Dette er diskusjonstråd for Charles Dickens: Dombey and Son. Heile leseplanen for utvalde verk av Charles Dickens ligg her.

Dombey and Son er også kommentert og/eller sitert her og her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Satt oppe seint i går for å lese ferdig boka, og du verden sier nå jeg....
Historien er proppfull av visdom og dumskap i skjønn forening.
Den største blomsten av personene er for meg uten tvil Kaptein Cuttle, han med sølvskjeene og sukkerklype i lomma, og som har et visdomsord å gi til de som har behov for det i vanskelige situasjoner.
Kjære Edvard Cuttle, nå har jeg gjort dine ord til mine, og jeg blir nok ikke den eneste, for det er viktig for alle å si til seg selv : "Hold kursen".
Smak på ordene folkens, der ligger så mye hjelp og styrke i de to små ordene, sammen er de dynamitt. Si de inni deg når ting butter i mot, og kanskje det kan hjelpe å få ting tilbake på rett spor igjen, ha fokus, hold kursen.

Jeg tror veldig mange bokelskere vil ha stor glede av å lese bøkene, for her stiller Dickens til skue noen mennesker som får sin straff for sitt hovmod og egoistiske handlinger. Her får vi møte de som blir stemoderlig behandlet i urettferdighetens navn, ja så til de grader.
Maxim Gorkij var en stor beundrer av Charles Dickens's bøker, og mente at det var noe av det beste, om ikke den beste litteratur som noen gang har blitt skrevet. Kan ikke si jeg er uenig med han i det.
Hold kursen!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Eg ligg litt etter. Du har klart å vurdere heilskapen positivt, synest eg, men eg vil gjerne leggje til at eg syntest den fyrste delen var best. Her er satiren og ironien stor, anten det nå er forretningslivet eller lærarane som får gjennomgå. Dei aller fleste sitata som eg har samla, kjem frå denne delen. Elles sluttar eg meg til dine kloke ord og skal halde kursen, både på den eine og den andre måten

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg er i gang med Dombey and Son, håplaust langt etter min eigen plan, men eg sleit ein del med Martin Chuzzlewit, som eg opplevde som ein nedtur. Men her er Dickens på topp! For ein kunstnar som klarer å bruke språket til å karakterisere miljø og personar! Gleder meg til å lese resten!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for dine kloke ord, Karin!
Jeg har snaut hundre sider igjen - og er helt fjetret. Dette er flott litteratur (må bare lese nå, så snakkes vi senere!)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har nå startet lesingen av "Dombey og sønn", og det ser ut som det er i god gammel Dickens-stil.
Målet er å holde tidsfristen, ferdig til 30 mai, og det tror jeg skal gå greit.
Vibeke har lest de, noen andre som er i gang eller er ferdig med bøkene?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har lest ferdig Dombey & Sønn og husker den som en typisk Dickens hvor det gode settes opp mot det onde i vanlig eventyrstil. Det er nydelig språk, men handlingen kan til tider bli for inderlig etter min smak. Alt i alt en god leseropplevelse jeg ikke ville vært foruten.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er godt i gang med bind 1, og regner som deg Karin med å holde tidsfristen. Ja, dette er kjente, gode takter - med et islett av mystikk??

Av de bøkene som står igjen på listen, har jeg kun David Copperfield og To byer. Da er det vel på tide å sette i gang jakten på de øvrige. Håper det ikke avstedkommer like mye strev som noen av de andre har gjort :-)

Artig å se hvor langt vi er kommet på leselisten!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

 Siden jeg ble skuffet over den forrige boken (Martin Chuzzlewit) begynte jeg like gjerne rett på neste bok. Her er det fullt av følelser, det er glede, det er sorg, det er vemod og selvfølgelig er det humor. Selv synes jeg første avsnittet i boken setter tonen: 

 Dombey sat in the corner of the darkened room in the great arm-chair by the bedside, and Son lay tucked up warm in a little basket bedstead, carefully disposed on a low settee immediately in front of the fire and close to it, as if his constitution were analogous to that of a muffin, and it was essential to toast him brown while he was very new.

Det er sterke og godt beskrevet karakterer, du har den stolte Mr. Dombey, godhjerta Florence, Kaptein Cuttle med sitt sølvtøy, forfengelige Mrs Skewton, vennlige Mr. Toots, det er flust av karakterer både å mislike og å bli glad i.  

Språket er godt og det er nok av utsagn som bør siteres, jeg valgte å ikke legge ut noen for jeg var redd de ville avsløre for mye. Dette er en bok med lag på lag, mye handling og mye følelser.

Dette er en bok etter min smak, jeg ble faktisk så oppslukt at jeg hadde problemer med å legge den vekk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nå har jeg lest første bok og det har vært en fornøyelse å lese den, smilet kom fram mer enn en gang. Virkelig mange fornøyelige beskrivelser av de ulike personene, f.eks. han som "smilte med alle tennene og viste de røde gommene".
Dette lover bra for bok 2.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flott! Gleder meg! Men har så vidt begynt på Martin Chuzzlewit ... Eg kan hugse ei filmatisering av Dombey and Son i fjernsynet for mange, mange år sidan - og at eg likte det. Dette blir nok ein fin vår.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Ellen E. MartolHelen SkogBertyBerit RJarmo LarsenTuridmajaTheaPiippokattaEgil StangelandEster SAgnete M. HafskjoldAnneWangAlice NordliTonesen81Jan-Olav SelforsTanteMamieHarald KHenrik  Holtvedt AndersenMorten BolstadLisbeth Marie UvaagKirsten LundTine SundalDemeterMargrethe  HaugenEli HagelundGodemineHilde H HelsethMads Leonard HolvikHilde Merete GjessingVibekeTherese HolmmarithcIreneleserkntschjrldmay britt FagertveitMathiasLene AndresenMorten MüllerReidun SvensliMaren