av Helga Flatland. Utgitt 2012 på Aschehoug forlag.

Dette var en helt suveren roman! Oioioi!

I omtalen står det:

"Julie har mistet broren Tarjei i Afghanistan-krigen. Der døde også vennene Kristian og Trygve. Alle var de fra den samme bygda.
"Alle vil hjem. Ingen vil tilbake" handler om de etterlatte. Julie, nabogutten Sigurd som var forelsket i Trygve, og Mats, Julies tilsidesatte kjæreste, er i ferd med å etablere sine voksne liv i skyggen av sorgen. De vet at de må komme seg videre etter katastrofen som har rammet dem, og de møter utfordringer i seg selv og i forholdet til de andre, og alle merker på sitt vis hvor møysommelig og krevende det er å komme hjem - til seg selv og alt som må rives opp og bygges på nytt.

"Alle vil hjem. Ingen vil tilbake" forteller engasjerende og nært om tilhørighet, identitet og avgjørende valg i livet".

Innimellom måtte jeg legge ned romanen for å sukke høyt for meg selv. Jeg kjente på ubehaget underveis i lesingen, men klarte ikke å gi meg. Man drives videre og bare må lese mer om Sigurd, Mats og Julie. Mats må vente lenge for å få fortalt sin del av historien, men han får fortelle, og avslutter også romanen. Det overrasket meg litt, fordi jeg fant Julies og Sigurds historier mest gripende (og rystende). Jeg skulle gjerne lagt ut utdrag, men da hadde jeg kommet med noen reale spoilere. Flatland skriver rystende godt om sorg, og om hvordan mennesker kan gå slik inn i seg selv på grunn av sorg at de nesten ikke kommer ut levende på andre siden. Sorg bearbeides på forskjellige måter, og noens liv stopper også opp. I tillegg vil jeg påsta at denne romanen også tar opp emner som (manglende) kommunikasjon og hemmeligheter.

Dette var helt klart en av årets store høydare! Jeg gleder meg til å lese Flatlands Bli hvis du kan. Reis hvis du må. Det er mulig jeg tar disse to romanene i feil rekkefølge, men pytt pytt. Dette var på ingen måte en trivelig romanen, men den setter spor vil jeg påstå!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Det stemmer at Bli hvis du kan, kommer først. Bok nummer tre kommer nå i høst og heter Det finnes ingen helhet. Jeg har likt bøkene hennes veldig godt, og gleder meg til treeren :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg holder på med den siste nå. Liker at flere bøker omhandler samme hendelse. Synes ikke at for mye gjentas heller, og det er imponerende!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Beathe SolbergKari MeretePi_MesonTurid KjendliePiippokattaKirsten LundTorill RevheimBjørg RistvedtHarald KLinda NyrudTone SundlandIngunn SJulie StensethSolveigMonica CarlsenJBStine SevilhaugTone HRufsetufsaEgil StangelandsvarteperMargrethe  HaugenTine SundalHildeToveHeidiTine VictoriaHelen SkogAndreas BokleserTerje N AbuslandHilde Merete GjessingHenrik  Holtvedt AndersenBjørg L.Amanda AAvamgeGodemineReadninggirl30Lisbeth Marie UvaagAstrid Terese Bjorland Skjeggerud