Tre kamerater

av (forfatter) og Birgit Gjernes (oversetter).

Gyldendal 2005 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.35 (116 terningkast.)

408 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Veronica Nylehns eksemplar av Tre kamerater

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er fortellingen om den meningsløsheten som soldatene sitter igjen med etter å ha kjempet for noe de trodde på. Etterpå møter de bare tomheten, falskheten og korrupsjonen. Kameratskapet er det eneste de har igjen.

Omtale fra forlaget

Klassisk kjærlighetsroman og leserfavoritt. Det er etterkrigstid i 1920-årenes Berlin; livslysten vender tilbake og kulturlivet blomstrer. Samtidig øker inflasjonen, og pengene blir stadig mindre og mindre verdt. Nød og uro vokser fram. Tre unge kamerater forsøker å skape seg et nytt eksistensgrunnlag gjennom å drive et bilverksted. De deler kjærligheten til verkstedets stolthet, racerbilen Karl. Når kvinnen Pat entrer scenen, blir forholdet deres satt på prøve.Terningkast 6. «Et mesterverk!»Odd Erik Hagen, Oppland Arbeiderblad«Den boka som har gjort størst inntrykk på meg, er Tre kamerater.»Forfatter Bjørn Ingvaldsen til Dagbladet

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2005

Format Heftet

ISBN13 9788205336421

EAN 9788205336421

Serie Gyldendal klassiker

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1918-1939

Omtalt sted Tyskland

Språk Bokmål

Sider 361

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

58 44 12 1 1 0

Bokomtaler

Det er mellomkrigstid i Tyskland. Flere og flere blir arbeidsledige, men med kløkt og fantasi klarer de tre kameratene i boken å livnære seg av bilverkstedet de driver sammen. De har også en bil, Karl, som kjører fra de fleste, noe de stadig gleder seg over.
Da kvinnen Pat entrer scenen blir kameratskapet satt på prøve, samtidig som tidene blir dårlige også for de tre kameratene.

En klassiker fra slutten av 30-tallet som først ble lov utgitt i Tyskland på 50-tallet. Anbefales!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Virkelig en klassiker som det er verdt å få med seg. At en bok skrevet i 1937 kan berøre en så til de grader, er fasinerende! En fin bok som må leses!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har lest boka på ny. Igjen.
Boka blir bare bedre og bedre for hver gang.
Før var historien om Karl det helt store. Nå er det beskrivelsen av forholdet til Pat.

Remarque går Tore på sporet i næringen. Men, på en dypfølt og ekte måte.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Gyllen fløt konjakken, ginen skinte som akvamarin og romen var livet selv. Urokkelig satt vi på barkrakkene. Musikken plasket, brystet svulmet, tilværelsen var lys og intens. Glemt var de trøstesløse, ødslige møblerte værelsene som ventet på oss. Glemt var vår fortvilte eksistens. Bardisken var livets kommandobro, og vi seilte brusende inn i fremtiden.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Mennesket husker ikke sine små, gode egenskaper, før det er for sent. Så blir han rørt over hvor edel han kunne ha vært og tror han er full av dyd.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Pats ansikt var som et hemmelighetsfullt speil av lyset på scenen.Hun var fullstendig henført. Jeg elsket henne fordi hun ikke lente seg til meg eller grep etter hånden min;nei, ikke så mye som så på meg. Hun syntes å ha glemt meg fullstendig. Jeg hater denne sammenblandingen av opplevelser, dette primitive i å søke sammen når et stort verk bryter inn over en med sin skjønnhet og velde. Jeg hater disse svømmende blikkene hos elskende par, denne dorske kjælenheten, alt dette snakket om å bli ett. Slik jeg føler det, kan en ikke ofte nok være to mennesker og fjerne seg fra hverandre for så å møtes igjen. Bare den som kjenner ensomheten, opplever virkelig lykken ved samvær. Og hva sliter sterkere i ensomhetens magiske enemerker enn følelsenes opprør, det å gi seg over i en rystende opplevelse, elementenes makt, stormen,natten, musikken - og kjærligheten.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Her Lohkamp," sa fru Zalevski majestetisk, "vokt Dem for å drive det for langt! Måtehold i alt, det sa min mann alltid. Det kan De legge Dem på hjertet."
Jeg visste at salig Zalevski tross dette valgspråk bokstavelig hadde drukket seg i hjel. Det hadde hans frue selv fortalt meg mer enn en gang. Men det hadde ikke noe å si for henne. Hun brukte sin mann som andre folk bibelen: til å sitere. Og jo lenger tid han hadde vært død, desto mer tilskrev hun ham. Nå passet han for alle situasjoner, - også liksom bibelen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

"Heroisk holdning, gutt", sa Lenz irettesettende og tok flasken fram, "er for harde tider. Men vi lever i fortvilede tider. Da er humor den eneste passende holdning."

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Beskjedenhet og plikttroskap blir ikke lønnet uten i romaner.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg la meg på ryggen så lang jeg var. En ble så fri og glad når en lå slik og ikke tenkte på noe - så på de spinkle klaser av engkarse og de rødlige stengler av syre som svaiet i vinden, åndet inn den sterke jordlukt og kjente solen varme seg på huden og i blodet. Jeg skjønte med ett at denne følelsen var all lykke i verden - og var det noen virkelig lykke til i livet, så måtte den alltid ligne denne: markens og stillhetens lykke, den klare og enkle følelse av å være der og ikke å kunne gå under.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Herregud! Jeg snudde meg rundt og støtte sammen med en tykk, liten mann. "Nå da!" sa jeg opphisset. "Se til å få opp øynene, fordømmade halmvisk!" bjeffet tykksaken. Jeg stirret på ham. "Ikke sett mennesker før, hva?" gneldret han videre. Det passet meg bra. "Jo da, mennesker så," sa jeg, "men spaserende ølfat har jeg aldri sett." Tykksaken betenkte seg ikke et sekund. "Vet de hva?" freste han. "De hører hjemme i zoologisk have! Drømmende kenguruer har ingenting på gaten å bestille." Jeg skjønte at jeg hadde å gjøre med en som var proff når det gjaldt utskjelling. Om en var aldri så deprimert, her gjaldt det å redde æren. "Tripp videre, du åndssvake syv måneders barn," sa jeg og løftet hånden som for å velsigne ham. Han tok ingen notis av oppfordringen. "Få sprøytet betong inn i hjernen på deg, din rynkede bavian!" bjeffet han. Jeg kalte ham en dekadent plattfot, han meg en kreftsyk kuskalle, og så, for å få en slutt på det, kalte jeg ham en vandrende beefsteakkirkegård. Da lysnet han i ansiktet. "Beefsteakkirkegård er bra," sa han. "Den kjente jeg ikke. Den tar jeg med i mitt repertoar ..." Han løftet på hatten, og vi skiltes fulle av gjensidig respekt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Han vet ikke lenger hva han skal gjøre med livet sitt - derfor gleder han seg ganske enkelt over at han lever.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Konjakk sier jeg først nei til når jeg ikke kan løfte hodet fra gulvet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Et slag for tysk litteratur!

I forbindelse med felleslesing av Cees Nootebooms Allesjele (Kjells lesesirkel januar/februar 2021) kom det frem et ønske om mer kunnskap om tysk litteratur. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.

Bokelsker «Vannflaske» etterlyste tips om tyske bøken, og responsen lot ikke vente på seg. Her er en oversikt over de anbefalte. Mangler noen?


Godt sagt! (15) Varsle Svar

Bøker jeg føler jeg burde lese


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ferdig 1.12.16☺️☺️ Jeg kom ikke gjennom Popsugars reading challenge 2015. 52 bøker ble litt for mye for meg. For 2016 har Popsugar Reading challenge 40 punkter, så jeg prøver igjen! Her er lista i fri norsk oversettelse. Artig dette her:-)

 • En bok basert på et eventyr
 • En bok som har vunnet National book award
 • En Young Adult bestselger
 • En bok du ikke har lest siden ungdomsskolen
 • En bok med handling fra ditt hjemsted
 • En bok oversatt til engelsk
 • En kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
 • En bok hvor handlingen er i Europa
 • En bok på under 150 sider
 • En New York Times bestselger
 • En bok som blir til film dette året
 • En bok anbefalt av noen du akkurat har møtt
 • En selvutviklingbok
 • En bok du leser ut på en dag
 • En bok skrevet av en kjendis
 • En politisk memoar
 • En bok som er minst 100 år eldre enn deg
 • En bok på mer enn 600 sider
 • En bok fra Oprah's bokklubb
 • En science- fiction roman
 • En bok anbefalt av et familiemedlem
 • En tegnet roman
 • En bok publisert i 2016
 • En bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
 • En bok hvor handlingen er om sommeren
 • En bok og dens prequel
 • Et mordmysterie
 • En bok skrevet av en komiker
 • En dystopi
 • En bok med blått omslag
 • En diktsamling
 • Den første boken du ser i en bokhandel
 • En klassiker fra det 20 ende århundre
 • En bok fra biblioteket
 • En selvbiografi
 • En bok om en roadtrip
 • En bok om en kultur du er ukjent med
 • En satirisk bok
 • En bok hvor handlingen foregår på en øy
 • En bok som garantert vil gi deg glede

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Klassikere du bør ha lest minst én gang i livet.

Vi har samlet ti bøker som både er kanoniserte og skikkelig gode leseropplevelser.
Boktips.no


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er alle mine favorittbøker som jeg kan lese om igjen og om igjen og om igjen....


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Liste over bøkar eg les i 2011 og ein kortkort meining om dei.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Triumfbuen" av Erich Maria Remarque
 • "Hva nå, lille mann?" av Hans Fallada
 • "Intet nytt fra Vestfronten" av Erich Maria Remarque
 • "Den menneskelige faktor" av Graham Greene
 • "Mørke midt på dagen" av Arthur Koestler
 • "Tysktime" av Siegfried Lenz
 • "Vår misnøyes vinter" av John Steinbeck
 • "Mitt navn er Asher Lev" av Chaim Potok
 • "Makten og æren" av Graham Greene
 • "Sommeren før mørket" av Doris Lessing
 • "Historien" av Elsa Morante
 • "Lord Jim" av Joseph Conrad
Alle bokanbefalinger for dette verket