Jeg har kopiert bokomtalen fra bloggen min.

Stolthet og Fordom er blant de bestaste kjærlighetsfilmene jeg vet om og Mr. Darcy har jeg falt pladask for… Boka har jeg ikke lest nettopp fordi jeg er redd for å bli enda mer ”forelska” i Mr. Darcy. Derfor skilte boka til Ingrid Schibsted Jacobsen seg ut blant alle andre bøker og jeg visste ganske kjapt etter utgivelsen om boka.

Ingrid er ei jente som er på vei inn i voksenlivet. Hun går siste året på videregående. Hun er en vanlig og ung jente. Men foreldrene hennes behandler ho som nesten en tenåring. Men Ingrid oppfører seg som mye eldre på de fleste områder. Ingrid elsker romantiske bøker og har lite erfaring med gutter. Hun lever i en rosarød verden og tror at kjærligheten i real er som i bøkene og på tv/film. Romanen Stolthet og fordom er favorittboken over alle favorittbøkene til Ingrid.

Kragerø er en by og i Kragerø kommune er det flere øyer. Hovedpersonen Ingrid kommer fra en halvøy utenfor Kragerø. Forfatteren skriver om forskjellene mellom by (Kragerø) og land (øyer). Det kan jeg kjenne meg igjen i siden jeg er oppvekst på en øy (Hovden/Barekstad) utenfor en by (Florø). Men det er også andre ting jeg kjenner meg igjen i blant annet hovedpersonens oppvekst. Det var mye nostalgi i boken. Men allikevel er det litt annerledes. pga. stedforskjeller. Jeg elsker også at hun nevner serier som jeg elsket som ung i et par setninger.

Det blir ofte beskrevet i boka hvordan ulike karakterer oppfører seg i romanen Stolthet og Fordom, og hvordan de ville reagert i situasjoner som Ingrid opplever. Det ELSKER jeg… Men det skulle vel bare mangle når boka tar utgangspunkt i Stolthet og Fordom. Boken handler hovedsakelig om ulike måter hovedpersonen kan treffe Mr. Darcy og oppnå kontakt med han. Det er også viktig for hovedpersonen at Mr. Darcy blir interessert i henne. Men mye av det hun tolker som interesse tror jeg ikke var interesse. De intense og varme følelsene var hovedsaklig hos henne, og derfor ble jakten på Mr. Darcy ensidig. Boken ble dermed ikke så romantisk som jeg trodde.

Det er flere ting som jeg savner med boka. Jeg synest hovedpersonen burde ha blitt utfordret på sin rosenrøde tankegang. For eksempel det kunne ha dukket opp andre gutter som var like kjekk som Mr. Darcy. Jeg skulle også ønske at hovedpersonen var litt mer direkte. Slutten ville jeg hatt annerledes. Den ga svar, men det burde være et mer direkte og avklarende. Dessuten irriterte det meg at alle vennene til Mr. Darcy kaller han for Mr Darcy. Det virket jo ganske unaturlig siden han var Mr. Darcy bare for Ingrid.

Men det er en ting jeg lurer VELDIG på som ingen har skrevet om i sine bokomtaler (etter som jeg har sett), og det er om boka er en selvbiografisk roman. Forfatteren heter også Ingrid og er oppvokst i Kragerø. Boka er veldig virkelighetsnær og da mener jeg ikke først og fremst gjenkjennelse faktoren, men derimot at hun skriver om ekte plasser, butikker, bøker, tv serier, moter. osv. Det er som fiksjon i realistiske elementer. Så mye taler for at det er en selvbiografisk roman.

Det høres nesten ut som at jeg misfornøyd med boka. Jeg må innrømme at jeg er litt skuffa fordi jeg regna med at jeg ville nielske boka siden den tar utgangspunkt i yndlingsfilmen og yndlingskarakteren min. Selv om jeg var misfornøyd med en del i boka så trakk det ikke veldig langt ned. Jeg vil plassere boka midt på treet og anser den som helt grei. Det var ikke den såkalte kjærlighetshistorien som var det best med boka (som jeg trodde), men derimot nostalgien og litteraturreferansene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundPiippokattaLinda NyrudLailaElla_BCarine OlsrødVibekeAkima MontgomeryHarald KHanne Kvernmo RyerubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetilsveinLisbeth Marie UvaagMorten MüllerVannflaskeBenedikteKarin  JensenAnn ChristinbandiniAnneWangEli HagelundSol Skipnesgretemor