Mange påstår at god litteratur må fødes av lidelse, at det må en sjelsettende opplevelse til for å skape noe stort. Andre sier at de gode bøkene skrives om det forfatteren egentlig ikke ønsker å skrive om, ofte representert ved de mørke sidene i livet.

Men nå er det nok. I sommer har jeg beundret storheten i bøker som Vanære, Musikantenes Uttog, Veien, Brodecks rapport, Keiseren av Portugalia, Balansekunst ...

Ogforalldel: Fantastiske bøker! Godt språk. Imponerende fortellerkunst.

Likevel.

Det får da være måte på til livets forjævligheter. De fleste av oss lever jo ikke daglig på sultegrensen, i dommedagsland, under trusel om voldtekt, med selvmordstanker eller omgitt av død.

Joda. Noen ganger trenger vi dette også.

Og ja: Grufullhet er ofte utgangspunkt for gode fortellinger.

Men altså: Likevel.

Og nå er vi framme ved paradokset. For jeg begeistres lite av komikk mellom to permer. Jeg er begrenset entusiast overfor Paasilinna og Irving. Det blir liksom den andre enden av den berømte pendelen. Jeg begeistres av Erlend Loe og Kjærstad når de er på sitt mest språksprelske (som i Tatt av Kvinnen og Brødrene Walker).

Og da er vi (endelig) framme ved problemstillingen: Finnes det mer livsglad og sprelsk litteratur der ute, som ikke forsøker å være Akrust-morsom, men som gir den gode følelsen av å vandre i et vakkert litterært terreng, uten dommedagsrykende svarte trestubber overalt. Jeg er altså på jakt etter det genuine litterære uttrykk kombinert med en smule positivisme og smågale livsbejaende sprell.

Den mørke høsten er snart over oss. Jeg ønsker å møte den med et smil og med gode tanker.

Noen som har noen lesetips?

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 87 svar.

Den mørke høsten er forholdsvis langt unna akkurat nå, men "smile-litteratur" kan man da lese likevel. Har du lest Monsignor Quijote av Graham Greene?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Johan Borgens "Far mor og oss" er morsom, ironisk, elegant og uforutsigbar - den gir en herlig befriende lesestund! (Vet ikke om du allerede har fått dette tipset, men tar sjansen på å skrive det uten å ha lest igjennom alle innleggene på tråden.)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bra tips, Bjørg L., dette er en liten perle! For noen uker siden ble forresten "Far mor og oss" enda morsommere for meg: det var da jeg oppdaget at personalet i min favorittbruktbutikk hadde plassert den i hyllen med familieterapi- og lignende selvhjelpsbøker.... :-D

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg noterer meg tips fra denne inspirerende tråden på løpende bånd!
Takk til alle!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott at du tar opp dette! Jeg er helt enig med deg at det er mye deprimerende greier der ute, noen ganger er det godt å lese noe som er veldig langt ifra en sånn realistisk-deterministisk tilnærming.

Jeg synes at klassikere av Dickens og Balzac ofte er veldig fornøyelige - men du skal ikke se bort ifra at det er rimelig tøffe livsvilkår der også i blant. Likevel leser jeg det og ler:) Ellers finner jeg også mye humor i for eksempel Edmund Austigard, Kari Bøge og Karen Blixen sine bøker. Og Ragnar Hovland! Jeg har bare lest noen utdrag av han, men han går jo for å være veldig vittig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gargantua og pantagruel,Fyr og flamme (fløgstad), Tristram shandys liv og meninger (sterne), Fatalisten Jacques og herren hans (Diderot), Don quijote (Cervantes)

Alle følger egentlig samme spor; filosofisk-satiriske mesterverk. Ustyrtelig tullete, smarte, beleste og fulle av sprø innfall og utfall.

Om du er litteraturhistorisk interessert, kan det være et tips å sjekke ut den gamle litterære undergrunnsbevegelsen som kalles Den menippeiske satire.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Synes Et godt menneske av Hornby er utrulig morsom (veit ikkje alle er ening i det) Og Ekstra virgin oliveoil er feelgood fortelling som også er veldig morsom. For alle oss som kunne tenkt seg og stikke avgårde til et middelhavslang og rydde oss en olivenlund... : ) Lykke til med lesinga! Skal prøve meg på endel av tipsa du har fått : )

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dickens: Pickwick klubbens etterlatte papirer. Joyce: Ulysses. Bjørneboe: Kruttårnet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da er ønskelista mi oppdatert. Og Tunström lånt på biblioteket. Jeg har gjort et lite utvalg av det som ifølge dere skal bringe lys og glede utover de mørke høstkveldene:

Niemi, Populærmusikk fra Vittula
Mazetti, Gutten i graven ved siden av
Tunström, Berømte menn som har vært i Sunne
Tunström, Skimmer
Franzen, Korrigeringer
la Mure, Røde Mølle
Thomsen, Klokken i Makedonia
Haddons, Noe til besvær
Fry, Making history
Reinhart, Terningmannen

I tillegg er jeg blitt gjort oppmerksom på Lars Mytting, så med i sekken fra biblioteket var også hans roman Hestekrefter. Men Tunström er først i løypa. Så får vi se om smilet kommer tilbake i lesestunden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mulig du har fått nok tips allerede. jeg vil anbefale "Dagdrivergjengen" og "alle tiders torsdag" av Steinbeck:-) Denne tråden blir et realt oppslagsverk for god-følelse-bøker!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg stemmer på "Alle tiders torsdag"! Sjelden har jeg nytt en bok og dens stemning på samme måte. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gleder meg til tilbakemeldingene fra deg etterhvert som du blir ferdig med de, i allefall de jeg tipset deg om :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Populærmusikk fra Vittula og Klokken i Makedonia fikk begge fram smilet. Det var særdeles hyggelig lesning. Takk for gode tips!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var jo bra at du likte den. Boka er en god underholdningsbok som er flott å lese mellom annen litteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da er "Berømte menn" lest, og Tunström fornekter seg ikke. En velkomponert og språklig sterk roman, men lystig var den ikke. Så jeg forsto ikke helt Tao's kommentar om at munnvikene var limt oppover. For meg ble denne fortellingen fra småbysverige et sterkt møte med en forvirret pedantisk sjel og med absolutt tragiske over- og undertoner.

Jeg jobber meg videre nedover lista på leit etter smilet, varmen og de virkelig gode følelsene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare vent til du åpner og begynner å lese om de sprelske og litt sprøe folkene i fjellandsbyen i boka Klokken i Makedonia. Smiler du ikke da......ja da er smilekurs neste hehe.
Røde mølle eller Moulin Rouge er nok annerledes men den som vil sitte som Carlons lim. Fint å få utvidet sin viten når det kommer til livet på Montmartre blandt kunstnerne og de "damene" som var en del av miljøet på slutten av 1800 tallet.
Du har mye bra i vente.
Så fint at du melder tilbake det liker jeg godt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Må jo si fra når jeg får så mange gode tips her inne. Nå er jeg i gang med Mytting. Ikke akkurat tipset herfra, men fra annet hold. Og det er en forfatter jeg har bestemt meg for å lære å kjenne. Senere blir det nok både klokker og røde møller. Jeg har god tid. Jeg er bare 52. For øvrig er jeg ikke kjent for å trenge smilekurs. De kommer som regel helt av seg selv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg ser kanskje litt morsk ut på profilbildet men "gullørna" gir et feil bilde av personen bak. Forresten tok jeg bilde av ørna for den sto utenfor spillekasionet i Monaco som en del av en utendørs kunstutstilling.
Den har sikkert tapt penger på spill slik min venn Dostojevskji gjorde.
Jeg er eldre enn deg så jeg har litt dårligere tid, leser det jeg får tid til med fornøyelse :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mytting fikk fram godfølelsen. Hestekrefter er hans debutroman, en slags Rotløs ungdom fra Ringebufjellet. Nær, varm og god fortelling. Den mannen skal vi se opp for framover. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant, jeg tror jeg har sett et intervju med forfatteren ang. denne boka på tv.
Jeg er nettopp ferdig med "Avgjørende dager" av Hans Blix, den satt som et skudd. Det er jammen ikke mange her inne som har den, synd for det er ei flott faktabok. Jeg skrev en liten kommentar til boka og håper flere fatter interesse for den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gutten i graven ved siden av og Populærmusikk fra Vittula.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I løpet av 3 dager har du fått inn en drøss med gode lesetips.
Nå skal det bli smil og latter i heimen utover høsten og vinteren skjønner jeg hvis du skal lese alle de du har blitt tipset om. Går ut fra at du nå snart tar et valg, hvilke bøker du setter på skal lese lista di.
Det er sikkert flere enn meg som nå er litt nysgjerrige og venter i spenning på hvilke bøker du velger. Jeg "låner" noen av tipsene du har fått for jeg har også lyst på litt skjemt og morro framover.
Du startet tråden, valgets kval, men nå må du snart til "pers" :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

God morgen, Karin. Jeg suger til meg alle tips og tar med meg hele lista på neste bibliotekbesøk, så får vi se hvilke gledesbøker jeg kaster meg over først. Jeg håper jo denne tråden kan være i minst like stor grad til inspirasjon for andre som for meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er den! Jeg er også blant de som har stjålet/lånt flere tips her på tråden ;o))

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Litt ny i Bokelskeren-medlem-faget. Svaret til Lillevi er egentlig ment for deg, Jan Fongen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg takker likevel for tipsene!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Smågalskap, positivisme og høy littær kvalitet, livsglede og livsvisdom. Det første som renner meg i hu, er Tove Janssons bøker, spesielt Farlig midtsommer og Trollvinter.
(Ja, jeg vet at noen kaller det barnebøker...)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forfatteren av "Damenes detektivbyrå nr.1" har også skrevet serien om Isabel Dalhousie og Scotland Street- serien. De( særlig den siste)er etter min beskjedne mening en fryd mellom to permer. De er ikke oversatt til norsk, så vidt jeg vet, men virkelig noe å glede seg over- morsomme, overraskende, lune og filosofiske. Og du her vel lest John Irving? Garps bok? bl.a.? Bill Brysons reiseskildringer er avslappende, velskrevne og morsomme (tidvis hysteriske). Jeg har funnet en tittel som også skal romme en morsom historie: "Round Irland with a fridge" Den MÅ jo være morsom!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har nettopp lest "Skimmer" og her var det mange sprelske historier, morsomme episoder og litt magisk realisme. Likevel er melankoli den hovedfølelsen jeg sitter igjen med etter å ha lest boka. Jeg synes det var noe veldig sårt over en del av galskapen (både hos hans far, mor og morfar), og det er vel årsaken til det jeg oppfattet som en melankolsk grunntone i boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var gode tips. Ja, Juleoratoriet er en av mine absolutte favoritter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke lest "Skimmer", men jeg applauderer forslaget om "Berømte menn som har vært i Sunne"!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg sier Vente, blinke av Gunhild Øyehaug. Det er seriøst nok med funderinger over livet og det å våge å være seg selv etc, men det er skrevet med et blikk for de små, uventede detaljene, det komiske i det hverdagslige, og dessuten med et språk som er både sprelsk og presist.

Ellers er Korrigeringer / The corrections av Jonathan Franzen fantastisk morsom, synes jeg, selv om den er temmelig tragisk til tider også. Det oppfinnsomme pråket og medfølelsen med personene gjør meg oppstemt og engasjert, iallfall. En knallbra bok!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her strømmer tipsene på til glede for deg og oss andre som Norah også var inne på.
Må bare tipse om ei sprelsk og fornøyelig bok til som jeg ved en tilfeldighet kom over på et gatemarked for noen år siden. Den har jeg også i flere eksemplarer fordi den er en av mine favoritter.
Her er det historien og hvordan den blir fortalt på som jeg ble så betatt av(jeg tror at alle vil like denne også hehe)
Den handler om plakatmaleren og kunstneren Henri Toulouse Lautrec. Boka skildrer hans oppvekst og kunstnerliv på Montemartre sammen med flere verdenskjente kunstnere på slutten av 1800 tallet. Hans samtidige var bl.a. van Gogh og for å si den sånn "spytta" gutta på kafeene ikke akkurat i Absint glasset og "pikene" som surret rundt der ble ofte til glede for kunsterne.

Boka heter "Moulin Rouge" eller "Røde mølle" av Pierre la Mure

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takket være at jeg husket din anbefaling, Karin, plukket jeg med meg Røde mølle av Pierre la Mure fra loppemarked i dag - de hadde faktisk to utgaver, begge på norsk! (Men jeg nøyde meg med en av dem, altså.) Gleder meg til å lese den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så bra at du husket boka da, gled deg til den. Skal ikke skrive mer om den nå for jeg har gjort det så mange ganger, for meg er den et historisk innblikk i forhold som fascinerer meg.
Du skjønner at hver gang jeg ser boka "Moulin Rouge" eller "røde mølle" (begge på norsk) i bruktbutikker MÅ jeg bare kjøpe en til. Jeg deler den ut til de som ønsker den ( vel og merke etter sterk skryt av boka)til venner og bekjente.
Etter lest bok vil du kanskje legge merke på hans lett gjenkjennelige bilder når du besøker diverse kunstmuseer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har lest og likt flere romaner basert på store kunstneres livshistorie (hmmm... føler en liste er på gang her...), så "Røde mølle" lover bra også på dét viset. Faktisk så kjenner jeg til Toulouse-Lautrecs bilder fra før, så dem kan jeg ha som mentalt bakteppe når jeg begynner på boken! Men uten ditt tips hadde nok ikke denne boken blitt oppdaget på radaren da jeg saumfôr bøkene på helgens loppemarked. Så merci, nok en gang! :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og den boka har jeg vært så heldig å få av deg! ;-) Den ligger fremdeles på vent, men det nærmer seg nå! ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dersom du ikkje har lese Klokken i Makedonia av Knud H. Thomsen, har du noko sprelsk og morosamt til gode. Munter og herleg bok med gode miljø- og karakterskildringar frå gresk Makedonia under andre verdskrig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vet ikke om det er helt din stil, men jeg synes Nick Hornbys romaner har den lett ironiske feelgoodstemningen over seg. Spesielt "Gutter er gutter".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den har jeg lest. En koselig bok. Ingen stor litteratur akkurat, men en fin og lun historie. Filmen var heller ikke så verst. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet ikke om dette treffer, men Mark Haddons "Noe til besvær" er en bok som gikk rett hjem hos meg. Den er "dyp", samtidig som den er både morsom og vakker! Sjekk den ut, - er litt spent på hva du synes:-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det skal jeg gjøre. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For meg virker det nesten som det er Mark Twains samlede du etterlyser... Eller hva med Steinbecks Cannery Row? Hadde du bare ikke lagt til det siste vilkåret, om "smågale livsbejaende sprell", så hadde jeg hatt et par kandidater til - men sprell kan jeg ikke akkurat påstå at det er i hverken Betty Smiths "A Tree grows in Brooklyn" eller i Marilynne Robinsons "Gilead" og "Home". Men de sistnevnte er etter mitt syn så vakre skildringer av "vanlige" menneskers liv og tanker, at de virkelig kan gi deg den gode følelsen av å vandre i et vakkert litterært terreng! Jeg blir i så godt humør bare av å vite om at de tre bøkene finnes.

For øvrig vil jeg spent følge med på alle tips du får i denne tråden...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jo, Twain og Steinbeck har vakre skildringer av livet.

Sprell og sprell? Jeg liker å humre litt mens jeg leser. Ikke så mye av komiske hendelser som av språklige finurligheter. Kjærstad og Fløgstad har gledet meg mye med dette.

Smith og Robinson kjenner jeg ikke. (Noterer)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Å - men NÅ kom jeg på en bok som er underholdende og sprelsk i oppbygningen: Stephen Fry: Making History! Ikke fordi den litterært har format som et stort epos - men fordi den er underholdende, velskrevet, .... og Stephen Fry er jo genial, da! Noen år siden jeg leste den selv, men jeg koser meg fortsatt over bare en sånn ting som hvilke overskrifter han setter på bokens del en og to, og på kapitlene i de to delene... Jo: finurlig, absolutt!

Og Smith og Robinson skriver om veldig forskjellige mennesker, bare så det er sagt; liker du ikke den ene, kan det godt være at den andre kan være noe for deg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Stephen Fry er en mann jeg har stor sans for. Nå har jeg faktisk aldri lest noe av ham, så da var jo dette et glimrende tips. Takk, annelingua.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har akkurat oppdaget a. matadoras bøker. Jeg har nå lest ferdig 'som i himmelen, så og på jorde',- den tar opp dramatiska og alvorlige ting, men er også veldig artig,- veldig gjenkjennbar humor,- lite Aukrust her,- selv om jeg liker Aukrust også,- f.eks Gurin med reverumpa :-) Alt til sin tid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja Aukrust kan more. Men jeg vil ikke egentlig mores så mye. For morsomheter og komikk kan lett gå ut over den litterære opplevelsen, synes jeg. Jeg er mer på jakt etter smilet og den gode følelsen, enn latteren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Smilet og den gode følelsen var det jeg fant i den jeg foreslo, 'som i himmelen så og på jorden (men jeg fant mye annet også :-). Det geniale er at midt i alvoret og det du kan kalle en geopolitisk triller, finner glede og humor som du kan kjenne deg igjen i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg liker også 'Storm i juni', av Irène Némirovsky - menneskeskildringene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan ikke finne noe av Tove Nilsen i samlingen din. Vil anbefale "Skyskraperengler". Liker du den er det flere i samme kategori å ta av. Du har gitt "Vidunderbarn" høyeste terningkast og dette er nok litt i samme gate.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er dessverre ikke så veldig begeistret for Tove Nilsens måte å skrive på. Jeg mener selv at Roy Jacobsen rager flere mil over i språklig styrke og fortellerevne, selv om jeg altså bare har tittet litt i Tove Nilsens bøker, så jeg kan ikke yde henne full rettferdighet. På den andre siden har jeg fintlest det meste av det Roy Jacobsen har skrevet. En av våre aller beste samtidsforfattere, mener nå jeg. Andre som har lest mer av begge og har noen meninger?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I likhet med Ann Christin er det lenge siden jeg leste oppvekstromanene til Tove Nilsen, og jeg koste meg med dem. Tror ikke det var på grunn av språklige perler, men de ga et godt tidsbilde, og gjennkjennelsens glede kan man fryde seg mye over! Av Roy Jacobsen har jeg lest Seierherrene, Vidunderbarn og Fata Morgana, mens Frost ligger i "skal lese"-bunken. De to første synes jeg var glimrende bøker, mens Fata Morgana var en stor skuffelse. Jacobsen har vel flere lag i sine historier, men jeg synes at Tove Nilsen med G for Georg også nærmer seg dette udefinerbare som løfter en bok slik at den fortsetter å kverne i hodet ditt lenge etter at den er ferdiglest.

Som sagt, siden det er lenge siden jeg leste en del av disse bøkene, er dette tatt på "husken" og magefølelsen - derfor blir det kanskje noe ullent.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Frost er en fantastisk bok. Prøv også Marions slør og Hoggerne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja nå har jeg lest "Frost", og du har rett i at det er en fantastisk bok! Roy Jacobsen er en utrolig historieforteller, og jeg er imponert over hvordan han her tilpasser fortellerstilen til tidsepoken - man føler seg virkelig hensatt til sagatiden. Og måten han behandler de evige temaene om hevn, forsoning og maktkamp på er veldig troverdig. Han får også godt fram hvordan religion ofte brukes som en strategi i denne maktkampen.

"Hoggerne" fant jeg på bruktsalg før helga, så nå er den lagt i den stadig voksende "skal lese"-bunken :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når sant skal sies er det veldig mange år siden jeg leste Skyskraperengler, men husker det handlet om noen unger som vokste opp i en drabantby i Oslo. En stund siden jeg har lest noe av Tove Nilsen, men synes du burde gi henne en sjanse;) Tar vel ikke lange tiden da boka er lettskrevet og sikkert kan bringe mange minner tilbake til en som hadde sin barndom den tiden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig enig i det som blir sagt her om Tove Nilsens bøker og Roy Jacobsen. Jeg husker jeg levde med i "Skyskraperengler", "Skyskrapersommer" og "G for Georg"...(herlige bøker syntes jeg da, men det er jo en god stund siden jeg leste dem) - kanskje nettopp fordi det handlet omtrent om den tida jeg også vokste opp i Oslo.

I "Vidunderbarn" skriver Roy Jacobsen om mine barndoms trakter, men han har også gode historiske perspektiver, som i "Frost" og "Hoggerne".

Jeg vil si "Ja takk, begge deler"! Begge to er gode forfattere.

Dette er forresten en veldig bra tråd, der jeg også (ikke bare Jan) kan få mange gode tips om bøker jeg kan lese utover høsten og vinteren. Takk til alle deltagere her!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lyst å anbefale deg boken Terningmannen av Luke Rheinhart. Den er sprelsk, gal, morsom, og uforglemmelig. Jeg var lettere sjokkert når jeg leste den, jeg lo og ikke minst leste jeg noe jeg aldri hadde vært borti før. Den har fått terningkast 6 av meg :-)
Ellers har jeg Ayn Rand som en av mange favorittforfattere. Har lest Kildens Utspring og De som beveger verden. Begge bøkene er favorittbøker med terningkast 6 :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hm. Nok en forfatter jeg ikke har vært borti tidligere. Må undersøkes. Takk for godt tips. (Ja, ikke Ayn Rand altså, hun er ikke helt min kopp te.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Var veldig i tvil vedr. Ayn Rand. Har inntrykk av at når det gjelder hennes bøker så er det enten eller. Har ikke møtt noen som syntes bøkene hennes er sånn passe. Det er elsk eller hat (litt voldsom beskrivelse hehe) Jeg elsker dem :-)
Terningmannen er av et helt annet kaliber.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Damenes detektivbyrå nummer en-bøkene får i alle fall meg i godt og lunt humør. Pluss at jeg bare må ha rooibos-te. :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takker for tips. Jeg har sett serien på TV, men aldri lest bøkene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Til gjenmæle

Bebreider du meg at jeg vier mitt dikt ”tilværelsens lysere sider”? Det er vel en lyrikers blåsure plikt å meddele folk at han lider?

”Dessverre er gleden fortvilet banal. Om smerten bør diktere skrive! Poeten som underslår menneskets kval. Har underslått menneskelivet.”

”At skalden forfalsker sitt liv til en fest, er overfladiske nykker. I livet er gleden en badegjest, mens smerten er dyphavsdykker!”

Min venn, jeg har diktet om gleden – av savn. Og tilgi den glade skribenten at smerten, den nevnte han aldri ved navn, fordi han bestandig har kjent den.

For smerten, den lever på alles munn i lyset, så alle kan se den. Mens først på tilværelsens Stillehavsbunn vil sinnet bli dypt nok for gleden.

Jeg vil at vi klynkende menneskekryp skal ane en sannhet sporadisk: at gleden – og gleden alene – er dyp, mens smerten er overfladisk.

Andrè Bjerke

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kloke ord, Ida. Pendelen svinger. Å underslå menneskets kval er en alvorlig sak. Å tillate seg noen glimt av glede burde likevel være en menneskerett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott innspill Jan. Når høstmørke snart senker seg over by og land har jeg ei bok jeg tror du vil like (vel, jeg tror alle vil det,hehe)
Har lest ei bok som jeg er lei meg for jeg allerede har lest, har til å med kjøpt den i 2 eksemplarer for å være på den sikre sida. De er stadig på utlån og ingen har ennå kommet og snurpet på nasa over boka. Jeg kommer garantert til å ta den fram igjen når jeg vil ha en trivelig lesestund. Her fikk jeg meg en god latter over forfatterens utrolig flotte personligheter og historien bak, virkelig en fornøyelig bok.
Her treffer du noen smågamle godt voksne menn og kvinner, og du verden hva de kan finne på av sprell. Kan ikke se du har lest boka, ja da har du noe godt i vente.

Boka jeg snakker om er "Klokken i Makedonia" av danske Knud Thomsen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takker for grundig godt tips, Karin. Denne skal jeg absolutt se etter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Synes forslaget fra Brit H. om Mikael Nemi er godt. "Populærmusikk fra Vittula" er iallefall sprelsk nok.

Ellers kan jeg, med fare for å bomme totalt på din litterære smak, anbefale Vigdis Hort sin bok "Hjulskift". Hun har egentlig aldri vært noen favoritt hos meg, men denne boka plukket jeg opp på en flyplass i desperasjon over å mangle lesestoff. Og mens jeg leste, tok jeg meg i at jeg flere ganger måtte le høyt. Samtidig får den deg til å gå litt inn i egne fordommer og holdninger. Flere miljøbeskrivelser der er tatt veldig på kornet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har nok rett i at Vigdis Hjort ikke er helt min greie. Jeg har tittet litt i Hjulskift og må nok innrømme at vi ikke ler av de samme tingene. Men humor er jo svært individuelt. Og det er egentlig ikke direkte humoristiske bøker jeg er på jakt etter. Mer den gode og varme følelsen god litteratur kan gi, uten at den fokuserer kun på begredeligheter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Disse har du muligens lest allerede, men jeg finner alle de bøkene jeg har lest av Gert Nygårdshaug som ganske godt skrevet, med en dæsj humor, en klatt galskap og en del ironi. Dverghesten og klokkemakeren er noe for seg selv, litt unike vil jeg si. De er dog korte bøker, men hva de få sidene bringe med seg er helt utrolig. Men disse bøkene er litt spesielle, i den form at nok ikke alle finner de like gode, noen vil sikkert synes de er teite. At enten liker du de eller så liker du de ikke. Også Mengele Zoo som visst alle har lest, har litt humor og varme scener i seg, selvom denne boka i undergrunnen preges av fattigdom, urmennesker og vold.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke glem "Afrodites basseng", av samme forfatter. Den er da ganske fantastisk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det kan hende ;) Har bare ikke lest den enda.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg skulle ha nevnt Nygårdshaug. Til tross for dommedagsprofetier (i bl.a. Himmelblomsttreet) og bestialiteter (i for eksempel Nullpluss), så har han mange varme og herlige fortellinger fulle av glede over livets finurligeter. Klokkemakeren er et godt eksempel. 10-binds serien om Drum og Skarphedin Olsen er også full av livsglede, mat og vin. Slikt skulle vi hatt mer av!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg setter også stor pris på Nygårdshaugs sans for å forbinde livsglede med mat og vin :) For ikke lenge siden leste jeg, Muriel Barbery - Smaken, en herlig bok om mat og livet. Vet ikke om den har kommet ut på norsk ennå men den kommer eventuelt snart. Anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så sant så sant!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser at du ikke har lest noe av Mikael Niemi han skriver livsglad og sprelsk litteratur synes jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var et ukjent navn for meg. (Burde jeg bli flau nå?) Sjekker opp umiddelbart! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

ja litt flau burde du nok bli ja hehe men hvis jeg også hadde skrevet "Populærmusikk fra Vittula" hadde du kanskje vist hvem jeg mente ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tittelen er absolutt kjent, ja. Trodde faktisk den var skrevet av Paasilinna. Så ignorant kan man være. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv har jeg ikke særlig sans for Paasilinna men elsker Mikael Niemi :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du vil ha en skikkelig tjukk bok å lese på i vintermørket, så kan du f.eks. ta for deg den digre mursteinen til Vikram Seth, "En passende ung mann", som har et fargesprakende innhold og er befolket med mange av Indias mangfoldige figurer og gjøremål på sine flerfoldige sider.

En annen indisk roman som også er herlig lesning, er Vikas Swarups "Gutten som hadde svar på alt".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har fått sansen for å lese om India gjennom Gosh og Mistry. Ellers har dette vært ukjent litterært landskap for meg tidligere. Takk for flotte tips!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med "Miraklene i Santo Fico" av D.L.Smith? En fornøyelig bok, etter min mening, og jeg syns den passer til din etterlysning her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enig! Det er en virkelig feel-good bok :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var også en ukjent bok for meg. Men nå har jeg lest litt om den, og den virker virkelig som en liten (stor) perle. Jeg ser av Bokklubbens sider at Børge Skråmestø har gitt boka positiv omtale. Det er en mann med stor grad av livsglede i sine bøker, så denne dukker nok snart opp på ønskelista! Tusen takk, Norah.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg har anbefalt den videre og gitt den bort i gave til mange andre siden jeg leste den selv, og har fått mange positive tilbakemeldinger på den boka. I tillegg har disse spredt budskapet videre til sine venner og bekjente igjen. Nå har du da fått mange gode tips å møte vintermørket med... ;o))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

GunillaKaren PatriciaBeathe SolbergRonnyIngunn ØvrebøChristofferAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTatiana WesserlingGrete AastorpMads Leonard HolvikGeir SundetgretemorsiljehusmorIngeborg GPiippokattaJakob SæthreCarine OlsrødFredrikAnne-Stine Ruud HusevågVioleta JakobsenFriskusenRunePi_MesonTonesen81Kirsten LundJoakimToveAud Merete RambølHilde H HelsethMarenJane Foss HaugenTom-Erik FallaEllen E. MartolAlice NordliCecilie69Kikkan HaugenIrakkBirkaConnieHilde Vrangsagen