Boka handler om et kvinneliv på Tjøme på 17-1800 tallet. Armod, barnefødsler og barnedød, enkestand og nygifte, igjen og igjen. Værets avgjørende betydning for folket som bor på større og mindre gårder og plasser. Kirke- og stormannstukt over fattigfolk. Troen på skyld, skam og aksept av sin egen plass i verden, aller nederst. Uff og uff, høres ille ut, men boka er virkelig verdt å lese.

Boka kunne med fordel vært kortet litt ned, det blir mange navn, og mange gårder å holde styr på og etterhvert gikk jeg litt i surr. Jeg tror kanskje det hadde vært bedre om en litt kortere del av livsløpet til Maria Håkonsdatter hadde blitt med i historien. Noe av det som gjør det vanskelig å beholde oversikten er de mange like navn på personene i boka. Slik må allikevel boka bli, ut fra tidens vane med å gi navn fra avdøde til nyfødte. Når barna dør, blir de navnet igjen og igjen.

For de som er fra området Tjøme og øyene, må denne boka være en skatt for å forstå egen historie.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Enig med deg. Dette er en god bok – som kunne ha vært enda bedre.
Forfatteren har en gripende og interessant historie å fortelle, og har satt seg grundig inn i sitt stoff. Hun formidler mye kunnskap om hverdagsslit og kvinneliv på en liten kystgård for rundt tohundre år siden. Om fødsler og spedbarnsdød, og kjærlighet og menn som ikke kommer tilbake fra sjøen.

Det er bare synd at forlaget ikke har hjulpet henne med å stramme inn manuset. 650 sider er for mye. Ikke bare er det for mange navn og steder å holde rede på (jeg er kjent i traktende), historien blir også for detaljert og dvelende; for mange beskrivelser av været, fuglene, angsten, sorgene (som det er mange av) osv. Selv om det ikke er direkte gjentakelser, satt jeg tidvis med følelsen av at «dette har jeg da lest før» eller «å nei, ikke mer av dette».

Disse innvendingene til tross, jeg anbefaler absolutt boken. Den gir et meget godt bilde av våre formødres liv.

Tusen takk til deg som satte denne i en gratis gi-bort-hylle!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Evaanniken sandvikHarald KKaramasov11PiippokattaTheaKserinaAnitaFindusRufsetufsaKristine LouiseKirsten LundAnne Berit GrønbechTor-Arne JensenReadninggirl30TanteMamieOlaugKaren Ramsvikmay britt FagertveitLailaStig TEli HagelundReidun Anette AugustinVibekeMarianne  SkageEinonieLisbeth Marie UvaagLinnAEKikkan HaugenritaolineHanne Kvernmo RyeBjørg Marit TinholtBeathe SolbergHeidi HoltanJulie StensethPi_MesonChristofer GabrielsenalpakkaGrete AmundsenFinn Arthur Johansen