Hva er utgangspunktet for de terningkast du gir bøkene? Hvilke faktorer lar du innvirke? Er det utifra hvor godt språk forfatteren har, hvor interessant plottet er, om du liker hovedpersonen, om du gjenkjenner deg? Flere har nevnt at bøker de har lest flere ganger, med års mellomrom, har de likt bedre eller dårligere når de leste den igjen. Dette ville vel også innvirket på terningkastet man gir, altså hvilken livsfase man selv befinner seg i?
Viser 16 svar.
Jeg gir utelukkende terningkast til de bøkene som jeg ofte leser om igjen, som jeg oppdager noe nytt i, hver eneste gang.
Jeg synes dette var en interessant tråd, og derfor ville jeg svare, selv om det er noen uker siden sist.
Jeg synes også det er vanskelig å gi terningkast. Det burde vært hvertfall 8-10 sider på terningen!
Jeg tenker ikke på hvordan språket er når jeg gir boka terningkast, men jeg tror nok at det har mye å si for terningkastet uansett, fordi det har mye å si for leseropplevelsen og det er den jeg gir terningkast.
Derfor gir jeg gjerne et høyt terningkast til en fjortissbok som jeg elsket da jeg var på den alderen, men som jeg nå ikke hadde hatt noe særlig glede av å lese.
Jeg er helt enig med deg. Slik gir jeg også terningkast...Terningkastene er veldig subjektive, og nesten helt private:)
Interessant å se hva andre mener om dette. :)
Jeg gir terningkast utifra følelsen jeg sitter igjen med etter å ha lest boken. Det er jo mange ting som påvirker leseopplevelsen, deriblant språk og komposisjon, så dette er jo også en del av vurderingen jeg gjør. Er det dårlig språk vil jeg ikke nødvendigvis bli like hektet som om den hadde vært godt skrevet.
Gir seksere til bøker som får meg til å fullstendig glemme det virkelige liv mens jeg leser, og som jeg skulle ønske ikke var slutt når jeg er ferdig. Gir enere til bøker som jeg lurer på hvorfor i all verden jeg gadd å lese ferdig. Synes av og til det er veldig vanskelig å sette karakter på bøkene, som nevnt tidligere hadde det kanskje vært lettere med en skala fra 1 til 10.
Setter karakterene egentlig bare for min egen del, har lest så mange bøker opp igjennom at det er vanskelig å huske alt. Og nå har jeg endelig en måte å finne igjen alle bøkene jeg syntes har vært bra, og eventuellt lese på nytt. :)
Mine kriterier er følgende:
Dette terningkastet gir jeg aldri, for bøker som er så dårlige fullfører jeg ikke.
Dårlig språk og lite interessant historie. Bøker som kun engasjerer nok til at jeg gidder å fullføre.
Dårlig språk eller lite interessant historie. Finnes gode elementer med boken, men helhetsinntrykket trekker ned.
Bøker som gir meg en fin leseropplevelse der og da, men som blir fort glemt og som jeg ikke ønsker å lese om igjen.
Bøker som gjør inntrykk, som jeg tenker på i lengre tid og som har både godt språk og en interessant historie. Bøker jeg må ha stående i hyllen selv om jeg har lest dem.
Vanskelig å beskrive dette terningkastet. Bøker jeg elsker, som engasjerer fullstendig, uten at jeg nødvendigvis kan peke på nøyaktig hvilke detaljer som gjorde at jeg likte den så godt.
For meg betyr det mye om boka har gitt meg noe på en eller annen måte, og i det hele tatt hvilken følelse jeg sitter igjen med når jeg legger fra meg boka ferdiglest.
Innholdet i boka er det viktigste, men uansett trekker jeg alltid fra et terningkast hvis jeg reagerer på dårlig språk og gir alltid et ekstra terningkast hvis jeg er imponert over måten boka er "komponert"
Alle bøker med terningkast over tre regner jeg for bøker som er verdt å lese.
Mine terningkast er et resultat av følelsen jeg har når jeg lukker boken etter siste setning.
Urettferdig mot boken? Jada. Hvis boken er bedre mot slutten enn den treige innledningen vil dette veie tyngst, fordi det er dette jeg husker akkurat der og da.
Ingen litterære kvaliteter blir vurdert, kun opplevelse av boken.
Jeg gir terningkast utelukkende på leseropplevelse.
Måling av kvalitet overlater jeg til de som er utdannet til det:)
Værsågod: en stjerne....
Jeg er veldig fristet til å si helheten i boka. Men det blir for enkelt. Jeg setter karakter ut fra flere kriterier. Språket er så klart viktig. Jeg gir ikke gode karakterer til noen som skriver som en fjortis. Innholdet, altså hvor fengende historien er, hvordan boka slutter, hvor treg den er til å komme i gang osv spiller den største rollen. Også gir jeg litt ut fra følelsen jeg sitter igjen med når jeg er ferdig med boka. Men det viktigste er så klart innholdet.
Jeg synes det er veldig vanskelig å gi terningkast. Mine teringkast er basert på en blanding av den opplevelsen boken gir meg og den litterære kvaliteten på boka. Siden jeg ikke har studert litteratur og vet at mange av dem som er medlemmer her har det, har jeg vært litt restriktiv med terningkastene. Føler litt på dette med prestasjonangst;)
Innrømmer at jeg prioriterer å lese bokanmeldelser hvor det er gitt høye teningkast fremfor lave (naturlig nok)- og på grunnlag av det har jeg ofte funnet bøker jeg liker godt, men som jeg nødvendigvis ikke ville gitt høyeste terningkast.
Godt å se at noen stiller spørsmål ved terningkast. Jeg synes sjøl det er problematisk. Dvs enkelte, få bøker kan jeg uten tvil gi terningkast seks. Jeg synes vel det skal henge høyt, og det er hyggelig å kunne gi seks. Da synes jeg vel at boka er velskrevet, interessant, har "det lille ekstra", men mest av alt har den vel på et eller annet plan berørt meg der og da når jeg leser den. Og kanskje at jeg tror jeg vil mene det samme også om en tid. Men ellers velger jeg ofte å ikke gi terningkast, fordi det virker som en for bastant "dom" over en bok. Jeg mener, de fleste bøker jeg synes er riktig gode, og kanskje ville gi terningkast fem, skulle kanskje hatt en sekser fordi jeg egentlig er fryktelig imponert over at noen skriver en så god bok. Samtidig, hvis for mange får terningkast seks, så forsvinner på en måte muligheten til å framheve en bok som noe bedre enn en annen. Fordelene med terningkast er jo at en slik som her på bokelskere lettere kan sammenligne sin egen smak med andres. For meg er alle bøker fra fire og oppover gode bøker. Det er av og til litt tilfredsstillende å kunne gi lavere terningkast til en bok som ikke har svart til forventningene, oppleves som irriterende eller direkte dårlig. De fleste bøker får likevel ikke terningkast av meg.
Selv om jeg bruker de på denne siden så synes jeg at terningkast er useriøst og unøyaktig. De skulle heller hatt et system fra 1 til 10 eller kun 5 med halve stjerner og slikt. Da hadde det vært enklere for meg iallefall enn å gi en sterk eller svak femmer på terningen, som jo ikke finnes :)
Og ja, du er inne på noe når det gjelder livsfase. Jeg leste Animal Farm igjen ifjor og likte den mye bedre enn da jeg leste den på skolen for over 10 år siden. Så lenge man ikke blir tvunget til å lese bøker man egentlig ikke vil under diverse omstendigheter så tror jeg nok "terningkastene" til folk blir høyere.
Det er veldig mye som påvirker et terningkast. Hvor mye jeg kjedet meg, om jeg begynte å lese fortere og fortere fordi det var spennende, hvor mange ganger jeg plutselig oppdaget at jeg hadde lest ti sider uten å få med meg noe som helst, språket, hvor mye handlingen og temaet interesserte meg, og sist men absolutt ikke minst - kanskje til og med viktigst - hvilken følelse jeg satt igjen med da den siste siden ble vendt. I etterkant kan man også tenke over hva man har fått ut av boken, hva man har lært og om det var verdt tiden. Livsfase har selvfølgelig en betydning på hva man sitter igjen med etter å ha lest en bok. Det handler vel først og fremst om erfaringer. Apropos livserfaringer kombinert med bøker - har selv kjøpt fem brukte bøker hos to personer. Begge gangene har vedkommende kommentert "er ikke disse litt for voksne, da..?". Pfft, jeg er lei av (sosiale) konvensjoner. (Oi, svarte jeg på noe annet enn spørsmålet ditt nå, Bente?)