I kapittel 27 drar Richard for å sjå på flystripa i Uli, der den svenske aristokraten grev von Rosen driv flytokt for Biafra med sitt eige vesle småfly. Adichie eller oversetjaren Mona Lange bommar når dei skriv at det er jetfly, Rosen nytta bittesmå propellfly til oppdraga sine.

skriv bildebeskrivelse her

Eg fann denne sida om Rosen sin innsats i Biafra-krigen, som trass ein etter min smak litt for sleivete stil likevel fortel ei fantastisk historie. Seier meg samd i artikkelforfattaren at dette er materiale for ein kinofilm.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Med det same eg er inne på militært materiell frå boka, dette er ogbunigwe-mina som dei biafranske ingeniørane utvikla. Fæle greier.

skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så lurte eg fælt på kva desse pisangane som dei av og til dreiv og steikte til mat var for noko? I Indonesia tyder "pisang" banan, har eg funne ut, og pisang goreng er steikte bananar. Kan det vere at dette namnet på retten har vandra frå Indonesia til Nigeria? Skulle vært moro å vite om det også er "pisang" som er nytt i den engelske originalteksta.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Høres rimelig ut at det er snakk om matbananer. Det brukes i alle fall i andre land i Vest-Afrika (husker ikke hva Adichie skriver på engelsk, men om du gir en nærmere angivelse av kapittelet kan jeg sjekke hva det står i originalen). Matbananer/kokebananer, som kalles plantain på fransk, må ikke forveksles med de søte bananene vi har blitt vant til her i landet; de førstnevnte er giftige i rå tilstand, og brukes litt som vi bruker poteter når de er varmebehandlet. (Friterte med chilisaus er de skikkelig gode...)

De kalles visst "plantains" på engelsk også – og jeg lurer på om ikke det var dét Adichie skrev om? Her er en artikkel om forskjellen på bananas og plantains, og om bruken av sistnevnte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg heldt på å leite meg ihjel etter pisangar i teksta, meiner det var nevnt 4-5 plassar i boka men det var grisevanskeleg å finne det igjen. Men endelig, på slutten av kapittel 16 (ca 1/2 side før slutten):

"... annenhver dag står en flokk kvinner fra avsidesliggende landsbyer utenfor kasernene med jams og pisanger og frukt til soldatene."

Kokebananar kjenner eg godt frå Brasil. Ein favoritt til morgon- eller kveldsmåltidet. Lokalt kallast den "banana-comprida" som blir "lang-banan" på norsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"...bringing yams and plantains and fruits to the soldiers" står det i originalteksten. Beklager at det tok så lang tid før jeg fikk lett det frem! Og at de bruker kokebananer i Brasil også var i grunnen ikke noen overraskelse – men kjekk tilleggsopplysning. Når var det vi skulle spille Trivial Pursuit, sa dere? ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Supert, då er den saka grundig oppklara.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Engelskmannen Richard var særs fascinert av oldtidsfunn av flotte bronsegjenstandar frå 800-talet i Igbo-Ukwu. Sjå også denne sida. Kan dette ha vært den krukka han forelska seg spesielt i?
skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka blir neste bokkjøp! Men vet du om den kommer innbundet, har bare funnet paperback!?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sjekk Boklubben.no - der ser det ut som de har den innbundet for 50 kr!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for tipset, men jeg klarer ikke å finne den innbundet, tror du at du klarer å sende en link? Sjekket Boklubben.no, men fant bare pocketutgaver der, men jeg har nok ikke alltid øynene på rett plass!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, sorry altså, nå ser jeg at det står ikke i salg på den"........

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det spiller ingen rolle, bare at det står at den er innbundet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det sto ikke det, men det sto førpris 262, så da må den jo være det.... Men utsolgt:-(

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg klarer visst ikke link, men hvis du går på Google og søker en halv gul sol kommer den først på søkeresultatet:-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spørs om du må satse på bruktbok dersom du skal ha harde permar. Eg fann mi utgåve på eit bibliotekssal.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk, får bare fortsette å lete, den dukker nok opp, pleier å vær heldig når jeg besøker bruktbutikker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

RisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinHarald KBeathe SolbergAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveigTove Obrestad WøienAvaAnne Berit GrønbechMarianne  SkageAnne-Stine Ruud HusevågGrete AastorpMartinMorten BolstadJan-Olav SelforsHeidiEllen E. MartolIngeborg GPiippokattaLeseaaseTonje SivertsenJakob SæthreGro-Anita RoenKirsten LundStig THanne Kvernmo RyeAndreas HesselbergToveLogikaKaramasov11Agnete M. Hafskjold