Det har i flere diskusjoner her inne blitt nevnt at ikke alle har like god plass som de kunne ønske til bøkene sine hjemme hos seg selv. Det har også vært diskutert hvilke biblioteker rundt om i Norge og verden som er folks favoritter. Og hvis man skulle åpnet sitt eget bibliotek, hva skulle det hete/sett ut osv.
Men det jeg har lyst til å vite noe om, siden jeg fantaserer så mye om det selv, er hvordan ville DITT "bibliotek" hjemme sett ut? Hjemmebiblioteket? Bokhylla hjemme? Hvis du hadde all plass du ville til å bygge på, og alle penger/midler du måtte trenge, og du virkelig hadde satt fantasien ut til livet.

Her er min drøm(en liten smakebit), slik "kjapt og enkelt" forklart - for de som ikke lever inne i mitt merkelige hode og kan se det fantastiske jeg drømmer om:

Stort, så klart. Høyt under taket, 8-10 meter minst!, slik at jeg må bruke en rullende stige festet til bokhylla for å nå bøkene på de øverste hyllene. Veggene skal være dekket av store bokreoler, delt inn i hyller og rom for god organisering. Hyllene skal være mahognyfarget. Skal også ha en stor, fin, "gammel" og solid skrivepult i matchende stil og farge. Med en god kontorstol hvor jeg kan sitte å jobbe og skrive. Som pynt på pulten skal det stå en sort fjærpenn i en holder og et blekkhus med svart blekk. I et hjørne skal det stå en deilig ørelappstol med tilhørende krakk og godt leselys for en god leseopplevelse.
Har alltid drømt om å ha et bibliotek som minner om et lite museum for gamle ting og artefakter. Med duppeditter, kunst og samleobjekter. En god blanding mellom lagerrommet fra serien Warehouse 13 og kontoret til Indiana Jones. Gamle kart. Masse gamle småfly hengende i snorer fra taket. Amelia Earhart. En replika av Titanic. Kunst og malerier, tegninger og gjenstander fra Leonardo DaVinci. En sarkofag i et hjørne. Små egyptiske gjenstander strategisk plasert "rotete" omkring. Og for litteraturen - bøker i alle sjangre og språk, flere prakteksemplarer av bøker, oppslått og utstilt i hvert sitt bokpodie dekket med glasslokk. Og den ene veggen vil ha en spesialbokhylle fylt opp av "gamle" skrift ruller.

Godt sagt! (15) Varsle Svar

Viser 30 svar.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tidligere har jeg skrevet om de store bibliotekene som fascinerer meg og jeg nevnte Tønsberg Nøtterøy bibliotek, nye København bibliotek og aller mest The Long Room biblioteket til Trinity College i Dublin. Men dette er store bibliotek.
Mitt bibliotek er et heller lite rektangulært rom med bokhyller fra gulv til tak på den ene kortveggen og halve langveggen der det kommer et vindu, og ny bokhylle på nesten halve den andre langveggen der det også er plass til et lite skap og selvsagt døra. Inn mot det ene hjørnet står det en god lenestol med leselys. Den siste kortveggen er det en liten sofa og med et bord i midten. På skapet ligger det en stor familiebibel oppslått og på veggene som ikke er dekket av bokhyller er det bilder, en side fra Book of Kells ( selvsagt må det være bilder fra Irland) og noen familiebilder, barnebarn. Det er plass til et minimusikkanlegg. Jeg regner med at det er plass til maks 1000 bøker, resten får bli oppbevart andre steder. Jeg trenger ordbøker og andre oppslagsbøker, litteraturhistorie for Norge og hele verden, noen biografier, historiebøker og selvsagt noen gode atlas. Jeg har noen gamle bøker og noen av spesiell verdi for meg som selvsagt må få plass...og resten er det bare å fylle opp.
Dette er faktisk slik mitt bibliotek ser ut, nesten. Et lite rom på ti/ tolv kvm og med en liten opprydding og litt justering blir det en fin og lun hule. De store palassene av noen bibliotek kan jeg besøke og beundre på feriereiser, men å ha et slikt kunne jeg aldri tenke meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Eg vart so inspirert av dette at eg brukte ein heil del tid på å snekra saman mitt eige bibliotek og dela på bloggen min. Som fleire her nemner er det sterkt basert på biblioteket i Skjønnheten og udyret - det må vera alle ungjenter sin draum å kombinera bøker og romantikk på den måten. Men det er sjølvsagt diverse endringar lagt inn - mellom anna skal mitt vera mindre, fullare, med meir behaglege møbler, og - viktigast av alt - eit hemmeleg rom.

Fram til eg får bygd meg eit slott (eller iallefall eit stort påbygg), får eg nøya meg med ei krå av stova. Der står ei gamal stålampe, ein (diverre ikkje svært behageleg) lenestol og to av bokhyllene mine (nr. tre står på kontoret og fire og fem på jenterommet heima hjå mamma og pappa). Det er ikkje so verst det heller, i eit kollektiv - men helst går eg og ventar på at Udyret skal by meg sitt.
skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mitt drømmebibliotek har belle i "beauty and the beast"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg vil gjerne komme på besøk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Drømmebiblioteket mitt strekker seg over to etasjer, med høyt under taket og en liten balkong og rullende stiger. Stort skrivebord, og gode stoler. Biblioteket/kontoret til Hannibal Lecter i TV-serien Hannibal er nok ikke så langt unna det jeg drømmer om.

Jeg måtte hatt en stor seksjon til fantastisk litteratur, altså fantasy sci-fi, horror og andre nærliggende sjangre, og en romslig seksjon til tegneserier. Resten av skjønnlitteraturen ville stått alfabetisert etter forfatter. Det ville også vært hyggelig med litt stilig nips og noen trykk og/eller plakater rundt omkring - gjerne tegneserierelatert.

Bibliotekkatt måtte jeg også hatt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har også veldig sansen for biblioteket til Hannibal. Skulle gjerne ha hatt noe lignende, men helst med lange vegger så jeg kan ha stige med hjul. Har hatt lyst på det helt siden jeg så Hokus Pokus Kosteskadt da jeg var liten. Ellers synes jeg The Long Room ved universitetet i Dublin ser bra ut. Virket litt trangt der, så kunne tenkt meg rommet litt bredere. Men de alkovene kunne passet perfekt til å samle sjangere på en oversiktlig måte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et eget rom til bøkene hadde virkelig vært noe, jeg drømmer ikke om noe annet enn innebyggede bokhyller og plass til en virkelig god sofa eller til og med en seng. En leselampe bak sofaen og en trygg plass til stearinlys. Og en sånn gammeldags globus, oppdatert selvfølgelig, det har jeg alltid hatt lyst på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og selvfølgelig stativer og slikt der jeg kan sitte i overspagat mens jeg leser!!! Mmmmm, himmelsk!!! Bedre enn å sitte hjemme med den ene foten på sofaen i allefall.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mmmm, for en nydelig plass du beskriver... Jeg har mye rart i hyllene mine utenpå bøkene nå, så jeg kunne tenkt meg å få "nipset" bort... Å slippe doble rader hadde vært herlig. Inni en litt skjermet krok ville jeg gjerne hatt en diger godstol og skammel, et par digre puter, et lite bord til tekoppen (gammelt engelsk servise, selvsagt) og de bøkene som er under lesing. Åpen peis like ved. Hyllemetervis, gamle kart på veggene (glad i kart) og gjerne en 1700-talls barskap-globus og et Chippendale-skatoll (de er ikke billige... au! Men såååå fine - "tusen" små rom og hemmelige skuffer). Utenfor døra inn kunne det godt sett klosteraktig ut med tjukk eikedør og over døra teksten "Sanctorum"... Må bare vinne skikkelig i lotto først...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvis du noen ganger får til en sånn bibliotek, må du invitere meg til te, småkaker og lesedag!!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hjertelig velkommen, Rebecca, skal si i fra om det kommer i orden, jeg ;-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Høres ut som et fantastisk bibliotek :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

etter å ha lest om alle disse fantastiske drømmebibliotekene så kjennetegner noen ønsker mitt bibliotek,så slik er mitt her hjemme: en liten krok bak peisen(så får ihvertfall varmen),mange bokhyller,men ikke noen førsteutgaver dessverre,gode stoler,store vinduer,utsikt mot havet,en klokke uten batteri,og til slutt en fin bibliotekkatt:-) Det eneste jeg savner er ro og fred til å lese !!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

"Det eneste jeg savner er ro og fred til å lese !!"

Hehe, ja, det tror jeg nok det er flere av oss som savner litt mer av i hverdagen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skulle ha vært artig å ta en kikk i det gamle biblioteket i Alexandria som ble ødelagt på 300 tallet. Der var det mange gamle skriftruller om verdens opprinnelse osv.....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I utgangspunktet, British Museum Reading Room, (tidligere British Library):

skriv bildebeskrivelse her

Men, jeg trenger ikke se alle bøkene mine, (så de det eventuellt ikke er plass til kan jeg ha annensteds - så lenge de er lett tilgjengelig), så jeg kan klare meg med en god stol, peis, mulighet til å lytte til musikk og noen bokhyller. I all beskjedenhet...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mitt drømmebibliotek ville nok vært ganske likt Gert Nygårdshaugs bibliotek. Men jeg ville gjerne hatt bibliotek-katt og egen mumie. Og utsikt over havet.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Den viktigaste rekvisitten er eit magisk ur som får tida til å gå veeeeldig sakte medan eg les.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det må være lyst, store vinduer, myke fluffy tepper og puter som svømmer i store myke sofaer!!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Drømmebiblioteket du beskriver fikk meg til å tenke på Sir Walter Scotts hjem Abbotsford i Melrose. Men så vidt jeg husker hadde han en slags balkong i biblioteket, så han slapp din rullende stige. Ta en tur innom når du skal til Skottland.
http://www.scottsabbotsford.com/visit/the-house/the-library/
Mengder med nips i hele slottet, men småfly så jeg ikke, hø, hø.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bare den tekstsiden om Scotts bibliotek var jo spekkfull av spennende opplysninger - for eksempel hadde jeg aldri hørt om chapbooks før. Og hvorfor var ekteskapet mellom George IV og dronning Caroline scandalous? Her må det visst googles... Takk for lenken - her fikk jeg et nytt punkt på listen over steder jeg gjerne skulle avlegge et besøk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og ikke minst - de skatologiske satirene (hva nå det måte være) fra Sir John Harrington, oppfinneren av vannklosettet. Det er sånt man blir adla for i The Great Britain!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde hørt ordet - men måtte slå opp i wikipedia. Scatology handler om det som havner nedi vannklosettet, for å unngå å gå mer i detaljer om saken. Så han Johnny hadde nok en utpreget særinteresse, for å si det slik.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

... og det gikk plutselig et lys opp for meg - kan det være på grunn av oppfinner-Johnny at i alle fall amerikanere iblant omtaler et toalett som "the john"? Hva man i så fall kan finne ut her på bokelskere.no....

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sidan eg har eit av dei mest autorative verka om temaet i bokhylla, Julie L. Horan sin "The Porcelain God", måtte eg bla litt i den. Her er det Horan seier om det du spekulerer på:

"The origin of "john" as a name for the toilet first appeared in the early twentieth century. However, other forms of the proper name, John, have long been associated with the privy. From approximately 1530 until 1750, "Jake's" referred to the privy. John Harington's book, The Metamorphosis of Ajax, probably received its name, Ajax, from a slang of "Jake's place." By the 1770's, Jake had been replaced by "Jack.""
(s. 139)

Så svaret er, slik eg tolkar det, "kanskje".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har vært med på å føre tråder ut på de rareste vidder - men dette tror jeg må være en av de underligste viddene hittil. Og ellers tolker jeg ditt sitat slik at jeg ikke skal sette alle pengene mine på min egen tolkning. ;P

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Green's Dictionary of Slang suggests john is possibly short for cuz john, a usage which it dates back to a Harvard College regulation from 1734:-

216:20 No freshman shall mingo against the college wall or go into the fellow's cuzjohn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Utrolig hva du finner ut. Og det i en tråd som er en spin off fra en spinnoff. Jeg får si som min demente venn: Dette var helt nytt for meg.
Forøvrig:
“It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.”
Dette sitatet har overhode ikke noe i denne sammenhengen å gjøre, men som du sier: Hva man kan finne ut på bokelskere.no.
Sitatet er forøvrig henta hos Upton Sinclair.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sinclair? Da er vel ringen sluttet, i grunnen - vi har jo snust litt på litteraturens Sinclairer for ikke så lenge siden. De er fremdeles ikke så kjent for meg at jeg er i stand til å sitere dem - men det trenger jeg jo i grunnen ikke bli heller, så lenge jeg har bokelskere.no og kan få sitatene gratis og franko der. ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

PiippokattaMarit HøvdeBertyTone SundlandStig TTheaKaren RamsvikHilde Merete GjessingMads Leonard HolvikRisRosOgKlagingEllen E. MartolToveKaramasov11VibekeChristoffer SmedaasINA TORNESKirsten LundLise MuntheCathrine PedersenAnneWangBjørg L.BookiacHilde H HelsethTrude JensenHarald KBjørg Marit TinholtEvaHelena EJulie StensethBerit B LieTor-Arne JensenBenteBeathe SolbergAnnaCamillaMathiasAina LøhreTuridmajaTine SundalPirelli