Viser 1 til 3 av 3 omtaler

En fortelling som er uaktuell i dag, men virker som mulig fra den tid den skildrer. I hvert fall - for meg ei god bok med til periodevis fornøyelig lesning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Skipper Worse ble utgitt i 1882 og er en oppfølger til romanen Garman og Worse som ble utgitt to år tidligere. Jeg har ikke lest den første boken, men det ødela ikke for leseopplevelsen eller historien, boken står helt fint aleine.

Alexander Kielland er født i Stavanger i 1849 og hovedtyngden av hans skjønnlitterære forfatterskap faller innenfor 1880-tallet og tilhører realismen. Kielland hadde sans for ironi og satire og førte en sjeldent elegant penn. Han skal også ha vært en brevkunstner og det gjenspeiler seg i boken når vi leser et brev som en av hovedpersonene skriver til sin sønn. Det måtte jeg lese to ganger for ordene, språket og formuleringen begeistret meg stort :)

Romanene til Kielland er stort sett lagt til Stavanger og omegn med gjenkjennelige natur og miljø-sildringer. Skipper Worse er ikke noe unntak og derfor befinner vi oss i en liten kystbygd på Vestlandet omkring 1840.

Vi møter skipper Worse som kommer seilende hjem fra Rio de Janeiro. Han er stolt og glad siden han er den første fra traktene som har gjennomført en sånn seilas. Han blir tatt imot som en helt og roper ut det som har blitt et kjent sitat:
Vi kommer sent - hr. kunsel! men vi kommer godt!

Skipper Worse er enkemann med en voksen sønn som ikke bor hjemme. Han har vært sjømann hele sitt liv og er vel ansett i byen sin etter at han har tjent seg rik, men også på grunn av sitt gode humør og sosiale omgang.
Kjærligheten fører Worse inn i Haugianermiljøet og der blir han påtvunget å endre livsstil. Møte med kjærligheten og Haugianerne blir skjebnesvanger for skipper Worse.

Haugianerne er et stort tema i boken og Kielland skildrer dem på både godt og vondt.
Romanen har ellers et rikt innhold av blant annet, hykleri, romantikk og kjærlighet, motsetninger mellom generasjoner, vennskap og miljøskildringer.
Jeg syntes historien var varm og underholdende, innimellom morsom, litt trist og vemodig, samt at den hadde et flott gammelt og høytidelig språk. Historien og personbeskrivelsene var meget troverdige og velskrevet.

Dette har vært flott lesing og jeg skal lese mer fra denne forfatteren :)
Terningkast 5.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

Stig TAnn ChristinG LMarit HåverstadLeseaaseandreas h. o.RandiAEvaAvaLesevimsaGunn Kari  PlathePiippokattaDaffy EnglundReidun SvensliLene AndresenGrete AastorpAnne Berit GrønbechStåle LiåsenIngvild SHilde H HelsethlittymseBrit HonningsvågNorahAnniken RøilKirsten LundLailaLeseberta_23Anniken BjørnesTheaNinaJulie StensethPer Åge SerigstadHelena EBenedikteanniken sandvikHarald KKaramasov11KserinaAnitaFindus