Det er interessant å se hvordan McCullers' ulike noveller kretser om de samme typer relasjoner - som å dømme etter forordet i denne boken, har mange likhetspunkter med forfatterens egen biografi. Forholdet til musikk er ofte flettet inn i historien - McCullers var selv en lovende pianist i oppveksten, og dette er en erfaring hun bruker i mange noveller. Hennes far hadde en "jewellery" (jeg oversetter ikke - for som det går frem av fortsettelsen her, er det ikke en ren gullsmedforretning) i den lille byen hun vokste opp, og i flere av historiene hennes er hovedpersonen en gutt eller jente som på lørdager er med faren i butikken og ser arbeidsbenken der faren reparerer klokker. Disse detaljene opplever jeg likevel som "praktiske løsninger" for forfatteren - ved å bruke egne erfaringer til å bygge opp en rammefortelling og et troverdig miljø, kan hun konsentrere seg om å bore dypt i det jeg oppfatter er hennes egentlige kjernetema: den vanskelige - eller kanskje totalt umulige - kjærligheten. Som fortelleren sier i novellen Sucker:

There is one thing I have learned, but it makes me feel guilty and is hard to figure out. If a person admires you a lot you despise him and don't care - and it is the person who doesn't notice you that you are apt to admire. This is not easy to realize.

Igjen og igjen utforsker forfatteren dette problemet: den du kan få, vil du ikke ha - den du vil ha, kan du ikke få. Og til syvende og sist vil kjærlighet føre til dyp fortvilelse. Flere kritikere og lesere har i årenes løp gjort et poeng av at Carson McCullers (og også hennes ektemann) skal ha vært bifil - og at dette påvirket forfatterskapet. Jeg synes en slik lesning er mindre interessant - særlig fordi mange av novellene handler om barns kjærlighet til et idolisert familiemedlem; disse novellene underbygger for meg at McCullers ikke utelukkende utforsket kjærlighet med et "partnerskap" eller en "voksen tosomhet" (seksualisert eller ei) som mål.

McCullers skriver innsiktsfullt og levende om menneskers innerste og sanneste følelser, og ved å kontrastere heftige, indre konflikter med hverdagslige gjøremål og observasjoner skaper hun spenning i historiene og engasjement hos leseren. Såvidt jeg vet, foreligger kun langnovellen "Balladen om den bedrøvelige kafe" (som også står i novellesamlingen som denne omtalen gjelder - flere bokelskere har kommentert Balladen... i denne bokomtaletråden og i denne bokdiskusjontråden) og romanen "Hjertet er en ensom jeger" på norsk. Jeg anbefaler på det varmeste Carson McCullers' forfatterskap - i USA har hennes verker status som moderne klassikere, og hun fortjener også mange norske lesere!

Mitt terningkast: 6.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Ingunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandiKirsten LundTrude JensenGitte FurusethTone SundlandJon Torger Hetland SalteAlice NordliIngvild SMonica CarlsenChristoffer SmedaasRoger MartinsenTove Obrestad WøienBjørg Marit TinholtkntschjrldHanne Kvernmo RyeLene AndresenLeseaaseSissel ElisabethTurid KjendliemgeelmeKjerstiFindusGrete AastorpBerit RStine SevilhaugTherese HolmBeathe SolbergHarald KMads Leonard HolvikPrunellaLailaHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar h