Sommeren uten menn

en roman

av (forfatter), Siri Hustvedt (illustratør) og Bodil Engen (oversetter).

Aschehoug 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.03 (261 terningkast.)

953 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Vildes eksemplar av Sommeren uten menn - en roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Skjønnlitteratur

Lesedato

2019

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Når Mia Fredricksens mann gjennom 30 år plutselig en dag forteller at han trenger en pause, får Mia først et sammenbrudd, deretter reiser hun hjem til sin mor. Noe motvillig dras hun inn i livene ti menneskene rundt seg, og når sommeren uten menn nærmer seg slutten, er Mia klokere, for hun vet hva hun vil kjempe for og på hvilke premisser.

Omtale fra forlaget

Når din mann etter 30 års ekteskap plutselig forteller deg at han ønsker en pause fordi han er blitt forelsket i en ung, fransk kollega, hva gjør du da? Mia Fredricksen får sammenbrudd og reiser hjem til sin mors varme favn. Litt etter litt dras hun nesten motvillig inn i livet til menneskene rundt seg. Når sommeren uten menn nærmer seg slutten, er Mia klokere, for hun vet hva hun vil kjempe for og på hvilke premisser. Dette er en utfordrende, intelligent og heftig roman om kvinner og jenter, kjærlighet og ekteskap, og den gir et varmt og skjevt blikk på den såkalte kjønnskampen. En velopplagt Siri Hustvedt er her i sitt ess.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788203214585

EAN 9788203214585

Omtalt sted Minnesota

Språk Bokmål

Sider 203

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 81 106 41 18 5

Bokomtaler

Denne utmerkede boka er en glede å lese. Hovedpersonen, en kvinnelig akademiker fra New York har tatt en «pause» fra mannen sin og tilbringer sommeren med andre kvinner i det amerikanske Midtvesten. Hvordan hun forholder seg til eldre kvinner, den unge kona og skoleungene blir fortalt med stor innsikt og forståelse. Boken er også et interessant eksperiment i Anvendt Litteratur. Kan vi bruke «leksjoner» fra fiksjon og poesi i håndteringen av vanskelige situasjoner? Oversettelsen til norsk fungerer svært godt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Boka starter med at jeg-personen Mia bryter sammen. Bakgrunnen for dette er at Boris, som hun har vært gift med i 30 år, sier han trenger pause, og flytter fra henne. Bruddet kommer helt overraskende på Mia, og fører henne inn i en kortvarig psykotisk tilstand. Det viser seg snart at Pausen er ung, fransk, og har langt brunt hår, - og Mia begynner å innstille seg på et liv uten Boris.
Såret og sint reiser hun hjem til sin mor, til småbyen der hun vokste opp. Her kommer hun snart i kontakt med morens syklubb – De fem svaner. Dette er fem mentalt robuste og selvstendige damer, til tross for meget høy alder og mange kroppslige plager. Mia leier et lite hus i nærheten av moren, og blir også godt kjent med naboen, en småbarnsmor med en høyrøstet og hissige ektemannen. En kveld i uken treffer hun sju tenåringsjenter som hun underviser i poesi. Etterhvert blir disse menneskene en viktig del av Mias liv denne spesielle sommeren uten menn.
Temaet i boka er trist nok, men dette er ingen dyster fortelling. Det er lett å engasjere seg i Mia og livet hennes. Vi følger henne gjennom noen sommermåneder, og ser hvordan hun finner igjen fotfeste i livet sitt. Språket er lett og variert, og forfatteren bruker mye humor i situasjonsskildringene. For å sitere Cathrine Krøger i Dagbladet: «Dette er en sjeldent god bok».

SH

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Jeg hadde møtt folk som kjedet livet av meg fordi de virket tømt for enhver indre konflikt og overveielse (de selvtilfredse, stupide) og andre som -til tross for eventuell indre evne til kompliserte erkjennelser -levde i en ugjennomtrengelig eske, uimottakelig for dialog (de intelligente med døde)). Siri Hustvedt bruker lyrikk og begreper innen nevrologi, genetikk, evolusjon og filosofi for å belyse hendelsene Mia opplever.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg maa innroemme at jeg ble litt skuffet, for jeg har lest ting av Hustvedt jeg virkelig har likt. Med denne romanen skjoenner jeg at amerikanske kvinner lever totalt forskjellige liv fra norske, faktisk saa mye at jeg omtrent ikke kjente meg igjen i noe. Jeg klarer ikke aa synes at protagonisten er spennende eller kan "si" meg noe viktig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er den første boka av Siri Hustvedt jeg har lest. Blei ikke veldig begeistret for den.
Jeg hørte den som lydbok. Oppleseren gjorde ikke noen god jobb, det var for mange ord som blei uttalt feil og det var for korte pauser når oppleseren startet på et nytt kapittel. Kanskje andre bøker er bedre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bokomtale i bloggen:
http://avenannenverden.no/?p=4227

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En roman som overrasker, med kvinner som sentrale personer, og der det slett ikke er noen sommer uten menn. Men det er en sommer som danner bakgrunn for dette knippet av kvinner som beskrives, og som alle har sin historie. Språket er en del av fortellingen, og den norske oversettelsen er god. Den amerikanske originalen best. Selvsagt - dette er Siri Hustvedt på sitt beste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min første bok av denne forfatteren. Deler av boka slukte jeg mens andre ganger synes jeg ikke stilen der forfatteren snakker direkte til leseren fungerte så bra. Diktene var absolutt best når de var gjengitt i originalspråket, og jeg burde nok egentlig lest hele boka på engelsk. En del av formuleringene var helst strålende og nesten dikt i seg selv, og forfatterens evne til å beskrive og se detaljer i selv de små vanlige tingene gjorde at jeg gav boka 4 og ikke 3.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Uventet "nedpå". Likte historien, men det ble kanskje for lettvint noen steder? Ville først beskylde oversetteren for slums (de og dem-feil osv), men tror det må være oppleseren...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er noe kjølig og intellektuelt over måten hun skriver på. Jeg får ikke bestemt meg for om jeg er begeistret eller ikke over boken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Å tilgi er én ting, å glemme er noe annet. Jeg kunne ikke fremkalle hukommelsestap.

Godt sagt! (21) Varsle Svar

Enkemenn gifter seg om igjen fordi det gjør livet lettere for dem. Enker gjør det som regel ikke, fordi det gjør livet vanskeligere.

Godt sagt! (18) Varsle Svar

Galskap er en tilstand av dyp selvopptatthet. Det krever en ekstrem anstrengelse bare å holde tritt med seg selv, og tilbakevendingen mot normaliteten inntreffer i det øyeblikk litt av verden får slippe inn igjen, når en person eller gjenstand passerer gjennom porten.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Tiden er ikke utenfor oss, men i oss. Men vi lever med fortid, nåtid og fremtid, og nåtiden er uansett for kort til å oppleves; den oppleves i tilbakeblikk, og da blir den enten kodifisert eller forsvinner i glemselen. Bevissthet er et produkt av forsinkelse.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

"Å bli gammel er ikke så galt. Det eneste problemet er at kroppen svikter."

Godt sagt! (12) Varsle Svar

I took it like a woman. I wept.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Bare de gamle kan vite hvor kort livet er .

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Bortsett fra fordomsfullhet er det ingen følelse som nektes uttrykk i kunsten og ingen historie som ikke kan fortelles. Fortryllelsen ligger i følelsen og i fortellingen, det er det hele.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Det som en gang var fremtiden, er nå fortid, men fortiden kommer tilbake som en nåtidig erindring.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg hadde møtt folk som kjedet vettet av meg fordi de virket tømt for enhver indre konflikt og overveielse (de SELVTILFREDS STUPIDE) og andre som - til tross for eventuell indre evne til kompliserte erkjennelser - levde i en ugjennomtrengelig eske, uimottagelige for dialog (de INTELLIGENTE MEN DØDE).

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg har laget en liten liste over sommerbøker. Hvis du har tips til flere romaner så fører jeg det opp her.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her vil jeg lage en oversikt over bøker jeg leser i 2012.

Oppsummert ved utgangen av året - med tanke på at etter 4. juli har det blitt svært lite lesing, så får jeg si meg fornøyd med disse bøkene i 2012 - dermed kan 2013 kun bli bedre mht antall bøker som blir lest, eller? ;-)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Klarte 14 bøker i 2013. Målet for 2014 må være flere bøker enn året før.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når jeg har kommet meg gjennom nok pensum, om det noen gang skjer.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest, eller skal lese som er gule.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

...


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Den skjelvende kvinnen, eller Historien om nervene mine" av Siri Hustvedt
  • "Når du ser meg" av Siri Hustvedt
  • "Hjem til meg - roman" av Trude Marstein
  • "Mor om natten - roman" av Niels Fredrik Dahl
  • "Hålke - roman" av Helene Uri
  • "En sannsynlig historie" av Karin Alvtegen
  • "Usynlig" av Paul Auster
  • "Snakk til meg - roman" av Vigdis Hjorth
  • "Rettsstridig forføyning - en roman om kjærlighet" av Lena Andersson
  • "Svar på brev frå Helga" av Bergsveinn Birgisson
  • "Samtale ventar - roman" av Marit Eikemo
  • "Det dyrebare - roman" av Linn Ullmann
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver