Jeg gjenoppdaget denne nylig - en meget vellykket reprise, må jeg si. Bakgrunnen er konflikten mellom kirke og stat i Mexico i første halvdel av forrige århundre. At den katolske kirken ble bannlyst og prestene forvist eller henrettet, hadde jeg faktisk glemt. Historien her handler om den siste gjenlevende presten i en av de sørlige delstatene, som er på flukt fra politiet. Ikke bare bryter han stadig alkoholforbudet - i tillegg utfører han fortsatt kirkelige handlinger.

Skildringene av flukt og forfølgelse er spennende og fylt av tankevekkende betraktninger omkring tro og tvil, plikt og likegladhet, mot og feighet. Graham Greene hadde vært utsendt korrespondent i Mexico i 1938 og kjente godt til forholdene der. At han i tillegg var katolikk sjøl, har nok satt sitt preg på tilnærmingen til noen av de religiøse dilemmaene som "whisky-presten" opplever.

Boka kom ut i 1940, men jeg nøler ikke med å anbefale den for 2012-lesere!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Makten og æren - takk for fin påminnelse, Marit. Jeg er faktisk usikker på om jeg har lest denne. Uansett, skal ha den i bakhodet, som det heter. Graham Greene har mye å by på.
Jo, jeg må ha lest Makten og æren.. men det er lenge siden..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

KserinaEllen E. MartolAkima MontgomeryRoger MartinsenKirsten LundHarald KLene AndresenEvaSynnøve H HoelTonjeRisRosOgKlagingPiippokattaJohn LarsenTheaAnn ChristinRandiAgretemorTone HJulie StensethGrete AastorpGladleserDaffy EnglundReadninggirl30MarianneNAvasomniferumBjørn SturødHanne Kvernmo RyeAnne Berit GrønbechHilde Merete GjessingWenche VargasJarmo LarsenKaramasov11MaikenFlyvebladTine SundalLesevimsaNorahIvar SandLeseaase