Hei

Jeg la ut følgende spørsmål i valgtråden som jeg flytter over i ny tråd her nå:
"22 personer står oppført i hovedtråden. Er det tid for å reflektere over fortsettelsen av lesesirkelen?"

Jeg har administrert Lesesirkelen 2021 i over 2 år nå - først som vikar for Kjell en tid og så tok jeg over i 2021. En del personer har meldt sin interesse underveis, og som sagt, så står 22 navn oppført i hovedtråden, men aktiviteten har vært dalende. Færre skriver i diskusjonstrådene, og denne gangen kom det bare 3 forslag til bøker å lese i lag. Det hadde vært greit å høre fra dere vedr. interessen for å lese i lag og diskutere bøkene.

Ikke glem å gå inn å stem da :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Jeg har full forståelse for at spørsmålet blir stilt. Jeg er en av de som i liten grad har deltatt de siste rundene. Det skyldes både at jeg har hatt mye annet, men det er også kombinert med at jeg synes det har vært lite diskusjoner rundt bøkene de siste årene. Jeg er kanskje, i motsetning til andre som har kommentert, en av de som har ønsket meg en lesesirkel der man fortolker og diskuterer virkemidler. Ikke for å være «flink», men fordi jeg synes det er spennende og bidrar til en dypere forståelse av boken. For meg er det noe av vitsen med å lese bøker sammen; å diskutere ulike lesninger og fortolkninger av boken. Vi har hatt noen fine lesninger tidligere der mange har bidratt med observasjoner og tolkninger, som for meg har vært veldig inspirerende og meningsfulle. På sitt beste synes jeg vi har bygget ulike lesninger gjennom diskusjonene og laget et bredt fortolkningrom. Da kan jeg leve med å lese bøker jeg kanskje ikke er så interessert i. For det er det jo noen ganger, og det kan jeg leve med.

Når det gjelder inndelingen i eldre og nyere og nordisk og internasjonal litteratur, har jeg likt variasjonen det bidrar til. Det er ofte mer spennende å lese det ikke alle andre leser, og forslagsrundene har ofte gitt nye lesetips.

Hva skal til for at jeg blir mer aktiv (igjen)? At det er mer aktivitet og at det er levende diskusjoner rundt bøkene. Det er vanskelig å «vedta», men at det er flere med samme interesse og lyst er et godt utgangspunkt. Kanskje ambisjonsnivået for hyppighet kan kanskje reduseres, slik at det leses litt færre bøker i året?

Sist, men ikke minst: takk for at du legger til rette på utmerket vis!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Jeg skulle gjerne ha gitt deg to "Godt sagt" for innlegget ditt Randi!. Jeg kuttet ut lesesirkelen for en tid siden fordi jeg etter mange år var kommet til et slags metningspunkt. Jeg vil likevel si at lesesirkelen, slik du skisserer den her, ga meg svært mye. Jeg leste bøker jeg ellers ikke ville ha lest, og diskusjonene/samtalene underveis utdypet innholdet. Du oppsummerer godt mine egne tanker om lesesirkelen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har vært litt til og fra da det gjelder deltagelse. Det siste året har jeg vært mest fra. For min del bunner nok det i at jeg laga egen bokkonto på instagram og bruker den aktivt. Der er jeg også med i flere lesesirkler. Så her inne er jeg nå nesten bare for å legge inn bøkene jeg leser. Jeg synes det er veldig synd om denne boksirkelen legges ned, men samtidig er jo jeg en av de som ikke hjelper til å holde den i gang, så sånn sett skal ikke jeg bestemme noe rundt dette..

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lesesirkelen 2021.
I de to årene som medlem, har jeg fått lest en rekke gode bøker, også noen som jeg neppe hadde kommet over på egen hånd som for eksempel finske Skår. Jeg fortsetter derfor gjerne, men kan godt tenke meg at epokeskillet flyttes fra 1975 til for eksempel 2000.

Av dagens liste på 22 medlemmer er det flere «programhelter», 5 eller 6, som verken er aktive i lesesirkelen eller har registrert noen annen aktivitet på bokelskere.no på 7 måneder eller mer. De må kunne slettes fra lista. Torill kan få navnene fra meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når rammene for lesesirkelen blir endelig bestemt, skulle vi da hatt en ny tråd hvor de som er interessert kan melde interesse på nytt? Så ser vi hvor mange som ønsker å være med videre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skulle gjerne visst hva dere tenker om denne regelen:

Eldre verdenslitteratur (Ev), utgitt før 1976
Nyere nordisk litteratur (Nn), utgitt etter 1975
Nyere verdenslitteratur (Nv) utgitt etter 1975
Eldre nordisk litteratur (En), utgitt før 1976

Skal vi løse opp og heller stemme på det medlemmene forslår mer fritt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Synes inndelingen i epoker og områder har bidratt til å sikre bredden i lesesirkelen. Vi har dermed unngått å bli en ren bestselgerklubb. Men kanskje det kan varieres noe på områdene: asiatisk, latin-amerikansk osv?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Er helt enig, Harald. Jeg synes inndelingen har vært givende, men hvis vi er få som for eksempel ønsker å lese eldre litteratur, så kan inndelingen være et hinder. Kunne det være en forslag å dele inn i 2: Nordisk litteratur og Verdenslitteratur. To i stedet for 4, for ikke å tenke så mye på årstall. Denne gangen måtte jeg avvise et godt forslag pga årstall.
Det er blitt foreslått inndeling i sjanger. Jeg er usikker på det, men det er jo en mulighet.
Flere som vil uttale seg?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kan ikke se at nåværende inndeling er givende, hvis det kun blir foreslått 3-5 bøker hver gang. Fakta viser at inndelingen i Nordisk litteratur og Verdenslitteratur før og etter visse årstall ikke lengre inspirerer lesesirkelens medlemmer til å komme med forslag til bøker.

Det er på tide å gjøre om på inndelingen og systemet for øvrig hvis vi ønsker at flere skal delta aktivt i lesesirkelen og diskusjonen av bøker. Antall enkeltpersoner som har deltatt i diskusjon om bok i år varierer fra 4-7 stykker fra bok til bok. Per nå er det 3 foreslåtte bøker som stemmes over, og 5 stykker som har stemt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eller i hvert fall forhøye skillet mellom nyere og eldre. Før og etter 2000?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Litt usikker på om det bør være helt fritt, uten noen føringer, eller ikke.

Kunne vi hatt forskjellige sjangere? Like mange som det er lesesirkel i løpet av et år for eksempel (4-6) ? Klassikere, romaner, krim etc.?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det syns jeg er en god ide. Sliter med å finne ønsket ulest eldre litteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Uansett hvilken skjebne lesesirkelen får videre, så vil jeg rette en stor takk til Torill som følger opp! Uten deg hadde det ikke vært noen lesesirkel de siste par årene. Tusen takk!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er lav aktivitet, og ikke så mange som deltar i stemmegivning og diskusjoner rundt bøkene. Det er vanskelig å si om det er fordi man ikke synes bøkene og konseptet passer, eller om det er fordi vi har en stor andel av passive medlemmer som ikke hadde vært med uansett.

Selv har jeg lest 2-3 bøker i lesesirkelen hvert år de siste årene, noen flere for flere år siden. Jeg er sjelden med i diskusjonen. På den siste avstemmingen er det for eksempel ingen av bøkene jeg kunne tenke meg å lese, derfor deltar jeg ikke.

Nå har ikke jeg sett nøye på bokutvelgelsene den siste tiden, men hvis det kun er et fåtall som foreslår bøker, så blir lesesirkelen sine bøker en refleksjon av ønskene/smaken til noen få. Jeg foreslår sjelden bøker, da jeg har erfaring med at mine forslag som regel ikke blir valgt (med noen unntak).

Så hva kan vi gjøre?
Noen tanker:
- Vi må få sjekket opp hvor mange som ønsker å være med videre av de som er registrert i lesesirkelen.
- Skulle vi hatt faste datoer for når vi starter å lese? Det kan gjøre det lettere å følge med/holde oversikt.
- Vi kunne bestemme et maks antall for bøker som skal leses i løpet av et år, for eksempel 5 eller 6. Mer enn dette tror jeg er for mye til at man rekker å henge med, i tillegg til de andre leseprosjektene vi sikkert har.
- Vi må få folk til å foreslå flere bøker.
- Det med at vi må gi stemme til to bøker eller mer - trenger vi å ha den regelen? Det har noen ganger hindret meg fra å stemme, da jeg ofte kun ønsker å gi en stemme.
- Harald K sitt forslag om å justere stemmereglene virker bra. Jeg er imidlertid ikke av den oppfatning at vi trenger påminnelser og oppmuntringer for å være med hele tiden. Det kan fort virke masete.
- Jeg er enig med Inngunn S og gretemor om dette med litteraturanalyse, da jeg ikke er helt der selv heller.

Det hadde vært fint om alle (eller de fleste) av dem som er registrert som deltakere kunne svare i denne tråden til Torill, så vi får vite hva vi alle tenker :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Mange gode forslag!
Jeg stemmer for faste datoer. Hele forslagsperioden denne runden gikk meg dessverre hus forbi. Det hadde vært lettere å følge opp hvis vi hadde faste datoer.
Eventuelt ha en forslags-tråd som er åpen hele året, slik at man kan legge inn forslag når som helst. Kanskje også tillate forslag fra ikke-medlemmer, men at avstemmingen kun er for medlemmer?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lesesirkelen 2021.
Ja, tiden er nok inne til å reflektere over veien videre. Selv ble jeg med da Torill overtok som leder. Lesesirkelen har vært en kraftig stimulans til å sette seg inn i andre bøker enn dem jeg har vært vant til å lese, både klassikere og nyere bøker. Flere utgjør absolutt høydepunkter som romanene til Thomas Mann, Günter Grass og Jamaica Kincaid. Og den positive overraskelsen var Dr. Glas som jo førte til en livlig diskusjon her i gruppa.

For å sikre bedre oppslutning om gruppelesningen foreslår jeg en justering av stemmereglene, slik at vi kan være sikre på at valg av bok avgjøres av et klart flertall blant dem som stemmer. Det betyr at det foretas en ny avstemning blant de to bøkene som har fått flest stemmer, med mindre én av dem allerede har fått støtte fra over halvparten av medlemmene i første runde.

Én ting til: Torill må gjerne sende oss flere påminninger og ikke minst oppmuntringer til å delta i diskusjonen med innlegg og spørsmål.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja, det er synd aktiviteten er dalende. Flere av de mest aktive i vår glanstid er dessverre borte fra gruppen. Jeg har lest de fleste av de valgte og også mange av de som ikke har kommet helt opp. Veldig takknemlig for inspirasjonen. Fortsetter vi, er jeg med. Men forstår godt om det pauses. Kanskje kan det tas opp litt senere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har gjort de samme betraktningene uten å ha noen gode ideer for å få opp aktiviteten. Føler at jeg selv har lite å bidra med. Noe av grunnen kan være bøkene som blir valgt, noe at jeg ikke kan fordra «litteraturanalyse» - jeg bare liker å lese. Samtidig er det alltid en berikelse og noen ganger fantastisk å lese andres kommentarer og forståelse av tekst.
Dersom lesesirkelen består, vil jeg være med å lese de bøkene jeg ikke har lest tidligere, med noen få unntak.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Jeg har heller ikke noe til overs for "litteraturanalyser". Føler det ofte går over hodet på meg, og min forståelse i dag er at vi forstår det vi leser forskjellig. "Krangler" om hvem som forstår best, fikk meg til å trekke meg for noen år siden. Mener å huske at før var nysgjerrigheten/undringen i høysetet, ikke "litteraturanalyser."

Vet ikke om det er mulig å komme tilbake dit igjen, men vet at mange av de beste opplevelsene har jeg hatt sammen med dere.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Stig TSynnøve H HoelMalinn HjortlandkntschjrldBerit RBertyFarfalleAnne-Stine Ruud HusevågSilje-Vera Wiik ValeFriskusenHilde H HelsethEgil StangelandNicolai Alexander StyveelmeRufsetufsaHanne Kvernmo RyeJenny Dahl BakkenErlend Rødal VikhagenJakob Lund KlausenPirelliFindusVannflaskeBerit B LieHilde Merete GjessingNina M. Haugan FinnsonMcHempettAkima MontgomeryHarald KDanielDemeterTove Obrestad WøienJoakimKirsten LundChristoffer SmedaasKjell F TislevollKuboaaEileen BørresenmgeHeidiTonesen81