Lesehelg!

Der var vi igjen; ukeslutt og lesehelgen er i gang. Jeg kan ikke påberope meg å ha slukt nevneverdige mengder skjønnlitteratur denne uken. Men ønsket om å lese er stadig der - det er bare det å finne tid og ro... Jeg gleder meg til å fortsette på Metro 2033 av Dmitry Glukhovsky og har nok lesestoff der en god stund til.

Søndag er det 15 år siden 9/11-tragedien i New York. Følgende artikkel, foruten å omtale romaner som bygger på hendelsen, forteller noe om hvordan og hvorfor 9/11 utfordrer skjønnlitteraturen: "[--- ] 9/11 is in a sense a bigger crisis than many novels can contain or capture: it's a situation where truth is both bigger and stranger than fiction." Selv om artikkelen er 5 år gammel, så tror jeg den kan ha en viss almen interesse:

http://www.economist.com/blogs/prospero/2011/09/how-911-changed-fiction

Over til noe lystigere: Har litteraturen noen gang inspirert tankene dine i retning mat og drikke? Har du hatt lyst til å smake på Harry Potters bursdagskake til 11-årsdagen? Lurer du kanskje på hvordan Hobbitens honningkake som er stekt to ganger smaker? Kan matoppskrifter fra Alice i Eventyrland friste? Eller hadde det rett og slett vært gøy å invitere til tema-party à la The Great Gatsby - der du naturligvis serverer både mat og drikke fra den sagnomsuste romanen? Da kan jeg anbefale følgende nettsted:

http://foodinliterature.com/

Der finner du mange oppskrifter og instruksjons-videoer. Og om du ikke akkurat er typen til å hive deg over kopper og kar for å servere de mest utsøkte retter, så har nettstedet likevel en viss underholdningsverdi for bokormer :-)

En flott helg ønskes alle - med eller uten litterær føde (bokstavelig talt).

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Viser 19 svar.

Hei, beklager tregt svar her, men bedre sent enn aldri. Denne helgen har jeg hatt mye besøk, og derfor lite lesing. Men jeg har holdt på å lese flere bøker : "sjarmen med tarmen - Giulia Enders", "Vi kalte dem Tyskertøser" - Terje Andreas Pedersen, "Det Alice Glemte - Liane Moriarty" "23 salen - Ingvard Ambjørnsen". Nå er fokuset på "Det Alice glemte, og den er fengende og jeg liker forfatteren. Har snart lest halvparten av boken på få timer. Så forhåpentligvis er jeg kommet inni en god leseperiode igjen.

Håper dere alle har hatt en fin helg.
Ha en god (lese) uke.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

leser landene som forsvant som omhandler gamle frimerkeland som ikke eksisterer lengre. Har selv samla i 42 år, og en del har jeg faktisk ikke hørt om...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heisann,

Ja det er noe med det at virkeligheten faktisk noen ganger kan overgå skjønnlitteraturen.
Jeg har nettopp lest 'Bak den vakre fasaden' av Katherine Boo, dokumentarisk om slumlivet i Mumbai. Hadde denne boken vært en roman, hadde den faktisk ikke vært så lesverdig, da hadde jeg muligens avfeid mye av innholdet som for fantastisk. Men det at den gjenforteller virkelige hendelser i virkelige menneskers liv, slo meg faktisk litt ut.

Denne helga leser jeg Frøken Snehvit av Knut Faldbakken. Håpet er at den skal vise seg å kunne fylle et punkt i leseutfordringen: en bok som er basert på et eventyr. Samtidig har jeg uansett lest for lite Knut Faldbakken, så dette ser jeg fram til.

Ja, også sannelig ei artig lenke om mat i litteraturen. Du er så flink Krira, til å finne sånne fine ting å tipse oss om :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nå har Paralympics startet, så nå er jeg igang med en ny runde med sport utover natta.

Av lesing har jeg 12 stk igjen av Historie på en ny måte, om Rome og de kristne, i tillegg leser jeg En liten bok om kryddor och andra smaksättare og Tidernas värsta idrottsskandaler, begge svenske bøker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Har vært i en god leseperiode lenge, men nå kjenner jeg at det dabber litt av. Regner med det har med energinivået mitt generelt å gjøre, kan være slitsomt til tider å leve med kronisk jernmangel/anemi. Nå har legen min funnet fasiten, tror hun og håper jeg, så kanskje jeg får til å lese litt iløpet av helgen. Har startet på Ensomme hjerter av Hammer og så langt fenger den. Jeg liker språket, karaktergalleriet og flyten. Ellers lurer jeg på å lese Orwells 1984. Anbefaler dere den?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg anbefaler deg å lese den! Jeg har et av mine favorittsitater i hele verden fra denne boka!
Men jeg forstår også folk som er kritiske til den. Dens posisjon gjør jo at den er interessant lesestoff, tenker jeg.

Krysser fingre for at legen har funnet fasit!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har bestilt den på biblioteket, spent på hvordan den er! Tusen takk. Jeg har vært i litt bedre form i helgen, så foreløpig virker det lovende:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi har lest 1984 i lesesirkelen og hadde flere interessante diskusjoner om den. Tråden fra lesesirkelen finner du her. Som du vil se av innleggene, spriker synspunktene mye. Om den anbefales eller ikke, avhenger nok av hvem du spør!

Lykke til både med lesingen og helsen, Tibba!
Og god helg til alle!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tusen takk! Når den bestilt på biblioteket:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fortell gjerne hva du synes om den når du kommer så langt! Artig å høre :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter en feilbestilling og venting har jeg endelig fått boka fra biblioteket. Regner med å begynne på den iløpet av helga.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lesesirkelbøker her også, Metro 2033 og Renhetens pris. Har såvidt byrja på sistnevnte. Veret bestemmer kor mykje lesing det blir i helga, har eit prosjekt i hagen som eg har utsatt alt for lenge. Skal eg bli ferdig før snøen kjem så lyt det litt innsats til.

God helg!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Som mange andre holder jeg på med Metro 2033. En spennende bok så langt, men også denne mangler den naturlige fremdriften jeg savner hos russiske bøker jeg har lest. Ikke noe galt med det, men jeg er i en periode der jeg trenger litt innebygget hjelp for å komme videre. Jeg har kun lest 150 sider og hele tiden har jeg lurt på hvilket år handlingen er lagt til, det sier kanskje sitt om hvorfor det går litt tregt :-)

God helg, alle sammen!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk for link til den matsiden! Spennende :)
Jeg, som en del andre, leser Metro 2033 av Dmitry Glukhovsky. Dette er periodens bok i dystopisk lesesirkel her inne. Liker den veldig godt!

God lesehælj!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Spennende artikkel og foodinliterature skal definitivt sjekkes ut!
Topp innlegg om påstartede lesehelg!

Elevene mine har mast i over to år om denne fantasy-serien, så nå har jeg satt i gang med Skyggejegerne. Første bok er Demonenes by. Den innfrir foreløpig med interessant plot og spennende twister. Det skal bli gøy å endelig få snakke med dem om denne serien de brenner så for!

Ellers har jeg startet helgen med å omorganisere bøkene i heimen. Det ble både bedre og finere. og jeg fikk en større oversikt over alt jeg faktisk har. Har lesestoff for årevis her som jeg ikke har lest. Mye å ta fatt på etter Demonenes by med andre ord.

Ønsker alle en nydelig helg, med fine opplevelser. Både i litteraturens verden og den vi lever i.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Min litterære føde i uka som har vært, og blir det denne helga, er Hvem Drepte Birgitte Tengs av Bjørn Olav Jahr. Hva skal vi med krim på tv og i litteraturen når virkeligheta overgår alt. Boka jeg leser inneholder beviselig dårlig politi- og advokathåndverk, store navn som slurver og svikter. "Hjernevask" er et annet ord som renner meg i hu :-( Skal ikke berette mer fra boka, men anbefaler krimelskere som ikke har vært gjennom denne - LES!

Ellers blir det fotballdømming og evt annet bakkekontaktgjøremål! God helg, godtfolk :-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Her blir det i hvert fall litterær føde i overført betydning :-)

Takk for artig og inspirerende lenke, krira!

På Kindle leser jeg to bøker. Har jeg så vidt kommet i gang med Fosnes Hansens Et hummerliv. Har sett at den har fått litt lunkne omtaler i pressen, men liker forfatteren såpass godt at jeg vil gi den første romanen hans på ti år en kjangs.

Leser også Alone With You – Stories av Marisa Silver. Hadde aldri hørt om denne amerikanske forfatteren, som ifølge Wikipedia i tillegg til å skrive romaner og noveller også er manusforfatter og filmregissør, før jeg nylig dumpet borti navnet helt tilfeldig. Det viser seg å være et vellykket bekjentskap. Jeg er en hund etter gode noveller, og denne samlingen faller absolutt i smak. Kommer nok til å prøve meg på en av romanene hennes også, om ikke lenge.

Stig Sæterbakken skrev usedvanlig godt og var etter min mening en fremragende spennende og interessant forfatter. Han er en av mine absolutte favoritter, og jeg har derfor spart både romanen Gjennom natten og essaysamlingen Der jeg tenker er det alltid mørkt, siden jeg regnet med at det ikke ville komme flere bøker fra hans hånd. Men nå kommer det sannelig en ny bok om en drøy uke, som har fått tittelen Ikke noe av dette handler om meg (selvbiografiske notater). Så nå har jeg funnet fram og begynt på Der jeg tenker er det alltid mørkt. Samlingen består av de tre Flamme-singlene Ja. Nei. Ja, Umuligheten av å leve og Det fryktinngydende.

På lydbok skal jeg denne helgen høre romanen The Harder They Come av T.C. Boyle. Har ikke lest noe av ham siden Tortilla på grensen i 1990-årene engang, men den likte jeg godt, så har forventninger til denne også.

Ønsker dere en riktig god helg!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Som vanlig rapporterer du om interessante bøker, Monica :-) Du nevner stadig bøker jeg har/får lyst til å lese! Sæterbakken har jeg lite kjennskap til. Uten å ha undersøkt, så har jeg et inntrykk av at hans litteratur er veldig mørk. Dersom jeg tar feil, så kunne jeg tenke meg å lese noe av ham.

T. C. Boye er litt av en litterært begavet skrue :-) Jeg leste The Tortilla Curtain/Tortilla på grensen for snart 4 år siden da jeg plukket opp et brukt eksemplar i ei sjappe i Berlin. Hadde aldri hørt om forfatteren, men ble gledelig overrasket over bekjentskapet og slukte romanen. Deretter leste jeg hans Budding Prospects og lo høyt mange ganger mens jeg leste! Den må du bare lese - det er en skikkelig god røverhistorie samt at den er ganske så vittig fortalt :-D Boyle er en mester i å anvende og tøye språket, så jeg har absolutt tenkt til å lese mer Boyle. Jeg var borti et par podcaster hvor han var intervjuet også, men kommer ikke på hvor i farten.

For øvrig så oppdaterte jeg hovedinnlegget mitt fordi jeg kom på at det er 15 år siden 9/11 på søndag. Dersom du har noen innspill ift det, så bare kom med det :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jo da, krira, det er mørkt, til tider avgrunnsmørkt. Men også tidvis utrolig vakkert, reflektert, nysgjerrig, ofte med en god porsjon humor (riktignok beksvart). Som nevnt skrev Sæterbakken usedvanlig godt. Og ikke minst var han en modig forfatter.

Hvis du likevel skulle få lyst til å prøve deg, anbefaler jeg at du begynner med essaysamlingen Dirty Things. Min personlige favoritt er så langt S-trilogien (som består av romanene Siamesisk, Selvbeherskelse og Sauermugg). Tror også de fortsatt er å få kjøpt enkeltvis.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Heidi LSigrid Blytt TøsdalTuridmajaTanteMamieHilde Merete Gjessingmay britt FagertveitJoannMorten BolstadGrete AastorpTjommimgeAnne-Stine Ruud HusevågBente NogvaSivHanne Kvernmo RyeConnieBjørg Marit TinholtEli HagelundLeseberta_23Marianne MReadninggirl30Mads Leonard HolvikMarianne  SkageIna Elisabeth Bøgh VigreTine SundalHarald KPirelliTone HFride LindsethelmeEllen E. MartolPetter Nikolai HansenMalinn HjortlandBjørg RistvedtHeidi HoltanFindusTralteKirsten LundAvaKjell F Tislevoll