En knyttneve av en bok

Aleksijevitsj åpner med en kjærlighetshistorie sterkere enn noen annen jeg kan huske å ha lest. Hun følger opp med intense, konsise samtaler med andre vitner til kjernekraftulykken i Tsjernobyl. Men hennes egen rolle er utelatt — så godt som. Dermed framstår intervjuene som frittstående enetaler med sterke individuelle særtrekk. Vi møter først mange vanlige hviterussiske redningsarbeidere, bønder og lærere. På slutten kommer så beslutningstakerne i form av eksperter og partipamper.

Monologene viser at 70 år etter oktoberrevolusjonen har religionen fortsatt en stor plass i hviterussernes bevissthet. Derimot bidrar katastrofen i Tsjernobyl til et sammenbrudd for sovjetsamfunnet og dets idealer. Det er er hjerteskjærende å lese hvordan redningsarbeidet ble hindret på grunn av partiledelsens lammelse og undertrykkelse av sakkyndig informasjon.

På sett og vis bygger forfatteren videre på Jurii Shcherbak «Chernobyl» som kom ut allerede i 1986 - og som jeg har omtalt tidligere. Mens Shcherbaks bok også er svært kritisk, er «Bønn for Tsjernobyl» langt grundigere og velskrevet, ikke minst fordi samtalene hennes strekker seg over en periode på tjue år, 1986-2005.

Oversettelsen er svært god. Eneste jeg stusset på var at trolleybuss omtales som «trådbuss». Rosa99 har alt gitt bokelskere.no en utførlig gjennomgang av denne boka, så jeg viser gjerne til hennes omtale for dem som vil vite mer.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg ser at «Bønn for Tsjernobyl» vil være å få til rimelig pris på Mammut-salget som begynner 24. februar 2020.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og så kan man lese om hverdagsmenneskenes situasjon i Malurt ved århundrets slutt av Vladimir Javorivski. Også svært lesverdig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tipset.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Bård StøreVannflaskeBjørg RistvedtVanja SolemdalPirelliNikkaPiippokattaBjørg Marit TinholtEmil ChristiansenKjersti SAvaVibekeReidun SvensliPer Åge SerigstadBertyGrete AastorpStig Tchrister hafsten thorsengHeidi LIngunnAmanda AKserinaEllen E. MartolAkima MontgomeryRoger MartinsenKirsten LundHarald KLene AndresenEvaSynnøve H HoelTonjeRisRosOgKlagingJohn LarsenTheaAnn ChristinRandiAgretemorTone HJulie StensethGladleser