«Svik, Førkrigsår» er den første boken i Dag Solstads trilogi om den andre verdenskrig i Norge. Vi blir presentert for et knippe arbeiderfamilier som lever et spartansk liv i Oslo. Solstad er naturlig nok politisk i denne romanen, og beskriver kampen mellom Kommunistene i NKP og Arbeiderpartiets menn i fagbevegelsen med stor glød. Solstad skriver svært godt på radikalt bokmål og skaper troverdige skikkelser, som gir ham rom til å utforske hele spekteret av politiske motsetninger i førkrigsåra, fra sosialdemokrater og kommunister i arbeiderklassen til borgerskapets nasjonalromantikere og nazister.

Solstad benytter anledningen til å blande fakta og fiksjon til å skape en ramme rundt historien hvor motsetningene står klarere fram, og til å gi oss et nytt blikk på historien. Særlig synlig blir dette i sammenligningen mellom den norske regjeringens standpunkt til krigene i henholdsvis Spania og Finland.

En politisk bok, en tankevekkende bok, men også en svært godt skrevet bok.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Morten BolstadStig TSynnøve H HoelMalinn HjortlandkntschjrldBerit RBertyFarfalleAnne-Stine Ruud HusevågSilje-Vera Wiik ValeFriskusenHilde H HelsethEgil StangelandNicolai Alexander StyveelmeRufsetufsaHanne Kvernmo RyeJenny Dahl BakkenErlend Rødal VikhagenJakob Lund KlausenPirelliFindusVannflaskeBerit B LieHilde Merete GjessingNina M. Haugan FinnsonMcHempettAkima MontgomeryHarald KDanielDemeterTove Obrestad WøienJoakimKirsten LundChristoffer SmedaasKjell F TislevollKuboaaEileen BørresenmgeHeidi