Hvorfor har jeg ikke lest Sonya Hartnett før? Må. Lese. Alt. Nåmedengang!

Sommerfugl handler om fjorten år gamle Plomme Coyle som er rimelig utilpass i seg selv og sin egen kropp. Hun har en fot innenfor i en jentegjeng på skolen, men bare en liten fot. Dette er vel i bunn og grunn bokens hovedtema. Hva er en venninne? Hvordan være en venninne? Den usikkerheten hun føler når hun er sammen med dem på skolen, satt opp mot den trygge atmosfæren som hersker i det gode hjemmet hos familien, den er så sår og tydelig. Men også hjemme lurer etterhvert et mørke. Den noenogtretti år gamle nabokvinnen Maureen er nemlig selskapssyk, og kunne ikke tenke seg en bedre venninne enn fjortenårige Plomme Coyle (ick!). Det er ikke måte på hvor mange gode tips Maureen har for å få Plomme mer populær hos venninnene sine. Hva med å bytte navn, for eksempel? Hva med... tja, hva med Aria? Mye mer elegant!

Kjempetrist scene: Plomme kommer på skolen og proklamerer for venninnene sine at hun fra nå av vil kalles for Aria, hvorpå jentene selvsagt må presse hendene mot munnen for ikke å fnise i hjel. Men Plomme biter tennene sammen, for Maureen tror attpåtil at Plomme kanskje kan bli modell en gang, så fremt hun begynner å hoppe over lunsjen sin.

Ting eskalerer såklart, og akkurat da Plomme trodde hun hadde klart å komme seg innenfor venninnegjengen med begge beina, står vi lesere på toppen og ser alt rase utfor verdens bratteste skrent. Nei, skriker vi. Ikke!

Denne boka handler om så mye, jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Det handler om å være litt utenfor, litt innenfor, litt trygg på seg selv, litt utrygg på seg selv, litt trist, litt glad, helt handlingslammet, full av handlingskraft, og veldig veldig veldig veldig frustrert.

Oppsummert: Alle som har/har hatt en venninnegjeng, bør lese Sommerfugl.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Jeg har også oppdaget Sonya Hartnett. Sent, men godt! En forfatter som tør å skrive om såre temaer og som ofte viser temaene fra en annen side enn det jeg er vant med å lese. Mye er trist,skremmende og ufattelig å lese, men bøkene hennes gjør dype inntrykk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Daffy EnglundLeseberta_23Elin Fjellheimingar hTove Obrestad WøienMarianneNLesevimsaJulie StensethBeathe SolbergTone Maria JonassenTone HHanne Kvernmo RyeLinda NyrudEvaBjørg  FrøysaaKirsten LundDemeterReidun Anette AugustinVibekeHarald KVannflaskeConnieStig TAmanda AChristin SillibakkenCecilieAgnete M. HafskjoldIngeborg GBenedikteAnniken RøilAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne-Stine Ruud HusevågEgil StangelandLailaMads Leonard HolvikPiippokattaBjørg RistvedtSynnøve H HoelAneSiw Thorbjørnsen