Roy Jakobsen skriver godt, og han har helt klart greie på hvordan det er å vokse opp i et borettslag i tjukkeste Oslo på 60-tallet. Problemet er bare at det er det mange andre som også har, og de liker også å skrive bøker om det. Derfor krever det noe ekstra å skille seg ut fra de andre bøkene om samme miljø, og det går an å diskutere om Jakobsen har i denne boka.

En ting Jakobsen får til bedre enn alle de andre jeg har lest, med et lite unnatk for Beatles, eller heller Bly kanskje, av Saabye Christensen, er måten han beskriver miljøene i en guttevennegjeng av dette slaget. Det imponerte i Seierherrene, og imponerer igjen i denne boka. Jeg kommer tilbake til karakterene, som ikke er like overbevisende, men de uskrevne reglene i gjengen, det tøffe miljøet som bare er inkluderende og omgangstonene både på skolen og hjemme, er gjenkjennelig, og veldig godt beskrevet, uten at det blir falskt og gjenomskuelig.

Karakterene til Jakobsen blir mindre imponerende, nett som i Seierherrene. Finn som førstepersonsforteller klarer jeg ikke å få tillitt til. Han framstår som for reflektert, til tross for den etterstilte posisjonen han innehar, og de tinegen han aner på historienivået er vanskelig å tro på at han faktisk aner gjennom det diskursive i boka. Mora er en bedre skikkelse, troverdig og godt skrevet fram. Men "hemmeligheten" hun bærer på er for outrert og voldsom. Det er få eller ingenting i de diskursive elementene som tilsier at dette er det som har hengt ved henne så lenge, og når det blir avslørt hva som faktisk har foregått, blir det en stå stor overraskelse for meg som leser at jeg ikke blir revet med, og opplever noe av sinne eller forargelse, derimot blir jeg irritert over at jeg ikke har hatt muligheten til å dedusere meg fram til dette tidligere. Jeg er ikke ute etter en kriinalnovelle, men det hadde ikke trengt å være så ille.

Alt i alt så er dette en god bok, hakket svakere enn Seierherrene, men kanskje med en mer interessant historie. Det som trekker litt ned i forhold til den forrige, er den altfor pne slutten, som indikerer at Jakobsen har MYE mer å si om dette emnet. Og det er kanskje ikek det verste vi kan lese framover, det heller.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Stig TMorten BolstadSynnøve H HoelMalinn HjortlandkntschjrldBerit RBertyFarfalleAnne-Stine Ruud HusevågSilje-Vera Wiik ValeFriskusenHilde H HelsethEgil StangelandNicolai Alexander StyveelmeRufsetufsaHanne Kvernmo RyeJenny Dahl BakkenErlend Rødal VikhagenJakob Lund KlausenPirelliFindusVannflaskeBerit B LieHilde Merete GjessingNina M. Haugan FinnsonMcHempettAkima MontgomeryHarald KDanielDemeterTove Obrestad WøienJoakimKirsten LundChristoffer SmedaasKjell F TislevollKuboaaEileen BørresenmgeHeidi