Hei, jeg lurte på om noen her kunne hjelpe meg med å finne ut:
Hva er temaet i denne boken? Kan dere hjelpe med å forklare litt? :)
Også om hva budskapet er.. Jeg mener kanskje at vi ikke nødvendigvis lærer så mye om dette, siden det er en overnaturlig bok (( Enig ?))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Høres ut som du driver med en skoleoppgave? Synes vel ikke du skal avfeie at den kan lære bort noe fordi den "ytre" settingen er overnaturlig. :) Jeg synes du skal se litt på karakterene og forholdene dem i mellom for å finne frem til tema og budskap. Boka handler om en småby som av en eller annen mystisk grunn blir avskåret fra resten av verden samtidig som at alle over 15 år forsvinner. Det er den ytre settingen. Da kan du for eksempel tenke litt på hva dette gjør med ungdommene. Hva skjer rent praktisk når de voksne forsvinner? Matproduksjon, administrasjon, barnepass, skole osv... Og hva skjer med psyken til ungdommene? Hva er det som gjør at de sliter med å tilpasse seg den nye situasjonen og det tunge ansvaret?

Jeg har lest hele serien, med unntak av den siste boka (som ikke er ute enda), og synes en av seriens styrker er de mange og allsidige karakterene, samt forholdene dem i mellom. Jeg vil si at noe av temaet er hva som skjer når helt forskjellige unge mennesker tvinges til å samarbeide i en krisesituasjon. Grant skriver jo fra ståstedet til mange av karakterene, og man får innsikt i hva de tenker og føler. Jeg ville lett etter tema og budskap i hvordan de håndterer krisen, jeg, og problemene som oppstår der.

Dermed ser du kanskje hvorfor jeg mener at man kan lære noe av bøkene, selv om budskapet kanskje ikke virker helt klart når det er overnaturlig? Krisesituasjonen kunne vært hva som helst - like gjerne realistisk som urealistisk - men samarbeidet og dynamikken mellom karakterene, samt hvordan de reagerer i pressede situasjoner vil være mye av det samme. Det overnaturlige setter problemstillingen på spissen - gjør det mer tydelig.

Michael Grant er forøvrig heller ikke den første til å skrive om dette: Fluenes herre av William Golding ser også på hva som skjer når de voksne forsvinner. Om du har tid til å lese den, kan det hende du synes det er litt lettere å se det jeg snakker om i Gone også.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

Therese HolmBeathe SolbergHarald KMads Leonard HolvikKirsten LundPrunellaLailaIngunn SHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar hKarin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. MartolPer Åge SerigstadSilje-Vera Wiik ValeCecilie69Amanda AKjersti SK. H.Heidi HoltanBrit HonningsvågHarald AndersenRuneEvaBookiacLesevimsaLisbeth Kingsrud KvistenPirelliNorahPiippokattaTurid KjendlieIna Elisabeth Bøgh VigreMonika SvarstadAnneTorill Revheim