Her er diskusjonstråd for The Old Curiosity Shop ("Den gamle antikvitetsbutikken").

Her er lenkje til alle Dickens-lenkjene våre i Dickens-året.

Boka er forresten nemnd her òg.

Ein del lesarar har lagt inn sitat frå boka her, her og her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 21 svar.

Denne boka husker jeg som "Nelly og hennes bestefar". Jeg visste ikke at det var den samme boka som "The old curiosity shop" før jeg begynte å jobbe i bibliotek. Må si orginalen er noe tykkere enn den jeg leste som liten.....

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er Den gamle antikvitetsbutikken lest, begge bindene.
Jeg ser at dere har ulike syn på verket. Selv likte jeg det godt - en blanding av sosialrealisme/historie og eventyr (dette er kanskje nettopp det som kjennertegner Dickens' forfatterskap). Lettlest og spennende!

Barnet og oldingen på flukt, alle de underlige personene som kretser omkring dem, den mystiske fremmede, de gode som er gode, de onde onde - ja, her er alle eventyrets ingredienser. Og samtidig hjerteskjærende skildringer av de sosiale forholdene, fattigdommen, barnearbeidet, brutaliteten, urettferdigheten.
Skal bli fint å fortsette i Dickens univers.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Er helt enig med deg! Boken var lett å lese, historien var engasjerende og jeg hadde problemer med å legge den fra meg. Leste den ferdig i går og jeg likte den veldig godt, syntes ikke den var ujevn i hele tatt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da var begge bøkene lest. Dette var mange fine lesetimer, selv om jeg skummet litt her også men det gjør slettes ingen ting. Bestefar og den mindreårige Nell, er to sentrale skikkelser i boka. Bestefar er en snill, kjærlig og god men han kan ikke styre sitt lyst til gambling derfor er de lutfattige. Han spiller bort hjemmet sitt til dvergen Quilp som tømmer huset, og de legger ut på en uviss vandring, der mange lumske farer truer. Ingen vet hvor de vil å dra, ikke de selv engang, men det er flere som ønsker å finne de igjen på godt og vondt.

Mark Knopfler synger i sangen "What it is" :

A walking stick from my hotel
The ghost of Dirty Dick
Is still in search of Little Nell

Er det vår Nell han synger om tro? Kanskje han har lest bøkene han også?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg hoppet over The Old Curiosity Shop og begynte rett på Barnaby Rudge, men jeg skal nok komme meg til lille Nell en dag jeg også.

Litt på siden av tema: Mark Knopfler er en av mine store favoritter. Jeg kjenner jeg blir glad hver gang noen nevner musikken hans, uansett sammenheng.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er du i mål med en Dickens til, gratulerer!

Jeg er godt inne i bok nr. 1 og synes så langt den glir lettere enn Nickolas Nickleby. Har sans for disse snodige personene som kretser omkring Nelly og bestefar, og som vi ikke riktig vet hvilken rolle skal komme til å spille.

Liker de spissfindige og elegante formuleringene. Som denne:

... i alminnelighet er samvittigheten en temmelig elastisk og bøyelig ting som kan strekkes ganske meget og tilpasse seg til mangt. Noen mennesker kvitter seg med samvittigheten stykke for stykke, som når en kaster vinterklærne om våren, og legger deg til slutt helt til side. Andre kan ta dette plagget av og på etter som det passer, og da dette er en stor og ypperlig forbedring, er det også mest på mote.

En ting til - kan noen fortelle meg hva en åtterdagersklokke er? Finnes i to forskjellige boliger, så det må jo ha vært nokså vanlig, da...

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Tror du det kan være at den går i åtte dager og så må den trekkes opp igjen. Det er slik våre gamle stueklokker fungerer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]
[ Slettet av bruker ]

Eg er i gang med The Old Curiosity Shop. Eg-personen har møtt vesle Nell og både han som seier at han er bestefar hennes og han som seier at han er bror hennes, Fred. Eg seier "seier at han er", for hos Dickens veit ein aldri. Vidare møter vi Mr Swiveller og, ikkje minst, Mr ("the dwarf") Quilp og Mrs Quilp. På same måten som Nicholas Nickleby skal denne boka vere ujamn, men ho har i alle fall starta lovande, med "a secret", nok Dickens sjølvsagt brukte for å halde på lesarane ...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Snille deg, ikke si at boken er "ujamn" før vi er i gang, da :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Siterer berre Verdens litteraturhistorie - som seier at her er mange fornøyelege personar. Starten lovar godt, og skjebnen til vesle Nell skal ha gjort djupt inntykk på lesarar opp gjennom åra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste denne boka for et par år siden, og kan bekrefte at Nell gjør inntrykk! (Selv om omslaget på den utgaven jeg hadde spoila meg, arrgh. Sånt er dårlig gjort!)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

fjupt inntykk
Så godt at det ikke bare er jeg som tutler med begrepene...

Takker og bukker for introduksjonen til antikvitetsbutikken. Gleder med til å gå løs på Dickens igjen!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tastefeil retta - takk! Jo, Dickens held koken (har runda ti kapittel), og nye moment blir lagde til det som alt verkar mysteriøst.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så vart eg òg ferdig med historia om vesle Nell. Sentimentalt - men slik var tida. Og ikkje berre slik: Her er breie skildringar og interessante allusjonar til bibelske tekster. Sjølv om dei snille er snille og dei slemme er slemme. Eg synest at alle som har ytra seg, har komme med gode kommentarar!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

interessante allusjonar til bibelske tekster
Vil du utdype dette nærmere? Noe jeg har gått glipp av...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den engelske kommentarutgåva mi har mange notar som forklarer bpde det eine og det andre i romanen av ord og uttrykk. Svært ofte ser eg korleis Dickens har brukt bibelske uttrykk, anten i original, eller med ei lita omskriving. Skulle gjerne ha laga eit oversyn, men andre, og meir trivielle, oppgåver står i kø.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hmmmm i forbindelse med / illusjoner til bibelske tekster her er utvidet svar til Marits oppgave

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Stig TJulie StensethBeathe SolbergKirsten LundChristoffer SmedaasRandiAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAnneWangMarianne MHarald KBjørg Marit TinholtJarmo LarsenEllen E. MartolMonica CarlsenBjørg L.Tove Obrestad WøiengretemorCarine OlsrødAud- HelenPiippokattaGrete AastorpAnne-Stine Ruud HusevågKristine LouiseBerit B LieOlemgeWencheDressmyshelfRisRosOgKlagingMarit HåverstadLisbeth Marie UvaagReidun Anette AugustinBjørn SturødTheaAnn ChristinPilarisKjerstiVigdis VoldCathrine PedersenTanteMamieSolveig