ha den i fysisk format.

Jeg har ikke noe lesebrett ennå, men det står på ønskelisten. Jeg er fryktelig nostaligsk av meg(og jeg er bare tjue, det skulle ikke vært lov) og kommer nok ikke til å kutte ut papirboken helt da jeg liker følelsen av å ha en bok mellom hendene, men det blir nok bare de bøkene jeg liker best som blir kjøpt på papir i fremtiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror den trykte boka blir den nye LP-plata: Altså et luksusobjekt for spesielt interesserte, og gjerne i bedre papir og innbinding enn det vi ser idag. Det blir noe litt nostalgisk og retro. Alle andre kommer til å lese litteratur på lesebrett, på samme måte som alle andre nå hører på musikk fra mp3-fil.

Og jeg synes det er en positiv utvikling. Som skribent ala den digitale tidsalder, merker jeg frustrasjonen over mangelen på lenkemulighet i bøker jeg skriver til trykk, og jeg synes det er bortkastet mengde døde trær som går med på bøker hvert år når de kan gjøres om til lette, fine filer.

Ergo: Trykte bøker blir en luksusvare, eboka blir allemannseie. Akkurat nå er ebokleser en luksusvare, slik mp3-spiller var på nittitallet, men jeg regner med at vi ser store endringer i løpet av kort tid.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"Alle" har ikke mp3-spiller. Jeg har aldri eid noe slikt. Min sønn har et lesebrett, og jeg ser fordelen med at det er lettvint å ha med seg, men foreløpig frister ikke dette meg. Det er faktisk grenser for hvor mye jeg orker å stirre på en skjerm hver dag...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åkei, men da er du faktisk en del av et mindretall som ikke har tatt i bruk ny teknologi på det området ennå. De aller fleste har mp3-spiller, spotify, musikk på datamaskinen, ikke CD-plater lenger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om "de aller fleste har" ditt eller datt, får være "de aller flestes" saker. Så får vi bare leve i hver vår verden, da vel. Er faktisk glad for at jeg ikke hele tida må løpe etter alle de nye duppedittene som kommer, og som "de aller fleste" MÅ ha... :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men det er jo nettopp det denne diskusjonen handler om, hva "de aller fleste" kommer til å gjøre og konsumere i forhold til litteratur. Og det virker som du argumenterer utifra et standpunkt at du er ergelig på den "nye teknologien". Det er greit nok at du måtte mene at lesebrett er en uting, men det blir kanskje et uheldig utgangspunkt for denne diskusjonen?

Som enkeltkonsumenter har vi jo ikke så stor påvirkning i forhold til hvordan denne utviklingen går. Og vi kan jo ikke bruke våre egne "likes & dislikes" til å spå fremtiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Neida, jeg er ikke ergerlig i det hele tatt. Men jeg håper fremdeles at de vanlige bøkene får leve sine liv i mange år til. Det tror jeg også at de kommer til å gjøre.

Hvor stor påvirkning vi har i forhold til utviklingen videre når det gjelder bøker/ikke bøker, E-bøker eller andre mulige løsninger når det gjelder lesestoff, vil ikke jeg gi meg til å spå så altfor mye om, men det det var snakk om her, var jo om vi tror at trykte bøker vil bli borte eller ikke.

Jeg håper og tror at de ikke blir borte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den unge mannen du snakket med var sikkert ung, men neppe klok. Digitale bøker (bilder og musikk også) er sårbare for magnetiske impulser og kan forsvinne. Som gamle fargebilder "fader" vekk, kan de elektoniske signalene i e-boka også bli borte.

Vil vi slutte med å trykke nye bøker?

IT-folk har snakket om det papirløse samfunn i 30 år. Vi har aldri noen gang brukt så mye papir. Grunnen er at vi ikke stoler med digitalt flimmer, og foretrekker å printe ut og ha teksten på papir.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg håper virkelig at de trykkede bøkene IKKE blir borte noengang i fremtiden. Da vil fremtidens mennesker ha mistet noe meget verdifullt...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mistet noe verdifullt? I tekst på papir? No offence, men hva er forskjellen på litteratur på papir og litteratur på skjerm? Det er jo samme litteraturen?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Forskjellen er at hvis du bare har bøkene på digital skjerm, så kan de plutselig "bli borte", slettet, forsvinne. Det kan selvsagt vanlige bøker bli også (bli borte, og mistes). Men det er noe helt annet å ha ei ordentlig bok i bokhylla, som du kan ta ut og bla i og slå opp i, enn å ha en skjerm å lese fra. Digitale apparater kan bli ødelagt, og dermed hele "boksamlingen" din...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Papir mugner, tar fyr etc. Digitale filer holder seg trygt på harddisken, og du kan ta sikkerhetskopier av alt.

En ebok gir deg søkefunksjon som gjør det enklere å slå opp, og du slipper faktisk å forholde deg til hvor mye hylleplass du har når du kjøper store mengder bøker. Dessuten kan du slette det du ikke likte uten at det blir noe søppel.

Jeg må innrømme at som en person som har hatt alt av film og musikk på disk siden tidlig totusentall er det en merkelig idé at det digitale apparatet blir ødelagt og filene forsvinner.

Jeg anbefaler deg å få bedre vaner på sikkerhetskopiering om det er erfaringen din.

Dessuten er jo ikke fremtiden å lagre lokalt. Det er ikke som om Spotify går i stykker og all musikken blir borte, siden det ligger i et fellesarkiv alt henter alt fra.

Generelt er papirbøker upraktiske, men koselige, så langt jeg ser det.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er nettopp det der med at bøker er så mye koseligere å ha, ta i, kjenne på og bla i og lukte på og i det hele tatt ha et forhold til.

Selvfølgelig må man sikkerhetskopiere. Er det noen som tør å ha alt man vil ta vare på bare på pc-en? Jeg sikkerhetskopierer bildene mine. Har massevis av cd-er med kopier og en ekstra hard-disk. Men cd-er er heller ikke evigvarende, og heller ikke ekstra hard-disker... Men det blir ofte til at jeg savner slik det var før med bilder å sette i album. For nå blir det å lage bilder til et billedalbum en sjeldenhet man ikke lenger prioriterer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

På CD? Oi, du lever på nittitallet. Kjøp serverplass eller en skikkelig ekstern harddisk som er støtbeskyttet.

Og nei, ingenting varer evig-evig, men digitale filer varer lengre enn fysiske gjenstander. Jeg sitter her med falmede fotografier fra førtitallet. Jeg ville mye heller hatt en fil enn et solbleket foto det ikke er mulig å restaurere skikkelig.

Jeg må tilstå at jeg tilhører en generasjon som ikke har noe romantisk forhold til fotoalbum, men hver sin lyst.

Jeg kan skjønne det taktile elementet, og derfor tror jeg at det blir flere luksusutgaver av bøker i salg når eboka blir stor (med tykk lærperm, marmorerte ark, relieffskrift etc).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har da en ekstern harddisk.

Du har vokst opp i en tid der alt går så fort, og nå får du meg til å føle at jeg er helt forhistorisk...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Medievitenskapelig sett tilhører jeg «generasjon kaos», altså vi som er så vant til at medieformene endrer seg at det ikke innebærer noe angst eller bekymring.

Og dette er ikke ment frekt eller fornærmende, men det du snakker om er jo fenomener som er i ferd med å bli forhistoriske (c;

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, jeg vil ikke si at jeg har så stor angst eller bekymring fordi medieformene endrer seg så fort. Men det at alt er i så rask endring, vil vel ikke alltid si at alt endrer seg bare til noe som er bedre...? Må vi omfavne alt nytt bare fordi det er nytt? Uten røtter blir vi .... - rotløse...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, jeg tror vi hverken blir rotløse eller omfavner alt fordi det er nytt. Vi tar jo med oss Shakespeare og Bibelen og alt mulig over i det nye formatet. Dessuten har vi lest tekst på skjerm i over tyve år nå, det er bare teksten som blir bedre. Og det er ikke som om musikken har blitt dårligere av å bo på en Ipod akkurat.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja akkurat , der sa du det. Våre verdifulle bøker som vi har masse minner , bare ved å betrakte dem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men er det at du har et bånd til et objekt en så stor verdi at neste generasjon vil bli fattigere om de ikke har den tilknyttningen? Jeg ser jo at det er mer romantisk med en skrivemaskin enn en laptop, men jeg ville ikke byttet, uansett hvor mye bestefar var knyttet til sin.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, man blir jo glad i de bøkene man har. Det blir i hvert fall jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er den samme litteraturen men på film får man servert alt fiks ferdig. I bøkenes verden kan vi skape våre egne bilder og dvele ved tanker som filmen ikke har med.

Ps : trodde du mente film jeg , sorry men du mente vel lesebrett, he he er ikke der jeg. Har ikke en gang sett en sånn dings.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et lesebrett er jo bare en skjerm med eblekk - altså en matt, papirlignende skjerm som ikke gjør deg sliten i øynene og der du kan ha noen tusen bøker av gangen. Jeg spør hva folk mister om dette erstatter papirbøker. Film er jo et annet medie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En trist liten skjerm med alle bøkene inni... Uten fargerike, spennende bokomslag og forskjellig info om forfatteren på omslaget. Nei, der er ikke jeg, gitt. Hvor holdbar er en slik skjerm? Aner ikke hva noe slikt koster i dag, men jeg tror slett ikke at vanlige bøker blir borte selv om slike lesebrett blir mer vanlige med tida.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du får bokomslag, du får ekstrainfo, du får bilde av forfatteren. Har noen av dere prøvd å lese en ebok? For sånn som det høres ut her virker det som om dere tror dere må lese bøker i notepad på en liten maskin som går i stykker rundt neste sving :D

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Javel, men alt sammen ligger fortsatt der inne i den grå skjermen... - og hva er vel en liten grå skjerm mot ordentlige bøker?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

«Grå skjerm»? Vel, Kindle og Nook er papirfarget (altså som et ark), mens Ipad har masse farger. Så jeg vet ikke hva du mener med «grå skjerm». Men ja, det er på en skjerm. Men jeg synes ikke at kvaliteten «papir» er så viktig for at det skal bli en ordentlig bok. Du leser teksten på skjermen, og forskjellen er at du blar med knapp eller fingernavigasjon, ikke ved å snu et ark.

Jeg ser ikke hva som er så spesielt ved «ordentlige bøker» bortsett fra at det er det vi er vant med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har nok sikkert noe med "vanen" å gjøre, selvfølgelig. Dessuten så er ikke jeg blant dem som hele tida MÅ kaste seg over alle de nye tingene som kommer (og som man blir fortalt at man MÅ kjøpe). Er ganske avventende og avslappet til det jaget der.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fint, da er vi enige om at det er vane det er snakk om, og kan dermed konkludere med at neste generasjon ikke kommer til å lide noen nød når denne vanen blir erstattet med en ny vane (c;

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ikke bare vane, men massevis med følelser. Det virker som om denne diskusjonen er tildels fastlåst pga. at det diskuteres mye utifra (ureflekterte) følelser, mens Ida inntar et ikaldt, rasjonelt standpunkt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg håper at kommende generasjoner også vil sette pris på gode gamle bøker. Nye vaner er ikke alltid bedre enn gamle vaner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg håper den kommende generasjon vil lese masse fantastisk litteratur, og alltid ha noe de vil lese i veska. Om de leser det på dødt tre eller skjerm eller noe av det de ser for seg i filmen her er faktisk irrelevant.

Det er ikke noen essensiell verdi i bokformatet som forsvinner når vi bytter format. Det er teksten som står for verdien her.

Du hadde ingen skikkelige argumenter så langt jeg kunne se for hvorfor den gamle vanen var bedre enn den nye heller, bortsett fra at du liker vanen din.

Ebøker er derimot bedre for miljøet, gjør at folk kan eie flere bøker og slipper å få vondt i ryggen når de bærer rundt store mengder. For ikke å snakke om at du kan få en ny bok på et sekund når som helst, hvor som helst i verden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig i at teksten i en bok er den klart største verdien. Men er det den eneste?

Hva med bokdesign, innbinding, førsteutgaver etc? Jeg er klar over at dette betyr mer for bokSAMLERE (som også kan være bokelskere).

Jeg ser i grunnen på teksten som et rent åndsprodukt (som man ikke "eier" før man har lest (tilegnet seg) den).

En papirutgave av en bok har både en materiell og åndelig verdi, og kan dermed gi en estetisk opplevelse i dobbel forstand: innhold (tekst) og form (bokdesign).
Det beste er nok at det finnes bøker i alle mulige formater, så kan jo hver enkelt velge akkurat det som passer best for anledning og lommebok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Amazon sier de selger flere e-bøker enn trykte bøker nå, slik at det vil overraske meg om ikke den trykte boka blir erstattet av e-bøker. Hvor lang tid det vil ta er vanskelig å si noe om, men jeg tror det går raskere enn mange i øyeblikket har lyst til å tro.

Nå har forlagsbransjen i norge ikke akkurat noe hastverk med å innføre norske e-bøker, siden de eier bokhandlerkjedene og ikke har lyst til å ta livet av dem. Men før eller siden så blir de nødt til å følge utviklingen i resten av verden.

Uansett så vil jo ikke denne utviklingen ta fra noen lesergleden eller på noen måte ødelegge alle de bøkene vi allerede har... Heldigvis :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En viktig (?) presisering: Såvidt jeg har forstått selger Amazon flere e-bøker enn hardbacks. Paperbacks er fortsatt på topp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

The devil is in the details, yep - viktig i forhold til hvor vi står nå, men i forhold til Amazon sine foretningsplaner bare en pekepinn om at det går slik de ønsker i øyeblikket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå har Amazon en egen interesse av å selge e-bøker, de er ikke forlag og tjener fett på at vi dropper papir. Derfor hausser de opp e-boka.

Ikke tro alt du hører er nå mitt tips.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er heller ikke slik at e-bøker snyter forlag eller forfattere for fortjente kroner. Amazon hauser e-bøker fordi de ser at de kan bli en betydelig aktør i ett nytt marked. Som, (for eksempel), den eksisterende Norske forlagsbransjen er forferdlig dårlig utstyrt til å kunne konkurrere i, de eier bokhandlerkjedene og e-bøker fjerner mer eller mindre fullstendig behovet for den lokale bokhandleren og de midlene som kreves for promotering i bokhandlerne. Det er den egentlige grunnen til at de store norske forlagene vegrer seg for e-bøker og grunnen til at jeg ikke tror det døyt på at Norske e-bøker bare blir 25% billigere, det bør være vesentlig rimeligere enn det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei Kristian.

Her har vi to diskusjoner. Den ene er hvorvidt vi kan lytte til Amazon, som tjener fett på e-bøker og følgelig hausser e-boka.

Den andre er den norske forlagsbransjen. Den er tvers gjennom korrupt. Den avskyr konkurranse og får milliarder av staten. Du og jeg betaler 350 kroner for en vanlig bok. Forfatterne lever av smuler. Mafia!

Men om E-bok er løsningen for å stramme opp forleggerne, vet jeg ikke. Skulle håpe en minister tok tak i bransjen og filleristet den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, eller de selger massevis av e-bøker fordi det er billigere og fordi jeg har boken på sekunder der _jeg er..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ser absolutt mange fordeler med å erstatte papirbøker med lesebrett og e-bøker, men ikke mange nok til at jeg kan tåle ulempene... Ikke ennå i det minste. Så jeg håper papirbøkene fortsetter å leve videre en lang stund til. Lesebrett blir ikke det samme, på samme måte som at å spille en sang i iTunes ikke kan måle seg med å ta en cd ut av samlingen og sette den i anlegget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker er ikke bare til nytte og underholdning, men også en del av interiøret i mange hjem. Blir nok litt tomt og litt trist uten mine bokhyller fulle av gode fortellinger/ historier og fakta.

Fordelen er at en får mer plass, mindre støv og en slipper å sortere evt kaste/ selge/ gi bort det en ikke har plass til. Det er vel bare å trykke på delete så forsvinner det en ikke vil ta vare på.

Gøy med nye duppedingser, men i utgangspunktet er jeg ikke så glad i å lese direkte på skjerm. Skal jeg lese større tekster printer jeg det alltid ut. Jeg er nok det som på markedsspråk kalles "sen majoritet". Hiver meg ikke på det første og beste, men venter til det det gjelder er grundig utprøvd før jeg hiver meg på.

Bøker i papirformat har eksistert i noen hundre år og vil nok ikke forsvinne med det første. Tenk på den enorme ringvirkningen det vil ha hvis det ikke skal produseres bøker i papirformat..Hva skal vi da bruke alle trærne til?;) Arbeidsløshet i alle ledd fra treindustri, trykkeri, bokhandel og bibliotek. Spennende er det uansett å se hvilken retning dette vil ta.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hei!

Er enig i mye av det du sier, og spesielt ille synes jeg det er å tenke på det med arbeidsløshet innen alle ledd i bokbransjen.

Men jeg må presisere at det å lese på et lesebrett er noe helt annet enn å lese på en PC-skjerm. Det er faktisk akkurat like behagelig som å lese en vanlig bok. Dessuten har lesebrett mange fine funksjoner som jeg savner når jeg leser papirbøker, som for eksempel muligheten til å slå opp et ord i ordboken direkte fra teksten du leser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje vi om noen få år , sitter med hver vårt lesebrett . Kanskje vi også humrer og ler av denne lille diskusjonen og sier : he he , husker dere da vi satt på nettet og var så redd for lesebrettene , vi skulle aldi verden ha ei elektrisk bok .

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ikke skulle jeg ha mobiltelefon, ikke skulle jeg ha pc, og internett var bare no tull. Om noen år sitter jeg nok å leser elektronisk bok også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

@Anna Andrea Uvizjev: Boktrykkekunsten kom først på 1400-tallet, og mannen bak var Johann Gutenberg. Den første trykte boka kom i 1455 og var en bibel. Med andre ord har ikke den trykte boka vært her "så lenge vi kan huske".

Mange av argumentene som brukes mot lesebrett/e-bøker er de samme som ble brukt mot de trykte bøkene på 1400-tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Å jeg er så enig i det du skriver der. Kunne ikke sagt det bedre selv engang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har grublet litt, trekker en paralell til cd platene som i sin tid skulle utkonkurrere vinylplatene. Nå er vinylen på vei tilbake. Tror bare ting må prøves ut. som noen sa en gang eller flere ganger, noen liker dattera og noen mora...så den boktrykkerboka er kommet for å bli, helt sikkert

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg håper du har rett og at boktrykkerboka blir. Vi får heller ikke kniven til strupen og må brenne alle bøker som finnes når den elektroniske boka kommer, så det vil vel være trykte bøker å lese om man ønsker det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det blir sikkert lengre til en om få år da trur jeg. For det stopper nok ikke momentant opp med produksjon og salg, det blir vel først en gradevis nedgang...og så er det jo millioner av mennesker som eier millionvis av trykte bøker og disse vil jo fortsette å finnes i hvertfall et par generasjoner til. Også kanskje trykte bøker tilsutt blir verdifulle for det finnes så lite av dem at mennesker niholder og ta vare på de eksemplarene som er igjen i flere hundre år etter det.

Oi, kom akkurat på, tenk på bibliotekene da og biblotekarene. Det kommer i så fall til å bli et utdødd yrke. Og jeg som har så lyst til å utdanne meg til bibliotekar!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvorfor blir bibliotekaryrket utdødd fordi litteraturen gis ut på skjerm i stedet for papir? Tror du det eneste vår arbeidsdag består av er å håndtere papirbøker? :D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, jeg vet dere driver med en del data og andre ting. Men det er liksom papirutgavene som fyller det meste av et bibliotek. Også skjønner jeg ikke helt åssen folk skal få kommet å lånt bøker mer hvis alt bare er på data. Da må jo mye av arbeidsoppgavene deres i hvertfall forsvinne...eller?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi låner for eksempel fortsatt ut musikk selv om den nå finnes i mp3-format. Vi låner fortsatt ut filmer selv om de i grunn er enklere å få tak i med (ulovlig eller lovlig) nedlasting.

Fortsatt kommer det til å koste penger å kjøpe bøker, selv om de er digitale. Det bibliotekene vil gjøre i fremtiden er å låne ut filer som sletter seg selv etter x antall dager. Eller en annen løsning jeg ikke vet om ennå.

Ellers vil jeg nevne det sosiale aspektet ved biblioteket, her bedrives formidling av alle kulturelle former, det arrangeres foredrag, konserter og spill-turneer, det tilbys leksehjelp, lesesirkler og pensjonistopplæring i bruk av Nintendo Wii. Det vises filmer på kinotekene ukentlig, om ikke daglig. Alt er fortsatt dønn gratis.

Så må man ikke glemme formidlingsjobben barnebibliotekarene har, for eksempel vil ikke de 60-70+ klassebesøkene i året (hvor man snakker om bøker tilpasset det enkelte klassetrinn) forsvinne fordi bøker blir digitale. Fortsatt vil ungene på Hudøy feriekoloni fryde seg over å høre spøkelseshistorier fortalt av bibliotekarer, og fortsatt vil unger nilese bøker i sommerferien, "kun" for å få følgende som premie: en tur til biblioteket, en bolle, en juiceboks og besøk av en ekte forfatter!

:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er sikker på at trykte bøker blir borte om noen år. På samme måte som jeg er sikker på at antall bokutgivelser kommer til å øke. Ikke minst fordi produksjonskostnadene er nær null når det gjelder elektroniske bøker.

Og alle disse bøkene må organiseres på et vis. Slik at vi klarer å finne igjen de bøkene vi er interessert i når vi trenger de.

Og det er vel nettopp det bibliotekarer gjør? Sorterer, strukturerer og finner igjen bøker. I dag fysiske bøker, magasiner og publikasjoner.

I morgen elektroniske.

Og antallet øker.

Så vi trenger flere bibliotekarer.

Og du bør velge utdannelsen du har lyst til :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De elektroniske bøkene er allerede på vei inn i bibliotekene. Vi trenger ikke se lengre enn til vårt naboland Sverige, hvor man med eget lånekort kan låne e-bøker.

Uansett format, streaming, mp3, PDF el. l., skal man finne igjen bøker må de ganske riktig organiseres. Bibliotekfaglig kaller vi det å katalogisere bøkene. Om dokumentene er elektroniske eller i papir eller på CD spiller ingen rolle. ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så lenge det er etterspørsel kan de vel ikke fjernes?

Håper ikke det skjer. Alt for glad i trykte bøker

Ann-Iren

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er forskjell på at noe forsvinner ut og at det fjernes. Det finnes fortsatt forfattere som skriver på skrivemaskin idag, og det er ingen som beslaglegger den. Men de fleste bruker det ikke lenger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Kristine LouiseLailaMonaBLBjørg L.KristineTine SundalGunillaReadninggirl30Emil ChristiansenGrete AastorpSverre HoemPiippokattaKari ElisabethEivind  VaksvikJulie StensethAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandHarald KRune U. FurbergPrunellaToveGodemineG LTone Maria JonassenAvaVibekeKirsten LundMorten MüllerPer LundBookiacSynnøve H HoelSolDolly DuckAkima MontgomeryMonica CarlsenLilleviHarald AndersenCecilie69Sigrid Nygaard