Handlingen i boka er lagt til byen Visjegrad i Bosnia, og starter med byggingen av brua over elva Drina på slutten av 1500-tallet, på den tiden Balkan var underlagt det ottomanske riket. Broen var en gave fra den tyrkiske vesiren, men ble til gjennom tvangsarbeid for beboerne i den lille landsbyen. Straffen for manglende adlydelse av vesirens ordre var meget brutal.

Det tok fire-fem år å bygge brua, og da den sto ferdig fulgte en eventyrlig vekst i handelen i området. Kristne, muslimer og jøder levde i relativ fredelig sameksistens, side om side, i mange hundre år, og landsbyen vokste og ble til en by. Livet rundt brua skildres gjennom disse årene og frem til utbruddet av første verdenskrig, som kom etter skuddene i Sarajevo. På den tiden lå Bosnia under keiserdømmet Østerike-Ungarn.

Historiene som fortelles i boka er basert på virkelige hendelser, og det er de mest fantastiske historier som fortelles om store og små hendelser i Visjegrad, byen ved brua over Drina. Etter hvert økte motsetningene mellom de ulike trosretningene, hvilket medførte at de i krisetider ikke lenger sto sammen slik de tidligere alltid hadde gjort. Sånn sett danner boka grunnlag for bedre å forstå de etniske motsetningene som til slutt kuliminerte i krigen i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet.

De litterære kvalitetene i boka beveger seg på et meget høyt nivå, og forfatteren fikk også Nobels litteraturpris for den i 1961. Selv om boka mer er en slags historiebok enn et skjønnlitterært verk i tradisjonell forstand, opplevde jeg et sjeldent driv over den. Jeg måtte bare lese videre og klarte knapt å legge den fra meg. Det er veldig synd at denne boka ikke er å få kjøpt akkurat nå, men jeg er veldig sikker på at den vil bli utgitt igjen og igjen!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Enig med deg i at denne boka bør utgis på nytt! Jeg var så heldig å komme over den i en bruktbutikk. Svært velskrevet kollektivroman om samfunnet omkring broen over elva Drina i perioden 1516 til 1914. Den er en vellykket kombinasjon av skjønnlitteratur og historie, og gir en bakgrunn for å forstå noen av prosessene i et historisk urolig område. Slutter meg til din anbefaling!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka burde noen for lengst ha gitt ut om igjen! Jeg håper i alle fall at flere får øynene opp for denne boka!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt enig, bra at du forsøker å gjøre folk oppmerksomme på denne boken. Jeg elsket den, selv om jeg til å begynne med var litt overrasket over at broen var hovedpersonen. Bøkene hans er å finne i bruktbutikker og antikvariater av og til, men vi skulle absolutt hatt en ny utgivelse av denne på norsk, det er jo en klassiker.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har hittil ikke funnet noen bøker av denne forfatteren. Jeg går med lista over de som har fått Nobelprisen i litteratur i ryggsekken når jeg er ute å "jakter" bøker :) men denne lar vente på seg.
Fint at du hentet bokanmeldelsen din fram i lyset igjen, den har ligget for lenge i det dypeste mørke.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg støtter hundre prosent det dere sier om Broen over Drina, Rose-Marie og Karin. Har lest den flere ganger.
Videreformidler et tips jeg har fått av Solveig Strand om en annen bok av Ivo Andric: Konsulene. Den har jeg ikke lest.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og Konsulene, som er litt mer humoristisk enn Broen over Drina, ble trykket opp på nytt for ikke så lenge siden og er å få på markedet i dag. Den finnes blant annet hos bokklubben, for den som måtte være interessert.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg sier også takk! Den skal bestilles omgående!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare hyggelig det!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk skal du ha!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ingen årsak!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boka er en perle!!!! Den bør opp og frem fra mørket!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fant den på nb.no. Boka høres interessant ut, skal prioritere den i sommer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det gjør du rett i!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MHarald KLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieStig TNerakntschjrldMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mge