[...] hva det hadde kostet å dra tennene på saga under den lille halen; å kjenne barneblodet pumpe som olje mellom fingrene; å holde ansiktet hennes for at ikke hodet skulle dette av; å trykke henne inntil seg for å ta imot, ennå, dødskrampene som jaget gjennom kroppen hun tilba, lubben, og søt av liv. Sterkt om slavenes kår i et sosialt tilbakestående Amerika. Toni Morrison fikk Nobelprisen i litteratur i 1993. Elskede er også en del av verdensbiblioteket der hundre forfattere fra femti land har valgt ut de hundre viktigste bøkene gjennom tidene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 1 svar.

En utrolig sterk roman.
Første gangen jeg begynte å lese den, måtte jeg til slutt avbryte fordi tematikken ble for sterk. Men leser den på nytt fordi den er så utrolig god, og den bør fullføres.

En av de mange tingene som fascinerer meg ved historien er den svært universelle beskrivelsen av hva slaveri gjør med mennesker, og de mange sidene av ondskapen i det.

Blant annet liker jeg beskrivelsen av Amy Denver, den hvite jenta som hjelper til når Denver blir født. Man får vite veldig lite om henne, og ingenting annet enn det hun forteller selv. Men utfra hennes ganske usammenhengende prat, kan man anta at hun er en "indentured servant". Jeg veit ikke om det finnes et godt norsk begrep for det, men det blir noe slikt som ulønnet, kontraktbundet tjener. Altså, en person som er kontraktsbundet til arbeid i en bedrift eller et hjem for et visst anntall år, i hovedsak for å lære et yrke, mot kost og losji. Mange innvandrere til "Det nye landet" fikk reisen over fra gamlelandet betalt av noen, mot at de jobbet for arbeidsgiveren i noen år før de ble fri til å starte sitt eget liv. Arbeidsforholdene var harde, og man hadde minimalt med rettigheter. Utfra hva Amy forteller, tolker jeg at hun har arvet stillingen etter moren som døde, og hun blir ofte pisket av arbeidsgiveren. Forholdene har blitt for grusomme, og hun rømmer - at hun skjuler seg i skogen, åpenbart fordi hun er redd for å bli funnet og sendt tilbake.
Til tross for at Amy er hvit og Sethe er svart, skaper deres felles bakgrunn et fellesskap mellom de to, de ser ut til å forstå hverandre. De rømmer også begge mot drømmer som virker umulige for dem å oppnå, og jeg lurer svært på hva som skjedde med Amy. Jeg tror aldri hun fikk tak i den røde fløyelen hun ønsket seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Lene AndresenTorTone HEirin EftevandGro-Anita RoenTove Obrestad WøienStein KippersundLars MæhlumHeidi HoltanWenche VargasSolVivaLaLivreReadninggirl30Sigrid NygaardLinda RastengretemorKristine LouiseLisbeth Marie UvaagElisabeth SveeTheaPiippokattaStig TMorten BolstadSynnøve H HoelMalinn HjortlandkntschjrldBerit RBertyFarfalleAnne-Stine Ruud HusevågSilje-Vera Wiik ValeFriskusenHilde H HelsethEgil StangelandNicolai Alexander StyveelmeRufsetufsaHanne Kvernmo RyeJenny Dahl BakkenErlend Rødal Vikhagen