Det nærmeste jeg har kommet Kongo er grensebyen Chililabombwe (stilig navn!) i Zambia, og slik situasjonen er i landet for tida er det kanskje ikke tilrådelig å reise dit med det første heller. Men landet har en interessant historie, så å få Historien om Kongo i julegave var en positiv overraskelse.

Landet det er snakk om her er den tidligere "fristaten" under kong Leopold som seinere ble en belgisk koloni. Boka nevner den tidligere franske kolonien Kongo bare når ting der innvirker på den nåværende demokratiske republikken. Som nevnt er historien interessant, og det er skrevet mye tidligere. Jeg har lest Hochschild sitt standardverk om fristaten, Tomm Kristiansen si bok om Stanley og for nyere tid er det korte oppsummeringer i Martin Meredith's The State of Africa. Også i skjønnlitteraturen har Kongo vært omtalt. Mest kjent er Heart of Darkness av Joseph Conrad. Samme tidsepoke (fristaten) er nylig omtalt i Vargas Llosa's Kelterens drøm. Nyere tid er omtalt i John Le Carre's The Mission Song, og Jo Nesbø/Harry Hole var vel innom landet i Panserhjerte?

Men er du interessert i historien kan denne trygt anbefales. Ei omfangsrik bok med mye informasjon. Og bare fotoet på framsida er jo verdt hele boka aleine! Jeg kunne tenkt meg litt mer om tida før europeerne dukka opp, og kanskje og litt mer om avkoloniseringa, hvilke forskjeller var det fra Kongo til andre land? Men boka er altså omfangsrik nok, så slik informasjon får jeg finne meg i å finne andre steder. Forlaget kunne og med fordel brukt litt mer tid på korrekturen. Ellers ei strålende bok!

Neste bok i mitt private Kongoprosjekt er Et mord i Kongo av Morten A. Strøksnes. Det som mangler fullstendig er ei lokal stemme fra Kongo, har noen tips om slike?

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Mange gode og interessante opplysninger her, og boken til Joseph Conrad kjenner jeg til. Selv om jeg har lest bøker av både John Le Carré og Jon Nesbø (har faktisk lest Panserhjerte uten å hefte meg ved at var innom dette "historiske" landet. Vargas Llosas "Kelterns drøm" står faktisk på min ønskeliste (julen nærmer seg..) og etter det du sier her, blir ønsket sterkere. Jo historie har jeg sans for, og hva Afrika angår: Koloniene er jo i tid ikke så langt unna. Også Historien om Kongo tror jeg må med på ønskelisten.
Fint innlegg du kommer med her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et mord i Kongo er forteljinga om drapssaka der nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French blei funne skuldige i dei kongolesiske domsstolane.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Selvfølgelig ! (takk!).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for flott innlegg. Jeg ble ferdig med boken i dag. Fantastisk forfatter. Han har jo bunnløs førstehåndsinformasjon og kunnskap om Kongo. Jeg er enig med det du skriver, og ja, - Harry Hole var i Kongo:) Det var der han fikk panserhjertet som var et torturinstrument, noe som jeg ikke har funnet ut om er fiksjon eller fakta, men etter å ha lest "Kongo", virker det ikke usannsynlig. Jeg syns den mest spennende/skremmende lesningen var Mobutu`s regime. Ble jo bare verre og verre.

Apropos korrektur: i avsnittet om Albert Verbrugghe referer forfatteren til internett, der står det å lese at kveinnene og hunden ble drept, og at den ble liggende i grøften en hel uke. I boken står det at kvinnene og hunden ble drept og at de ble liggende i grøften i en uke. En liten grammatisk feil, men ganske forskjellig betydning.

Jeg kommer også til å lese Et mord i Kongo av Morten A. Strøksnes.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Panserhjerte" er i følge omslaget på boka, og ei skildring inne i den, ein tilstand der bringa er så hardt samanklemt av eit snøras at ein ikkje kan nytte lungene. Wikipedia har ei litt anna forklaring på begrepet, eg har ikkje nok kunskap om medisin til å meine noko om korvidt snøras-situasjonen dekkast av dette.

Torturinstrumentet på omslagsbiletet blei omtalt som "Leopolds eple" i boka. Eg er usikker på korvidt begrepet "panserhjerte" også blei nytta om torturinstrumetet. Nesbø forklarer i dette intervjuet at Leopolds eple er eit produkt av hans eigen fantasi.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Spennande! I mine eigne bokhyller er der lite og ingenting av litteratur frå eller om det afrikanske kontinentet (med forsvinnande få unntak). Skal jammen vere obs på dette ved bokleiting....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliLene AndresenTorTone HEirin EftevandGro-Anita RoenTove Obrestad WøienStein KippersundLars MæhlumHeidi HoltanWenche VargasSolVivaLaLivreReadninggirl30Sigrid NygaardLinda RastengretemorKristine LouiseLisbeth Marie UvaagElisabeth SveeTheaPiippokattaStig TMorten BolstadSynnøve H HoelMalinn HjortlandkntschjrldBerit RBertyFarfalleAnne-Stine Ruud HusevågSilje-Vera Wiik ValeFriskusenHilde H HelsethEgil StangelandNicolai Alexander StyveelmeRufsetufsaHanne Kvernmo RyeJenny Dahl Bakken