Herre min skaper og gud - her opererer man på grensen.

Med «Eldreomsorgen(...)» tar forfatteren oss med lukt ned i litteraturens aller mest nedsotete prøverør - uten sikkerhetsnett og andre pustepauser enn en forholdsvis raus kapittelinndeling. Her sauses vi inn, ned og gjennom en syndens pøl av pedofili, mishandling, drap, ekstremvold samt politisk, historisk og litterær analyse så far out at man undrer seg på om forfatteren kan være riktig vel bevart. Og moro er det!

Aller nådigst lander jeg på at Teratologen faktisk er riktig vel bevart, for innimellom fargerike beskrivelser av den grelleste nedverdigelse er dette jævelsk godt skrevet. Og dessuten særdeles godt og fantasifullt gjendiktet til norsk - eller en slags avart av Lillehammerdialekt for å være mer preis. Det tar litt tid å komme inn i rytmen og de fonetiske dialektstavemåtene gir ikke ved dørene. Men gir du deg selv tiden det tar så får du en opplevelse som savner sidestykke tilbake.

Det er noe uklart for meg hvor handlingen foregår (om man nå kan kalle det handling), bortsett fra at jeg føler meg sikker på at dette ikke er ment å skulle skje i vår verden. Og det er en trøst iblant - Kågedalen minner mer om et slags helvete styrt av en blanding av Krfs og Senterpartiets mest dogmatiske medlemsmasse. Det vil si et inferno av ondskap og lyst der alt skal ende i en rural ildpøl. Eventuelt så foregår det i en himmel der man får øyeblikkelig tilfredsstillelse uansett hvor pervers ens befaling måtte være - noe som sikkert er like ille. Ikke vet jeg, ikke vil jeg vite - men resultatet blir definitivt både morsomt og uhyggelig på en og samme tid.

Bare for å ha sagt det også, det er ordliste som forklarer dialektuttrykk nærmere bakerst i boka. Det så jeg ikke før jeg kom til veis ende og det var jo litt synd. Les også oversetter Stig Sæterbakkens etterord som setter boka i perspektiv, noe man trenger etter en slik opplevelse.

Det var forresten Stig Elvis Furseth ved Buskerud Fylkesbibliotek sin videokommentar om boka som fikk meg til å lese den (omsider). Den finner du her.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 4 svar.

En veldig god omtale.
Jeg har lest mange merkelige bøker, men denne tar kaka. En nesten genial miks av et ultraperverst univers på en vanskelig dialekt.
Jeg hadde (heldigvis) ikke den minste aning om hva jeg ga meg ut på når jeg begynte å lese denne boken.
Er usikker på om jeg beundrer, eller synes synd på forfatteren for hans fantasiverden. Men han, og oversetteren, ga meg en uforglemmelig leseopplevelse

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bevare meg vel, denne ble jeg nysgjerrig på. Men regner ikke med at den er spesielt beregnet på helsepersonell eldreomsorgen her til lands....? (knis).Uansett, denne må jeg få tak i. Er det en bok med burlesk humor, eller utelukkende galskap. I hvilken kategori vil du plassere denne?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den har lite med tradisjonell eldreomsorg å gjøre for å si det mildt. :) Tittelen kan lure en til å tro at dette er en såkalt «koselig bok». Ikke noe galt med den sjangeren, men så er altså ikke tilfelle her. Det er perverst og overdrevent inntil det parodiske, og perversitetene foregår uten stans boka gjennom. Du skal ha litt sterk mage for å tåle en del av dette, så små doser er anbefalt. Kategori? Vanskelig å kategorisere, men burlesk humor og galskap er det i alle fall nok av - og den er definitivt ikke for alle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tar sjansen på den, og setter den "på vent". Jeg er ingen sart sjel, og tenker det kan bli spennende med litt lesning som avviker noe fra hva jeg vanligvis leser. Høres helt crazy ut. Men tross alt har både du og andre gitt den terningkast 6. Nå gjelder det bare å få tak i den til en rimelig penge. Følger deg og bøkene dine med interesse videre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Morten BolstadStig TSynnøve H HoelMalinn HjortlandkntschjrldBerit RBertyFarfalleAnne-Stine Ruud HusevågSilje-Vera Wiik ValeFriskusenHilde H HelsethEgil StangelandNicolai Alexander StyveelmeRufsetufsaHanne Kvernmo RyeJenny Dahl BakkenErlend Rødal VikhagenJakob Lund KlausenPirelliFindusVannflaskeBerit B LieHilde Merete GjessingNina M. Haugan FinnsonMcHempettAkima MontgomeryHarald KDanielDemeterTove Obrestad WøienJoakimKirsten LundChristoffer SmedaasKjell F TislevollKuboaaEileen BørresenmgeHeidi