Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Oi, dette tenkte jeg ikke over i det hele tatt. Ganske sjokkerende, om det stemmer. Maria virka da normal etterhvert? Tolka det mest som at hun fremdeles var i svært dårlig forfatning pga. Hans' dødsfall og på mange måter hadde resignert. De beskriver jo hennes tanker om drømmene i livet osv., som jeg tolker er skildringer av hva hun tenker ETTER at hun er tilbake på øya. Og slik kunne hun vel ikke tenkt om hun var lobotomert...?

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Informasjonen om at det fantest tidlegare psykokirurgiske inngrep har eg henta frå den engelske wikipedia-sida om lobotomi:

Prior to the 1930s, individual doctors had infrequently experimented with novel surgical operations on the brains of those deemed insane. Most notably in 1888, the Swiss psychiatrist, Gottlieb Burckhardt, initiated what is commonly considered the first systematic attempt at modern human psychosurgery.

Men eg har ikkje funne noko meir om kva type inngrep dette handla om, og langt mindre om det var norske fagmiljø som prøvde seg på denne type inngrep tidleg på 1900-talet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

æææ - Jostein, da! Jeg har ikke lest boken ennå, og behendig unngått å lese selv vaskeseddelen for ikke å få med meg for mye av handlingen - og så planter du en sånn opplysning rett i fleisen på meg slik at jeg MÅ se den bare ved å skumme gjennom diskusjonsoversikten på bokelskere.no! Og det funker vel neppe med en spoileralert på selve trådstarten... isj, dette var ugreit, du.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Beklager, har lagt inn spoileralert no. Det hjelper jo ikkje deg, men kanskje for nokon andre? Men som du er inne på, tittelen vil uansett visast.

Når det er sagt, så oppfatta eg ikkje den omtalte hendinga å vere mellom dei mest sentrale i boka, og såg ikkje behovet for spoilervarsel. Men eg ser jo no, etter at du tok det opp, at andre kan oppfatte det på ein annan måte.

Håper du kan skrive litt om korleis du oppfatta boka etter at du har lest den. Det er framleis mange ting eg lurer på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha - men du vet at de første ordene i tråden synes jo på diskusjonsoversikten fremdeles, da, så problemet består.... Kunne du legge inn en mer "nøytral" førstesetning i trådstarten din, kanskje? (Jeg er kanskje både pirkete og storforlangende nå, men altså....)

Jeg gleder meg til boken, Roy Jacobsen er e.m.m. en av de beste nålevende norske forfatterne, så jeg venter meg store ting! Skal forsøke å "melde fra" når jeg har lest boken - men vær forberedt på at det kan drøye litt før jeg kommer så langt. Jeg har mange bøker i kø! ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

No, tenkjer eg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jessssss!TAKK. :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sidan denne tråden no dukka opp at frå gløymselen; eg ser frå boksamlinga di at du har markert denne boka som "lest". I ettertid, oppfattar du opplysinga eg kom med som ein spoiler, eller var det såpass på sida av handlinga at det ikkje betydde noko?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oj da, Jostein - nå ble jeg tatt på sengen! Jeg må ærlig innrømme at jeg husker ikke akkurat de passasjene fra De usynlige lenger (til mitt forsvar: det er nå gått tre år siden jeg leste den) - jeg har senere (sist vinter) lest oppfølgeren Hvitt hav, og husker i dag den boken bedre. Altså, jeg husker godt at jeg virkelig likte De usynlige, men detaljene i boken.... njei, ikke godt nok til at jeg kan svare på spørsmålet ditt i dag! Det beste (?) jeg kan prestere, er å si at jeg fortsatt oppfatter en mulig lobotomering som en så sjokkerende potensiell del av en boks handling, at jeg foretrekker å ikke få den muligheten luftet før jeg selv leser boken.... Men dét var jo overhodet ikke det du spurte meg om!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hm interessant det med tidsperspektivet her.. Jeg tenkte også lobotomi, fordi hun hadde disse arrene ved tinningene.. Enten er resaerchen ikke helt god, ellers er wikipedia ikke rett, eller så kan det ha vært den tidens elektrosjokk som også satte slike merker? Noe mer vet jeg ikke uten at jeg også må forske mer på dette..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har ikke noe vettug informasjon å komme med. Jeg måtte bare få komme med et aldri så lite gledes hjertesukk over at verden har gått videre og ikke lenger utfører lobotomi som vanlig praksis! Eller gjøres det ennå, i en ikke fullt så menneskefiendtlig versjon?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

BenedikteAnniken RøilAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnne-Stine Ruud HusevågHarald KEgil StangelandLailaMads Leonard HolvikPiippokattaBjørg RistvedtSynnøve H HoelAneSiw ThorbjørnsenIngeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadAmanda AGrete AastorpBente NogvaLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne Jensen