Det kuleste fra vikingtiden

av (forfatter) og Martin Aas (illustratør).

Kagge 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.33 (3 terningkast.)

10 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Gjeddakbs' eksemplar av Det kuleste fra vikingtiden

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Barnebøker

Lesedato

2023

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Visste du at Harald Hårfagre hadde 24 sønner og en isbjørnbaby? At Grønland fikk navnet sitt for å lure folk til å flytte dit? Eller at Trøndelag på et tidspunkt skal ha hatt en hund som høvding?

Det er skrevet hundrevis av faktabøker om vikingene. De fleste av dem har bitteliten skrift, nesten ingen bilder, og handler om veldig mye kjedelig. Derfor har Martin Aas lagd det motsatte: en lettlest faktabok proppfull av tegninger, som bare handler om de kuleste delene av vikingtiden. Vikingene dro ut i verden: på silkehandel i Tyrkia og på plyndringstokter fra Irland til Ibiza. De var de første europeerne som besøkte Amerika. Langs elvene i Øst-Europa lagde de vikinglandet Gardarike, grunnlaget for verdens største land: Russland. Det er ikke uten grunn at vikingtiden kalles «Skandinavias bidrag til verdenshistorien». Gjennom spennende tegneserier får du møte mektige personer som Harald Blåtann, Gunnhild Kongemor, Olav Tryggvason og Einar Tambarskjelve, og være med på kjente slag der de kjempet om å bli konge over «Nordveien», kysten av det som én dag skulle bli Norge.

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788248929246

EAN 9788248929246

Omtalt tid Vikingtiden

Omtalt sted Europa

Språk Bokmål

Sider 170

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 2 0 0 0 0

Bokomtaler

Leste den med min fire år gamle sønn. Ett kapittel i sengen hver kveld. Og det ble en suksess -- for oss begge!

Jeg fryktet at boken skulle være for barnslig for meg og for vanskelig for ham, men den var overraskende nok utmerket for oss begge! Selv om historien selvfølgelig er ekstremt simplifisert, greier forfatteren på ett eller annet vis å unngå å la det gå utover historiske fakta og årsaksforhold. Alt det viktigste er med, og gamle myter som vi vet er tull er for det meste utelatt. Noen steder er flere personligheter samlet i én rollefigur i tegneserien, eller en spesielt berømt scene er tatt med til tross for at den antagelig er oppspinn; men da er det for det meste nevnt i "fotnotene" på siste side i hvert kapittel. Her blir alternative tolkninger av kilder, en del spekulasjon, og mange morsomme historiske fakta som ikke fikk plass i selve historien, tatt opp.

Jeg forventet å måtte hoppe over disse fotnotesidene med sønnen min, men han insisterte på at jeg leste hvert ord på hver side. Jeg er litt usikker på hva det var ved denne boken som tiltrakk ham, men hver kveld tryglet han meg om å lese "vikingboken" for ham. Tegningene er morsomme, og forfatteren bruker enhver anledning til å skape vitser ut av fortellingen. Sønnen min lo ofte, spesielt når jeg understrekte det absurde i en situasjon. Uansett gledet jeg meg over å utbrodere der jeg hadde egen kunnskap, og å bla tilbake til tidligere kapitler for å minne om hvem som var hvem, og sette den nåværende historien i kontekst. Jeg vet ikke hvor mye det hjalp ham, men jeg storkoste meg.

Jeg likte også veldig godt strukturen. Mange av kapitlene følger én eller to vikingkonger, men boken er på ingen måte en opplisting av kongerekken. Vi får se hvordan danske vikinger erobret Frankrike og England, norske vikinger koloniserte Island og Grønland (og besøkte Amerika), og svenske vikinger etablerte Gardariket i Øst-Europa. Og vi får hele tiden fine og lett forståelige kart over hvem som styrer hvilke deler av Skandinavia til enhver tid. Norske vikinger er selvfølgelig i fokus, men ingen vesentlig del av Skandinavias vikinghistorie forblir urørt. Og forfatteren passer hele tiden på å ha beina godt plantet i jorden, med jevnlige beskrivelser av hva vanlige mennesker gjennomgikk på den tiden. Jeg er riktig imponert over alt han greide å presse inn i en relativt kort bok som for det meste består av bilder!

Jeg hadde neppe lest den helt alene, men jeg er veldig glad for at sønnen min ga meg muligheten til å lese denne boken!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Flere leste bøker 2023.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Stargate - en julefortelling" av Ingvild H. Rishøi
  • "Alle utlendinger har lukka gardiner - roman" av Maria Navarro Skaranger
  • "Når villdyret våkner" av Jack London
  • "Gjengangere - et familiedrama i tre akter (1881)" av Henrik Ibsen
  • "Jo fortere jeg går jo mindre er jeg - roman" av Kjersti Annesdatter Skomsvold
  • "Stoner" av John Williams
  • "De dødes tjern" av André Bjerke
  • "Peer Gynt - et dramatisk dikt (1867)" av Henrik Ibsen
  • "Den hemmelige hagen - roman" av Frances Hodgson Burnett
  • "Folk og røvere i Kardemomme by" av Thorbjørn Egner
  • "Roald Dahls Georgs magiske eksperimenter" av Barry Hutchinson
  • "Den merkelige hendelsen med hunden den natten" av Mark Haddon
Alle bokanbefalinger for dette verket